Foto: Arhiva

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd, objavio je svom Fejsbuk profilu da ga je ministar kulture Vladan Vukosavljević blokirao na ovoj društvenoj mreži, nakon što mu je postavio pitanja u vezi sa saopštenjem ovog ministarstva, a povodom izložbe strip crteža koja je pre dve večeri nasilno prekinuta.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

Naime, Lazović je Vukosavljevića upitao da li je moguće osuditi nasilje i cepanje izložbe bez „ali“?

EDIT: upravo me ministar kulture blokirao zbog ovih pitanja: Vladan Vukosavljevic jel moguće osuditi nasilje i…

Posted by Radomir Lazovic on Четвртак, 15. октобар 2020.

On je takođe ministru rekao da u pitanju ovo nikakva osuda, već opravdanje napada.

„Umetnost reflektuje društvo u kojem živimo, a nije tu da se vama sviđa ili ne sviđa. Vi ste odgovorni da stvorite uslove i resurse za izražavanje slobodnog mišljenja, kritike i kreativnosti u našem društvu, a ne da ga gušite!“, napisao je Lazović ministru kultire Vladanu Vukosavčjeviću, da bi ga on potom blokirao na društvenoj mreži Feksbuk.

Nova.rs kontaktirala je Radomira Lazovića povodom toga, a on je u razgovoru za naš portal rekao da

„To što mu je lakše da blokira one koji mu postavljaju nezgodna pitanja, govori nam da Vukosavljević nije dorastao poziciji na kojoj se nalazi. Ako želiš da budeš ministar kulture, moraš da obezbediš da se različiti glasovi čuju, da se kritika društva čuje. Ova izložba je upravo to, kritika stanja, nasilja, beznađa u kome se nalazi naše društvo. Istina je ponekad grozna, ne prija, boli, uznemirava, ali svaka istina je lekovita. Na vlasti je odgovornost da se obezbedi dijalog i da se ljudi sukobljavaju argumentima, a ne pesnicama“, kazao je Lazović za Nova.rs.

Podsetimo, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama, upala je na izložbu stripova u okviru festivala „Novo doba“, baila suzavac i cepala izložene radove.

Organizatori izložbe su i pre napada prijavili policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar