Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Direktor KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković kaže da je juče bio najteži dan u prijemno- trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, da su pregledali oko 300 pacijenata, a da je ranije bilo oko 120 kovid pregleda.

Ona je za TV Pink navela da su morali da zbrinu sve pacijente koji imaju pozitivan PCR test, ali i pacijente koji imaju izražene tegobe, a nemaju potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

„Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom. Još uvek imamo mesta na teritoriji Srbije za bolničko zbrinjavanje pacijenata, ali su kapaciteti sve manji“, rekla je ona.

Navodi da je u KBC Bežanijska kosa 12 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da su oni u jedinicama intenzivne nege, dok je 10 pacijenata intubirano (na respiratoru).

Napominje da u intenzivnoj nezi ne leže samo pacijenti koji su na respiratoru, već i pacijenti koji imaju komplikacije na više organa.

„Prosečna starost pacijenata sa najtežom kliničkom slikom je oko 60 godina, ali imamo i mlađih pacijenata. Veliki problem je to što se oni ne javljaju na vreme kod lekara“, rekla je Zdravsković.

Kao primer navela je da su imali pacijenta koji je šest dana ležao kod kuće sa izraženim simptomima, a onda se tek sedmi dan javio u bolnicu kada se razvila ekstremno teška klinička slika.

„Korona kada uđe u telo ona je ušla u sve naše organe, a od genetskih predispozicija i prethodnih oboljenja zavisi na kom će organu prvo da se ispolje promena“, pojasnila je ona.

Napominje da ima pacijenata kojima je jedini simptom na početku bio bol u kičmi, ali da to nikako ne znači da svako ko ima bol u leđima ima koronu.

Zdravković je navela da su pojedine studije, rađene u svetu, pokazale da ugljen monoksid iz duvanskog dima sprečava vezivanje virusa korona u organizmu, ali da to ne znači da su pušači potpuno zaštićeni.

„Ono što je definitivno tačno – pušenje ubija na drugi način. Izaziva ubrzano starenje krvnih sudova i vodi ka akutnom infarktu i vodi ka nečemu što je još gore, srčana insuficijencija, srčana slabost“, pojasnila je ona.

Navodi da u bolnicama u Beogradu moraju da se leče i pacijenti koji imaju neka druga obolenja, razna hitna stanja, te da je važno da bolnice budu odvojene za zbrinjavanje kovid i non kovid pacijenata.

„Ukoliko broj pacijenata bude veći od kapaciteta u bolnicama u Bograda slaće se pacijenti u bolnice gde ima mesta. Mi svi lečimo po istom protokolu“, zaključila je Zdravković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar