Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ekipa Nova.rs zatekla je zatvorenu galeriju "Stara Kapetanija", u koju je sinoć upala grupa huligana i pocepala izložene radove u okviru strip-izložbe "Novo doba". Međutim, nakon 10 minuta čekanja, umetnica Anita Bunčić Četnik je otvorila vrata galerije.

Anita Bunčić Četnik je za Nova.rs rekla da će izložba u ovakvom obliku, s pocepanim i na podu zgužvanim radovima, ostati otvorena do nedelje, kako je i bilo planirano, a naziv izložbe iz „Novo doba“ se preinačuje u „Zadnje doba“.

Opisuje nam da, dok je ona bila dežurna, grupa od 10 huligana, među kojima je, kako tvrdi, bilo i maloletnika, počela da demolira izložbu i radove.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Bacili su suzavac, a ona je krenula za njima, kako bi im objasnila da su ti radovi zapravo nečiji život.

„Nisam se uplašila, do glave mi je više svega – i takvog odnosa prema radu i prema umetnosti“, poručila je Bunčić Četnik.

Dolaze i građani koji kroz prozor gledaju posledice ovog vandalskog čina. Građani kažu da nisu ni znali o kakvoj izložbi je reč, ali da današnji prizor izgleda užasno.

„Ponekada, pogotovo zimi, svratimo da vidimo šta se ovde dešava i zatekao nas je ovaj prizor“, kažu nam dva starija Zemunca – Miodrag Berić i Dragan Trgovčević.

Prema njenim rečima, ona je jednog od huligana uspela da stigne i uhvati ga za ruku, pitala ga je da li je svestan šta radi, i da je to umetnost, a ne stvarnost.

„Nemoj da smaraš, odgovorio mi je“, kaže Anita.

Ona poručuje da ovo nije pravo mesto na kome treba da se na pravi način buni i reaguju.

Kako kaže, obećana im je i policijska zaštita tokom trajanja izložbe, a iz policijske uprave Zemun su ostali „zgroženi“ sinoćnjim dešavanjima.

Inače, policijska stanica je na dva ćoška, manje od 100 metara od galerije.

Kako je Nova.rs sinoć pisala, grupa mladih muškaraca s crnim fajerkama i kapuljačama upala je  na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, za Nova.rs je rekao da je strip grupa, koja je autor ovog događaja, prethodnog dana prijavila policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

Karikaturista Dušan Petričić rekao je za Nova.rs da je ovaj napad još jedan od signala ozbiljnog oboljenja ovog društva.

„Opomene dobijamo učestalo, gotovo svakodnevno. Verujem da nema potrebe posebno elaborirati šta znači kada se spaljuju knjige ili razvaljuju izložbe. Za to postoji samo jedna reč: FAŠIZAM“, rekao je Petričić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare