Ekološki ustanak: Kancerogene i toksične materije u vazduhu zbog požara u Vinči

Društvo 08. avg. 202111:11 > 12:0124 komentara
Podeli:
Požar na deponiji u Vinči
Požar na deponiji u Vinči

Ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka zahtevaju od nadležnih gradskih i republičkih institucija hitno reagovanje na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda.

„Vaša dužnost je ne samo da upravljate otpadom i sprečavate ovakve incidente, već i da urgentno i tačno obavestite javnost ukoliko do njih dođe. Očigledno je da je vatra zahvatila veliku površinu deponije, što za posledicu ima direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje sada u oblaku dima natkriljuju Beograd i šire područje i ulaze u sve domove“, saopštile su ove organizacije.

One navode da ljudi u Srbiji imaju neotuđivo pravo da znaju kakav vazduh udišu i kakve to posledice ima po njihovo zdravlje.

„Zahtevamo da momentalno saznamo uzrok ovog incidenta ali i moguću opasnost trovanja stanovništva ovim materijama. U toku je toksični incident koji ugrožava zdravlje i bezbednost svih građana šireg područja Beograda i građani hitno moraju biti obavešteni o svim pitanjima vezanim za ovu opasnost“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se još ističe da će, ukoliko nadležne institucije momentalno ne postupe u skladu sa svojim obavezama i preuzetim odgovornostima, biti podnete krivične prijave za kršenje Zakona o zaštiti vazduha kojim je zabranjeno prekoračenje graničnih vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduh, kao i Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, kojom je propisana dozvoljena granična vrednost nivoa otrovnih materija u vazduhu došlo do izvršenja krivičnog dela zagađenje životne sredine, kao i nesprečavanje, nečinjenje i ugrožavanje javne bebednosti i zdravlja stanovništva, o čemu ćemo biti prinuđeni da podnesemo krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Na kraju je iznet zahtev da se gradski zavod za zaštitu zdravlja se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda.

Komentari

Vaš komentar