Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

Pukovnik u penziji i izabrani narodni poslanik Ekološkog ustanka na listi "Srbija protiv nasilja" Goran Petković poručio je večeras da je predlog za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka populističko-propagandna mera koju prate brojne nedoumice i nepoznanice.

Ako je pre nešto više od 13 godina obustava obaveze služenja vojnog roka obrazlagana profesionalizacijom Vojske Srbije, postavlja se pitanje da li to, u stvari, nije ostvareno, navodi se u pisanoj izjavi Petkovića.

On ističe kako predlog da se ponovo uvede obaveza služenja vojnog roka iziskuje odgovore i na pitanja koliko bi to koštalo, kakvi su uslovi smeštaja i standarda predviđeni za vojnike, da li je određen, pripremljen i osposobljen kadar koji bi izvodio obuku i da li je definisano šta se postiže služenjem vojnog roka, a samim tim i obukom, do četiri meseca.

Pročitajte još:

Uz sva pitanja, od kojih su samo neka pomenuta, Petković ističe da ostaje jedno ključno – prigovor savesti, koji je određen Ustavom Srbije i definisan zakonima o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i civilnoj službi i omogućuje regrutima pravo da se pozovu na njega, kao i pripadnicima rezervnog sastava da ga iskoriste četiri godine posle odsluženja vojnog roka sa oružjem.

Najava ponovnog uvođenja vojne obaveze je trenutno skretanju pažnje javnosti sa mnogih problema u društvu, uključujući i one sa kojima se suočavaju profesionalni pripadnici Vojske Srbije u obavljanju svoje časne profesije, konstatovao je Petković.tiri meseca.

BONUS VIDEO: Da li je najava uvođena vojnog roka samo marketing?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar