Skupstina Srbije
Skupština Srbije Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Organizacije civilnog društva ukazuju da se Nacrtom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ugrožava neposredno učešće građana u donošenju odluka i umanjuje dostignuti nivo ljudskih prava i sloboda.

Nekoliko nevladinih organizacija navelo je da problematične odredbe obuhvataju one koje se odnose na trajanje referenduma, njegovu punovažnost, uslove za glasanje i utvrđivanje rezultata tokom epidemije, vremensku obaveznost referendumske odluke, sprovođenje i finansiranje referendumskih aktivnosti kao i zaštitu prava građana pred organima za sprovođenje izbora i sudovima.

„Zabrinjavaju propusti ovlašćenog predlagača koji nije adekvatno promovisao javnu raspravu, sveo je na dostavljanje pisanih priloga, za čiju dostavu je ostavio veoma kratak rok i objavio nepostojeću e-mail adresu. Na ovaj način je ceo postupak javne rasprave obesmišljen i postoji ozbiljan rizik da će se pred narodnim poslanicima uskoro naći predlog ovog važnog Zakona sa ozbiljnim nedostacima koji će otvoriti prostor za moguće zloupotrebe i izvrgavanje volje građana“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Usled nejasne definicije organizatora referendumske kampanje, svako ko istupa u javnosti povodom referenduma, može biti, kako tvrde NVO, kažnjen veoma visokom novčanom kaznom, ukoliko prethodno nije ispunio niz formalnih zahteva.

Oni ističu i da Nacrt ne pravi jasnu razliku između nekoga ko je objavio post na društvenoj mreži kojim sugrađane poziva na izlazak na referendum i nekoga ko ima namera da vodi referendumsku kampanju.

„Naknada koja će se naplaćivati za overu potpisa neophodnih za raspisivanje referenduma na zahtev građana ili za narodnu inicijativu će korišćenje ovih prava u praksi ograničiti samo na one koji mogu da priušte veoma visoku cenu. Tako se, pored slobode izražavanja, Nacrtom Zakona neopravdano ograničava i pravo građana da neposredno učestvuju u donošenju odluka“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Imajući u vidu predstojeći referendum na kojem će građani odlučivati o izmeni Ustava Srbije u delu koji se odnosi na nezavisnost pravosuđa kao i najavu lokalnih referenduma na kojima će se odlučivati o ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu, od izuzetne važnosti je da Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi bude usklađen sa Ustavom i međunarodnim standardima. S obzirom na sve navedeno, pozivamo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da sprovede novu opsežnu javnu raspravu u kojoj bi učestvovali svi relevantni akteri.“

Saopštenje su potpisale organizacije Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Transparentnost Srbija, Centar za pravosudna istraživanja CEPRIS i
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Bonus video – Snežana Lazarević iz MDRI-S o izveštaju „Zaboravljena deca Srbije“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)