Foto:Shutterstock

U toku je prijavljivanje građana koji žele da od države dobiju jednokratnu pomoć od 100 evra. Penzioneri, osobe koje primaju socijalnu pomoć, novac dobijaju automatski, bez prethodnog prijavljivanja. Međutim, postoji čitava kategorija građana koja kao da je ostala zaboravljena - zatvorenici.

Konkretne informacije o tome na koji način i kada će zatvorenici moći da ostvare svoje pravo još uvek nema ni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Kažu da rade na tome, iako se približava kraj roka u kome građani mogu da se prijave za obećanih 100 evra – 5. jun.

„Radimo na uspostavljanju tehničkih mogućnosti da sva lica lišena slobode koja imaju pravo da dobiju 100 evra jednokratne pomoći to pravo i ostvare i to u najkraćem mogućem roku“, kratak je odgovor koji je naš portal dobio na pitanje na koji način će isplata jednokratne pomoći građanima od 100 evra biti omogućena zatvorenicima.

I zatvorenici imaju pravo na 100 evra

Nekadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković tvrdi da bi, ako bi se poštovalo slovo zakona, osuđenici i pritvorenici trebalo da dobiju svojih 100 evra, u suprotnom je reč o diksriminaciji.

Janković podseća da postoji oko 10.000 građana iz te kategorije. On postavlja pitanje na koji način će zatvorenici uopšte moći da pristupe portalima preko kojih se prijavljuje za najavljenu državnu pomoć?

Miloš Janković / Foto: Medija centar Beograd

„Trebalo bi da bude isplaćeno i zatvorenicima. Ukoliko ne bi bilo, to bi bila povreda Ustava i prava na ravnopravno postupanje, to bi bila diskriminacija građana koji su na izvršenju zatvorske kazne. Oni su osujećeni u njihovom pravu kretanja, napuštanja mesta u kojem se nalaže, ali nisu uskraćeni Ustavom na sva ostala prava“, navodi Janković.

On dodaje i da nisu samo zatvorenici u problemu, u problemu su i korisnici ustanova socijalne zaštite i pacijenti u psihijatrijskim bolnicama.

„Ja sam bio zamenik zaštitnika građana i jedna od naših preporuka bila je da se zatvorenicima omogući nadzirani pristup internetu. Zatvorenici ne samo da ne znaju kako će da apliciraju za nešto, nego ne mogu ni da dođu do propisa, da saznaju svoja prava“, tvrdi Janković.

On dodaje da je 2004. bio direktor zatvorske uprave i da su tada bez ikakvih problema bili organizovani izbori. Smatra da bi i isplata 100 evra mogla da bude organizovana bez većih problema, samo ako bi se neko time ozbiljno pozabavio.

Yucom: Nema dokumenata, nema ni 100 evra

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom) smatra da će od samog apliciranja, za zatvorenike, veći problem biti to kako će ljudi da podignu taj novac.

„To se ne odnosi samo na ljude u zatvorima, već i na ljude u socijalnim ustanovama, osobe sa mentalnim smetnjama. Mnogi od njih, zapravo, nemaju dokumentaciju. Naročito ovi u zatvorima koji su siromašni, koji su tu zbog neke krađe, pitanje je da li uopšte imaju neke papire. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ponekad njima pomaže da dođu do te dokumentacije, ali pitanje je koliko je onih koji je nemaju“, ističe Vasić.

Bez odgovora iz institucija

Nova.rs je odgovore o tome na koji način bi zatvorenici mogli da dođu do 100 evra obećanih svim punoletnim građanima potražila i od Ministarstva finansija i Zaštitnika građana. Do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar