Zrenjaninci protiv Linglonga, blokiran magistralni put Beograd – Zrenjanin

Društvo 24. avg. 202122:12
Podeli:
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Grupa Zrenjaninaca je danas oko 17 sati blokirala magistralni put Beograd - Zrenjanin kod gradilišta fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong. Blokada je trajala oko pola sata, a prouzrokovala je duge kolone vozila u oba smera.

POGLEDAJTE JOŠ:

Blokada nije bila najavljena, a sproveli su je aktivisti Građanskog preokreta, Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF ) i Stranke slobode i pravde.

Dragana Popović, operska pevačica i zamenica predsednika Građanskog preokreta, iznela je razloge za blokadu i zahteve okupljenih. Prema njenim rečima, u pitanju je protest zbog ignorisanja građana od strane državnih institucija, a zahtevi su da građevinska inspekcija hitno sprovede svoje naredbe i ukloni bespravnu gradnju u okviru gradilišta Linglonga, da Upravni sud hitno odlučuje o tužbama koje su podnete protiv gradskih i pokrajinskih organa koji su omogućili nezakonitu gradnju. Traži se i hitno sprovođenje istrage na osnovu krivičnih prijava podnetih protiv odgovornih lica Linglonga. Popović je istakla da bi se svi zahtevi mogli sumirati u jednom: da državi Srbiji projekat od nacionalnog značaja treba da budu njeni građani, a ne kineska gumara.

Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde istakla je da okupljeni ne pristaju da im grad bude poligon za koruptivne poslove i da postane predgrađe Linglonga kojem se poklanjaju milioni evra iz budžeta, dok Zrenjaninci nemaju ni ispravnu vodu za piće.

“Ne pristajemo ni da arapski Metito koji je doveden politički, bez tendera i javne rasprave, bez i jedne poslovne reference u Evropi, baš u našem gradu vežba u izgradnji prečistača otpadnih voda” , istakla je Pernat.

Ona je podsetila državne organe da po Ustavu Srbije političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, i da zato treba da rade u javnom interesu, a ne po diktatu Srpske napredne stranke.

„Nećemo više dozvoljavati da nas institucije ignorišu i rade protiv nas. Ako nastave s dosadašnjim ponašanjem, naše akcije će biti sve češće i sve masovnije“, zaključila je ona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar