Vojska Srbije specijalna brigada Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Zahtevi Vojnog sindikata Srbije, mogu se ugrubo podeliti u dve grupe, one materijalne prirode, koji iziskuju određena materijalna sredstva, ali i one nematerijalne koji se lako mogu rešiti, za koje je dovoljna samo dobra volja nadležnih i koji za cilj imaju unapređenje uslova rada na radnim mestima zaposlenih u sistemu odbrane, navodi se u saopštenju.

„U poslednje vreme svedoci smo velikog nezakonitog i kriminalnog angažovanja VBA i pojedinih komandanata u naporima da ometaju i sprečavaju delovanje Vojnog sindikata Srbije, gde se pored utroška finansijskih sredstava za ovu nezakonitu namenu troši i velika količina vremena umesto da se usmeri na ono što je zakonska uloga VBA. Predlažemo VBA da se preorjentiše na obaveze iz svog domena ili ako za to već ima višak angažovanog osoblja, ostalo preusmeri zajedno sa komandatima jedinica na zadatke u jedinicama Vojske Srbije i pomogne svojim kolegama“, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je trenutno potrebna pomoć u obavljanju čuvarske službe, službe dežurstva, zadatke na bazama i slično, a mogu se aktivno uključiti i u održavanje kolektivnih prostorija, toaleta i uređenju kruga vojnih objekata.

„Imajući u vidu da su svi nekog stručnog VES-a, mogu se pridružiti posadama borbenih vozila koje su nepopunjene, streljačkim odeljenjima, kuvarima i osoblju u vojničkim restoranima, službama održavanja i slično. Na ovaj način smanjio bi se utrošak budžetskih sredstava, racionalno i pre svega zakonito bi se angažovalo ljudstvo i iznad svega unapredio duh kolegijalnosti i motivisanost potčinjenih u sistemu odbrane“, dodaje se.

PROČITAJTE JOŠ

„Na posletku, kako je ,,lični primer“ najbolji učitelj i sami bi shvatili potrebu kolektivnog ugovora za zaposlene u odbrani kojem je krajni cilj zadovoljan vojnik i jaka Vojska Srbije. Prema trenutnom činjeničnom stanju više je nego jasno da u tom smislu VBA i VSS nemaju isti cilj“, zaključuje se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

BONUS VIDEO Momir Stojanović o Vučićevoj poseti VBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar