Šta će odlučiti Krizni štab: Nove mere protiv korone

Društvo 12. nov. 202009:52 > 10:1114 komentara
Podeli:
Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Sednica Kriznog štaba na kojoj će biti razmatrano uvođenje novih mera, zakazana je za danas u podne. Nove mere će se najverovatnije odnositi na kafiće i klubove, a ono što je za sada obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru i gradskom prevozu, držanje fizičke distance, kao i prisustvo do pet ljudi na manifestacijama.

U Srbiji je juče je zabeležen navjeći broj obolelih od kornavirusa u toku jednog dana, čak 3.536, a od posledica infekcije virusom preminula 21 osoba. Bolnice u Srbiji su sve punije, a pojedini lekari upozoravaju da su zdravstveni kapciteti na ivici.

Povezane vesti:

Zbog toga se danas održava sednica Kriznog štaba, a prva i glavna tema, kako prenose mediji, mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera bila bi potpuno zatvaranje, dok je blaža i izvesnija da se njihovo radno vreme skrati na 20 ili 21 sat.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Kriznog štaba koja je održana prošle nedelje preporučeno je da se zabrani okupljanje više od pet osoba i na otvorenom i zatvorenom prostoru. Takođe, jesenji školski raspust od 11. do 15. novembra, koji je trebalo da važi samo za učenike osnovnih škola, proširen je i za srednjoškolce.

Uprkos najavama, neke strožje mere, poput ogranočenja rada ili zatvaranja kafića i klubova ili uvođenja obaveznog negativnog PCR testa za sve koji ulaze u Srbiju, nisu realizovane.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Za ustanove kulture i dalje je dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi, ali uz držanje propisane distance, a zabrana okupljanja se ne odnosi na ugostiteljske objekte, koji i dalje mogu da rade do 23 časa.

Ono što je još obavezno za sve građane je nošenje maske u zatvorenom prostoru, što se odnosi i na javni prevoz, kao i preporuka da se maska nosi i na otvorenom kada ne može da se obezbedi dovoljna fizička distanca između više osoba.

Povezane vesti:

Vlada je pre nedelju dana usvojila Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će biti omogućeno da, pored sanitarne, nošenje maski kontrolišu i komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Taj zakon bi danas trebalo da bude usvojen u parlametnu.

Nakon toga će visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostati nepromenjena – 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica, ali će, kako su poručili iz Vlade, njihova primena biti brža i efikasnija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar