vrućina; fontana; leto
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasti meteo alarm zbog visokih temperatura.

Na području naše zemlje do petka nas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), očekuju tropske vrućine. Temperatura će u većini mesta biti od 35 do 38 stepeni.

Pročitajte i ovo

Kako je najavio RHMZ, sutra nas očekuju i najtopliji dan kada će temperatura dostići i 40 stepeni u nekim delovima naše zemlje.

Od subote do ponedeljka očekuje nas osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo.

Zbog visokih temperatura, RHMZ je objavio narandžasti meteo alarm, koji označava da je vreme opasno, odnosno da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Kada je vreme opasno, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Podsetimo, Grad Beograd je zbog najavljen tropskih temperatura uveo nove mere, a na nekoliko lokacija u gradu biće postavljene i cisterne sa pijaćom vodom.

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo uz vetar, slab do umeren, zapadni i severozapadni, najniža temperatura biće od 16 do 25 stepeni, a najviša od 35 do 38 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti sunčano i veoma toplo. Vetar će biti slab do umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura biće 25, a najviša 37 stepeni Celzijusa.

Očekuje se relativno povolјan uticaj biometeoroloških prilika na hronične bolesnike. Izvestan oprez se savetuje osobama sa obolјenjima srca. Glavobolјa i osećaj malaksalosti su moguće meteoropatske reakcije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar