Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila
Radoš Đurović Foto: N1

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila rekao je da je poruka evropske komesarke Ilve Johanson da u slučaju neusklađivanja sa Unijom nije isključena suspenzija bezviznog režima za državljane Srbije - malo složenija.

„Imamo i migracije preko aerodroma, u Beograd izlaze i pokušavaju da ilegalno nastave dalje, radi se o onima kojima ne trebaju vize Tunis, Indija, Burundi. Zloupotrebljavaju sistem, o tome se radi kada nam se skreće pažnja. Prenategnuti su kapaciteti u Austriji i Nemačkoj, a očekuje se talas iz Ukrajine, to je prepoznato pa je pokrenut sastanak i inicijativa, tu se traži usaglašavanje politike, a kasnije se dodaje uslov regulisanje kopnene migracije, teško da Srbija tu može sama nešto da učini“, rekao je on.

Đurović objašnjava kako je to moguće rešiti.

„To je moguće rešiti za tri-pet meseci da se uvedu vize, ali to su bilateralni odnosi, to nije lako uraditi. Volja ne manjka, čuli smo od predstavnika vlasti, pratiće takve zahteve. Iznenadilo je da se Srbija saglasila, onda su usledila uslovljavanja posle izjava, možda je to dodatni pritisak, da se Srbija ubrza u uvođenju viza, imamo niz zemlja sa kojima imamo liberalnije vizne režime, očekuje se da se i njima uvedu vize“, kaže on.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Srbiji preti uvođenje viza: Alarmantan sastanak u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar