Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dok Krizni štab raspravlja o novim merama protiv koronavirusa na sednici koja je počela u 11 sati, u redakciji Nova.rs razgovaramo sa Zoranom Radovanovićem, Dejanom Žujovićem i Radetom Panićem o novim eventualnim merama i toku epidemije u Srbiji.

Razgovor eminentnih stručnjaka sa našim novuinarkom Bojanom Milovanović možete pratiti na ovom linku.

Najzanimljivije delove razgovore možete čitati u nastavku teskta.

Dr Panić: Smatram da treba da se vratimo zakonu – ono što je vlast uradila na početku, formirala telo Krizni štab, koje niko nije prepoznao…Mora da se radi po zakonu i po merama profesije. Ja bih vas zamolio da ne pravimo paralelni krizni štab, poručio bih kolegama da se sete da su položili zakletvu. Ne zalažemo se za zaključavanje, nego za striktnu primenu mera. Odmah da se skinu sve tajne sa baza podataka u Batutu a koje se tiču testiranih, novoobolelih i preminulih, a možda i najbitnije – vakcinisanih.

Dr Žujović: Moram da razočaram kolege: naivni ste ako mislite da će doći do novih mera. Premijerka je najavila da će se usvojiti mere koje su već dogovorene. Predsednica Vlade nije rekla koji je to centar koji je doneo odluku. Krizni štab samo aminuje nešto što je dogovoreno na drugom mestu. Ova priča će nastaviti da se balansira između dnevnih rejtinga i stručnih mišljenja. Najbolje je zatvoriti sve ugostiteljske objekte, ukinuti javni prevoz ili ga svesti na minimum, sva turistička mesta zatvoriti – to su mere.

Dr Radovanović: Nužno je primeniti mere koje su sugerisali Ujedinjeni protiv kovida, a to znači zatvaranje svih objekata osim prehrambenih. Zabraniti sve kulturne i sportske događaje. Meni je žao što to znači zabranu pozorišta i bioskopa, ali to je nužno. Isto mislim i za onlajn nastavu – mi već godinu dana imamo neregularno obrazovanje…

Dr Panić: Ja bih dodao jedino i da na otvorenom treba nositi maske. Ako ekonomija Srbije zavisi od ugostiteljstva – moje saučešće građanima Srbije.

Dr Radovanović: Najvažnije sam izostavio – ne zatvarati ljude u kuće. Neka izađu, nek idu u šetnju, dvoje odraslih sa decom, fizička aktivnost je neophodna.

Da li biste vi ušli u Krizni štab?

Dr Panić: To nije ideja. Mi nismo rezervni igrači koji će vaditi kestenje iz vatre.  Ali ih pozivamo na razgovor. Ako ne odlučuju neka napuste Krizni štab.

Dr Žujović: …a onda je mrmot zavio čokoladu. Oni su sad neki drugi ljudi…Pa neće se to nikad desiti. Oni su takvi i birani. Ja bih voleo da se promene i da budu bolji, voleo bih da i ja budem bolji čovek, ali to teško ide. Mi smo vakcinisali samo 7 procenata stanovništva. A kad gledate „Pink“ – to vam zvuči „vau“. zato imamo tako sulude cifre. Najgori smo u Evropi na 100.000 građana. Ne razmišljam o tome da budem u Kriznom štabu. Nemam nameru nekoga da molim na kolenima.

Dr Radovanović: Krizni štab je prošlog marta imao svoj integritet. Ali je đavo došao po svoje…

Da li će biti organizovanog odgovora na masovnu smrt lekara?

Dr Žujović: Neće.

Zašto?

Dr Žujović: Jer smo loši ljudi. Ovaj narod se godinu dana laže, laže o broju preminulih…Prave se dimne zavese sa vakcinama, prošli smo pakao i ćutali smo. Slike mrtvih lekara nema nigde osim na vašem portalu. Mi smo zombiji, živimo kao noćni leptiri. Ćutimo, trpimo.

Vaš komentar novih mera? Rekli ste – smešno?

Dr Žujović: Goran Vesić, naš najpoznatiji epidemiolog, je savladan. Bravo Krizni štabu!

Dr Radovanović: Narod je poražen. Ovo nema nikakvog smisla.

Dr Panić: Zanima me da li će se popuniti rezerve zaštitne opreme, kad će biti zaposlene kolege sa biroa, možda i kolege ispoljavaju većinsko pesimističko mišljenje, ali epidemija je stigla do svake porodice – a tek će. Narod će se probuditi.

Nova.rs, u pokušaju da dodatno podigne svest o alarmantnosti trenutka u kom se nalazimo, organizuje “okrugli sto” sa uglednim lekarima koji su već pokazali da nisu skloni menjanju stavova i kompromisima na osnovu dnevne politike. Zato danas od 11 sati budite na Fejsbuk stranici našeg portala, gde ćete moći uživo da pratite razgovor sa epidemiolog Zoranom Radovanovićem, pulmologom Dejanom Žujovićem i predsednikom Sindikata lekara i farmaceuta Radetom Panićem.

Zajedno ćemo dočekati novu odluku Kriznog štaba o novim protivepidemijskim merama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare