Predrag Kon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Krizni štab je ponovo rešio da uvede vikend restrikcije. Ništa neće raditi od večeras u 21 čas, pa do ponedeljka. Prošlog vikenda sve je bilo pod nešto labavijim katancem, kafići i tržni centri radili su do subote u podne i nakon toga stavili su katanac do ponedeljka. Vikend ograničenja, po svemu sudeći, nisu bila od velike pomoći brojke se nisu smanjile - naprotiv. Prošlog petka imali smo 4.071 zaraženog, narednih dana ta cifra je premašila 4.500.

Stručnjaci su upozoravali, bukvalno su pokušavali da nam nacrtaju da restrikcije koje važe samo za vikend nemaju smisla. Stigao je novi petak, novi vikend u kojem nećemo moći u kafiće, tržne centre, nećemo moći kod frizera.

„Mere će biti za vikend, a od ponedeljka ćemo videti za dalje“, rekao je nakon sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Sagovornici Nova.rs, eminentni lekari Zoran Radovanović, Rade Panić i Dejan Žujović, jednoglasno su se složili: „mere koje traju samo tokom vikenda – smešno“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dr Žujović: Goran Vesić, naš najpoznatiji epidemiolog, je savladan. Bravo Krizni štabu!

Dr Radovanović: Narod je poražen. Ovo nema nikakvog smisla.

Dr Panić: Zanima me da li će se popuniti rezerve zaštitne opreme, kad će biti zaposlene kolege sa biroa, možda i kolege ispoljavaju većinsko pesimističko mišljenje, ali epidemija je stigla do svake porodice – a tek će. Narod će se probuditi.

Krizni štab, kao i obično čeka i ne donosi dugoročnije mere – „videćemo od ponedeljka“. I na ovu današnju sednicu i odluku se čekalo danima, pa je sastanak dva puta odlagan tokom. O besmislu i neozbiljnosti mera koje bi bile oročene samo na dva dana najbolje govore cifre. Prošlog petka imali smo 4.071 zaraženog, u subotu ih je bilo 3.519, a u nedelju 3.042. Prošao je vikend, prošlo je vikend zatvaranje, ali su prošli i dani sa brojem zaraženih manjim od 4.000.

U ponedeljak smo registrovali 4.091 obolelog, a već u utorak ih je bilo 4.576. Nema stagnacije, naprotiv, u sredu smo imali 4.590 zaraženih, a u četvrtak 4.595. Danas su brojke još nepovoljnije – zaraženo je 4.668. Nakon proteklog vikend zaključavanja počele su da stižu još dramatičnije vesti – kovid bolnice su pune, pojedini pacijenti iz Beograda morali su na lečenje u Kruševac.

Sve govori u prilog tome da restrikcije koje traju samo dva dana, svidelo se to nama ili ne, ne mogu da zauzdaju epidemiju i širenje zaraze. Stručnjaci i lekari iz crvenih zona napominju da bi rezultati mogli da se primene tek nakon dve nedelje. Pritom, niko ne insistira na policijskom času i zatavaranju prehrambenih prodavnica. Ugostiteljima je naročito teško i sve su veću gubici, vikend zaključavanje je nešto što im dodatnu umanjuje promet. Ipak, država koja se hvali time da je ekonomski tigar trebalo bi da im pomogne i olakša opstanak, ali ne na uštrb zdravlja svojih građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare