Foto:Privatna arhiva

Zaposleni u Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju kod Blaca, od juče se nalaze u karantinu u toj ustanovi, i kako kažu za Nova.rs, najpre im je rečeno da su svi pozitivni na koronavirus, ali im rezultate niko nije dostavio od ponedeljka, kada su testovi rađeni. Dejan Ćirković koji radi u ovom Domu priča da njegove kolege i on sumnjaju u rezultate testiranja.

„Poslednja informacija  je da su ponovo rađeni naši testovi, i da je pola zaposlenih pozitivno, a pola negativno. Ponovo nešto nameštaju, igraju se sa nama. Ostajem ovde sa kolegama do kraja, i ne idem odavde sigurno, ne bih napustio svoje kolege, šta god da bude. Jutros nam nisu dali ni hranu, kupovali smo juče sami u prodavnici“, kaže Dejan za Nova.rs.

Naš sagovornik dodaje da ih je juče pozvao koordinator Doma i rekao im da svi dođu, kako bi ponovo bili testirani.

„Nas zaposlenih ima oko 40. Sedam je već u Nišu od pre nekoliko dana, jer su pozitivini. I mi smo kao pozitivni, ali ni u to ne verujemo, zato što nam rezultati ne stižu već četiri dana. Sigurni smo da su nas namestili, i da smo žrtve. Da im je lakše da nas ovako zatvore, nego da razmišljaju šta će sa nama“, kaže Dejan i navodi da su testirani u ponedeljak uveče.

„Niko nam nije dao rezultate, već su nam samo rekli da smo svi pozitivni. Sumnjamo u to. Ne verujemo im ništa. Pravili smo pobunu juče ovde u dvorištu Doma. Policija obleće oko Doma, čuvaju nas, vojska je tu. Drže nas kao u zatvoru. Ne smemo da izađemo, stavili su nas pod ključ, bez rezultata, bez ičega. Samo su nam juče rekli da će ponovo da nas testiraju, jer je navodno jedna labaratorija, gde su rađeni testovi, kontaminirana, i da će ponovo ti stari testovi, da se rade u drugoj labaratoriji“ objašnjava Dejan.

Foto:Privatna arhiva

Dodaje da pojedine kolege, kojima je rečeno da su pozitivni, uopšte nisu bile testirani, te da je to stvorilo dodatnu sumnju kod zaposlenih u Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju.

„Koleginicu iz Niša, koja radi ovde u Trbunju, zvao je epidemiolog da je obavesti da je pozitivna, a žena uopšte nije radila test. Ona je bila šokirana, pa je posle zvao taj epidemiolog da joj se izvinjava. Ovo je katastrofa šta nam rade. Kolega koji je radio test i koji je bio negatvan pre pet, šest dana, oni su ga sad smestili sa nama“, prenosi Dejan.

Sagovornik Nova.rs ističe da su zaposleni u strahu iz više razloga. Najpre zato što ne znaju na čemu su, odnosno da li su pozitivni na koronavirus ili ne, ali i zato što su iz policije pozivali njihove porodice.

Foto:Privatna arhiva

„Čak su zvali i da govore da će decu da uzme Centar za socijalni rad, ako su oba roditelja pozitivna. Policija je išla po kućama, bilo su i kod mene kući, da uzimaju podatke od moje porodice, i rekli im da će i njih da testiraju, a ja uopšte nemam rezultate“, dodaje.

Nova.rs razgovarala je sa još jednim zaposlenim u ovom Domu, koji je iz privatnih razloga želeo da ostane anoniman. Njegovo ime poznato je našoj redakciji.

„Ne razumemo šta se ovde zapravo dešava. Zbog čega je policija išla po kućama, uzimala podatke, maltertiraju naše porodice, a nama nisu dali rezultate testiranja. Trenutno smo napolju, sinoć smo ušli u Dom da bismo spavali. Pojedini radnici koji rade smenu su unutra. Vojska je u šatoru ispred, oni se smenjuju, policija isto dolazi, odlazi. Ne izlazimo iz Doma, a faktički ne znamo zašto smo tu. Nemamo papir, nikakav dokaz da smo zaista pozitivni. Ne znamo šta je sa nama. Samo su nam juče rekli da ponesemo stvari i dođemo. Što nam ne pokažu test da budemo sigurni, zbog nas, naših porodica“, priča ovaj zaposleni.

Foto:Privatna arhiva

Iz Doma zdravlje Blace za Nova.rs rekli su da je testove radio Institut za Javno zdravlje Niš i da su rezultati testova prosleđeni direktorki Doma za osobe ometene u razvoju u Trbunju.

„Radnici Doma zdravlja radili su po instrukcijama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš. U obavezi smo da svakodnevno radimo testiranje za naše pacijente, i za pacijente po nalogu epidemiologa. Za njih smo dobili nalog od našeg epidemiologa, i uzorkovali smo, prosledili Institutu i njihova labaratorija je odradila. Od njih smo dobili rezultate, prosledili direktorki Doma, i mi više nemamo nikakve ingerencije nad tim. Dalje se nismo mešali, niti bilo šta drugo. Onaj deo što je bio naš, mi smo to uradili“, kažu iz Doma zdravlja Blace za Nova.rs.

U vezi sa ovim slučajem kontaktirali smo i direktorku Doma za osobe ometene u razvoju u Trbunju, Dragijanku Tijanić. Nije želela da odgovara na naša pitanja telefonom, već je zatražila je da joj ih dostavimo pisanim putem. Međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili njene odgovore.

Podsetimo, iz Kriznog štaba u Prokuplju juče su saopštili da je Opština Blace sa 33 obolele osobe potencijalno najveće žarište koronavirusa u Topličkom okrugu, i prema njihovim rečima, najteža situacija je u Domu za osobe ometene u razvoju u Trbunju, nadomak Blaca, gde je do sada koronavirus potvrđen kod devet radnika i osam štićenika tog doma.

Takođe je rečeno da se očekuju rezultati za još 60 testiranih u Blacu.