Petočlana porodica Zekić već godinama živi u baraci kod Luke Beograd, bez struje i električnog brojila. U dogovoru sa jednom obiližnjom firmom, koriste njihovu struju koju redovno plaćaju, i to po skupljoj, industrijskoj tarifi. Problemi nastaju vikendima ili kada su zaposleni pomenute firme na godišnjem odmoru, pa Zekići i danima ostaju bez struje. Zekići kažu da ih je predsednik opštine Palilula svojevremeno čak posavetovao da se prikača na struju "na divlje".

Dragiša Zekić za N1 kaže da firma sa kojom imaju dogovor da koriste njihovu struju, uskoro odlazi na kolektivni godišnji odmor zbog čega strahuju da će ponovo ostati bez struje.

„Ovde žive tri osobe sa invaliditetom: moja supruga koja je na hemodijalizi već 12 godina i četiri puta dnevno na insulinu, moja majka koja je pre 20 dana operisala kancer dojke, a ja imam tumor prostate i živeo sam preko 30 godna sa hepatitisom C“, naveo je Dragiša i istakao da je posobno problematično to što insulin i određene lekove moraju da čuvaju u frižideru.

„Imamo jedan kabl preko kojeg vučemo iz jedne firme struju. Zahvaljujem tim ljudima koji su nam izašli u susret, jer do sada bismo već pomrli. Struju plaćamo po visokoj ceni jer je industrijska, u crvenoj tarifi su stalno, i pola penzije odlazi na struju. Kada oni odu na godišnji, vikend, iskoči sklopka i budemo po dva, tri, deset dana bez struje“, objašnjava Dragiša.

Nekada je radio u Luci Beograd koja ga je 2005. godine poslala u invalidsku penziju zbog hepatitisa C, iako je on želeo da nastavi da radi.

„Bio sam diskriminisan od Luke Beograd zbog hepatitsa (…) Klasična diskriminacija, nisu hteli da mi daju struju“, tvrdi Dragiša i dodaje da se zbog problema sa električnom energijom obraćao Centru ta socijalni rad, ali da njihove službenice nisu htele da uđu u njegov dom dok „ne testira decu na HIV, na hepatitis C, na psihoaktivne supstance“, rekao je on.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar