Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Više od 80 udruženja građana i nevladinih organizacija Srbije ponovo je uputilo dopis Ministarstvu pravde, sa zahtevom da se iz procedure hitno povuče predloženi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, saopšteno je.

Organizacije civilnog društva navode da traže povlačenje iz procedure Nacrta zakona „zbog brojnih propusta u načinu njegove izrade, kao i u tekstu zakonskih rešenja koja nas udaljavaju od željenog stanja u oblasti vladavine prava“.

Od Ministarstva pravde se traži da „ponovo otpočne proces izrade Nacrta“, uz transparentniji proces formiranja nove Radne grupe“.

Organizacije civilnog društva su ponovile dopis, zato što je na prvi njihov zahtev Ministarstvo pravde „iznelo paušalnu ocenu o ispunjenosti svih zakonom propisanih obaveza u procesu izrade Nacrta zakona, što se na osnovu uvida u zvanična dokumenta na sajtu ministarstva pokazalo kao netačno“.

„U odgovoru se navodi da je ključna zamerka u pogledu predviđenih posledica gubitka prava na sudsku zaštitu u slučaju neplaćanja taksi rešena na osnovu sporazuma koje je ministarstvo postiglo sa Advokatskom komorom Srbije. Smatramo da je nedopustivo da se ovako važna pitanja rešavaju bilateralnim sporazumima u netransparentnoj atmosferi, kao i da problem takvim postupkom nije prevaziđen, već samo produbljen“, navodi se u saopštenju.

U dopisu koji je ponovo upućen Ministarstvu pravde je još jednom istaknuto da je „sastav Radne grupe za izradu Nacrta nereprezentativan, imajući u vidu da u njenom radu ne učestvuju predstavnici civilnog društva koji se bave pitanjima vladavine prava i praćenjem stanja u oblastima obuhvaćenim Poglavljem 23“.

Među 81 potpisnikom dopisa Ministarstvu pravde su i Kuća ljudskih prava, Yucom – Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fondacija „Slavko Ćuruvija“, Centar za kulturnu dekontaminaciju, BIRODI, CeSID, Transparentnost Srbija.

BONUS VIDEO: Merima Isaković o Lečiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar