Predsednik Aleksandar Vučić pompezno je u u nedelju otvorio rekonstruisanu zgradu Kliničkog centra Srbije, za koji je rekao da je najsavremenija bolnica na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. Dok se sekla vrpca, a predsednik dičio, pojedini lekari su se čudili ovom otvaranju jer bolnica neće biti završena barem još dve godine, a novinarima je predstavljen samo mali delić onoga što se još uvek radi u KC Srbije.

Vučić je u nedelju svečano obišao završetak radova na rekonstrukciji Kliničkog centra, a sve vreme kamere su zabeležile njegov osmeh na licu dok se dičio novom opremom i izgledom ove bolnice.

Doduše, osmeh mu je privremeno skinuo sa lica kada je čuo da investicija košta 260 milliona evra, ali nije previše mario, već je poručio da je ovo najbolji objekat ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije.

Dok su jedni slavili i divili se novom izgleda, na Kliničkom centru bilo je doktora koji su se čudili šta se sada otvara kada zgrada još uvek nije završena, iako je rok bio do decembra. Jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da svakog dana prolazi pored razvalila u bolnici i da može da posvedoči da bolnica nije završena.

– To je samo jedna kula, tamo radim kao lekar 20 godina i znam da su opremljene samo tri ili četiri sobe urgentnog centra. Svakog dana prolazim pored tog gradilišta i vidim da je sve bilo užurbano, da se nešto radi, a kolege koje rade u tim salama potvrdile su da je otvoreno samo nekoliko sala – priča naš sagovornik iz KC Srbije koji želi da ostane anoniman.

Naš sagovornik kaže da su to sve “potemkinova sela”, te da je sve vrlo nepraktično napravljeno.

– Dobar deo Kliničkog nije ni završen, pa imate situaciju da je poliklinika izmeštena po drugim klinikama i ambulantama. Po bolnici su razvaline, a on je posetio onaj deo koji je urađen. To je glavni ulaz, ali kompetna bolnica će biti urađena za dve godine najverovatnije. Još jednom podvlačim, Klinički centar nije završen – kaže naš sagovornik i dodaje.
– Pored ovoga, prisutan je problem ljudska jer nema ko da nasledi stručnjake u laboratorijama. Problema je puno i dosta mi je ovog laganja koje je svakodnevno oko nas – zaključio je naš sagovornik.

Anesteziolog Rade Panić rekao je za novine „Nova“ da radovi nisu ni blizu završetka, ali kad budu bili ostaće ključni problem što će biti manjka osoblja.

– Iznenadio sam se kada sam video tu vest o otvaranju Kliničkog centra, jer moji podaci kažu da to nije ni blizu završetka. To je osam spratova KC, a čuo sam i pompeznu najavu da je tu otvorena kula sa mnoštvom aparata koji će se koristiti, iako stručnjaka ima sve manje – rekao je Panić za novine „Nova“.

On je istakao da je su problemi višestruki, a da je jedan od njih manjak kadrova.

– Čak i kada bi sve ovo bilo istina, a možemo da garantujemo da nije, postavlja se osnovno pitanje ko će ovde da radi. Da li su to oni zaposleni koji su u kovid bolnici u Kruševcu ili Batajnici. Vi tamo imate tri magnentne rezonance, pet skenera, 15 rendgen kabineta. Za to vam treba preko 100 obučenih i školovanih ljudi, ali mi nemamo toliko kadra – nastavio je Panić.

Anesteziolog je naglasio da je problem i što mesecima na Kliničkom centru ne možete da zakažete pregled.

– Pompezno otvaranje Kliničkog centra je projekat koji je potpisan još 2005. godine, sve su to novci koje nam je dala Evropska komisija kroz razne kredite. Imaćemo velike probleme kako da popravimo ono što je loše urađeno za te pare, jer je zdravstvo vrlo komplikovan sistem“, zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Vučićeva bezuspešna hapšenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar