Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Oko stotinu građana, ekoloških i političkih aktivista okupilo se ispred kineske fabrike guma Linlong u Zrenjaninu, kako bi ukazali na kontinuirana kršenja zakona od strane Vlade Srbije i kineskih investitora i zagađenje životne sredine.Pored Zrenjaninaca, na skupu su prisutna i udruženaj građana “Bitka za Košutnjak”, “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, pokret “Buđenje”. ali i članovi Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranka, Novog optimizma, kao i pripadnicu Dveri i mnogi drugi. Okupljeni traže “Vazduh, vodu i slobodu”, kao i poštovanje zakona Srbije, a svoje zahteve će u ponedeljak predate ambasadoru Kine u Srbiji.

Pročitajte još...

“Ovo nije politički skup, niti je ovo skup proziv Kineza. Zrenjanin 17 godina nema vodovod, a unutar kineskog postrojenja se gradi vodovod za potrebe fabrike. U ovom momentu Zrenjaninci ne rade tu, već Kinezi, mi od ovoga nemamo ništa, a bojim se da nećemo ni imati ništa osim štete. Da li je 900 radnih mesta vredno svega ovoga?”, rekla je poverenica Narodne stranke iz Zrenjanina, Nataša Velemir. Saša Vojnović, aktivista iz Zrenjanina rekao je da su građani Srbije “svedoci užasa”.

“Ovaj grad je cvetao u Osmanskom carstvu, Austrougarskoj, Kraljevini Jugoslaviji, Jugoslaviji … a sada smo propali, mrtvi. Najtraženija roba u Zrenjaninu su sedative i antidepresivi. Ljudi ne vide izlaz. Ovo je horor kineske spoljne politike. Pijemo otrovnu vodu decenijama, a sada ćemo dobijati i rak pluća”, rekao je Vojnović. Zrenjanince je podržao i Momčilo Alimpić iz Loznice, iz pokreta “Zaštitimo Jadar”.

“Mi već godinama se borimo protiv Rio Tinta i naterali smo ih da nas poštuju i čuju. Svaka studija je rekla “ne rudniku litijuma” i siguran sam da su isto rekle i ovde, jer u Srbiji još uvek ima poštenih profesora i stručnjaka. Morate vršiti pritisak, jer svi tragovi vode do Vlade Srbije i predsednia republike. Srnija će postati turistička organizaciaj za horor turizam”, rekao je Amlimpić, napominjući da se građani ne smeju obeshrabriti. Pripadnik pokreta “Dveri” Nenad Grozdanić istakao je da su ekološki problem širom Srbije “posledica političkog ponašanja”, a mnogi govornici su Linglong nazvali “fabrikom otrova”.

Govornici su zatim pozvali okupljene da svi slikaju spornu fabfiku, aludirajući na incident kada su pripadnici obezbeđenaj fabrike sprečili novinare da snimaju ovo postrojenje. Takođe, aktivisti su najavili odlazak i do obližnjeg Perleza, gde će se sutra takođe održati protest ispred kineske fabrike koja već godinama truje reku Begej.

Na protesnom skupu ispred Linglonga u Zrenjaninu, učestvovao je i pokret „Oslobođenje“ Mlađana Đorđevića, koji ranije ove nedelje pozvao političke organizacije da se zajedno okupe ispred gradilišta kineskog investitora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare