Vodič za buduće studente: Gde ima mesta i koliko to košta

Društvo 16. maj. 202108:16 > 08:48
Podeli:
Foto: Filozofski N1

U naredne dve nedelje maturanti će završiti srednje škole i krenuti u finalnu pripremu za upis na fakultete. Nova fakultetska 2021/22 godina doneće stare dileme: Koliko će biti budžetskih mesta, da li će se smanjiti školarina i na kraju, koliko će uopšte biti mesta na fakultetima. Predstavljamo vam ponude na fakultetima u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

Većina učenika završiće obaveze u svojim školama do 25. maja, dok se prijemni ispit tradicionalno održava u periodu od 28. juna do prve nedelje jula. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, srednju školu redovno je pohađalo 248.605 učenika širom zemlje.

Jedan deo njih neće upisati fakultete, već će odmah nakon škole početi da se bavi biznisom ili početi da radi u firmama, a neko će svoju sreću potražiti u inostranstvu. One koji ostanu u Srbiji očekuje velika borba za mesta na budžetima, budući da cena samofinansiranja predstavlja pravo malo bogatstvo na pojedinim fakultetima.

Kada je o Univerzitetu u Beogradu reč, ove godine najviše mesta biće na Filološkom fakultetu koji planira da upiše 1.413 studenata, zatim sledi Pravni sa 1.400 slobodnih mesta, pa Ekonomski fakultet koji je rezervisao mesta za 990 akademaca.

Prorektor za nastavu Petar Bulat rekao je da će cene školarina biti iste kao prethodnih godina.

„Iste su školarine i ove godine i prošle. Imajući u vidu sve okolnosti, ove godine fakulteti su imali dovoljno socijalnog razumevanja i empatije“, kazao je Bulat.

Beogradski univerzitet

Najveći univerzitet u zemlji broji 31 fakultet, među kojima ima i državnih i privatnih fakulteta. Potpuno prirodno, osetna je razliku između dve grupe fakulteta: Na državnom postoji mogućnost budžetskog finansiranja za jedan deo studenata, dok će oni koji se odluče za privatni morati svoje obrazovanje „debelo“ da plate. Izdavajamo nekoliko fakulteta koji godinama privlače pažnju budućih brucoša.

Fakultet organizacionih nauka 

Fakultet organizacionih nauka (FON) skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije, u školskoj 2021/2022. godini, u prvu godinu osnovnih akademskih studija upisuje kandidate na 3 akreditovana studijska programa (Informacioni sistemi i tehnologije, Menadžment i organizacija, Informacioni sistem i tehnologija-studije na daljinu).

Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Na smeru informacioni sistemi i tehnologije prima se 390 studenata, od toga 210 budžetskih. Kada je reč o menadžmentu i organizaciji, prima se 330 studenata, od toga 170 budžetskih. Studenti koji studiraju na daljinu imaju na raspolaganju 100 mesta, ali samo pet budžetskih.

Na FON-u će tradiconalno biti velika konkurencija, a poslednje godine su pokazale da za jedno mesto konkuriše u proseku dva ili tri učenika.

Za brucoše FON-a koji ne upišu na budžetu, cena školarine je 138.000 dinara.

Ekonomski fakultet

Na ovom fakultetu postoji obilje smerova, koji se tiču marketinga, finansija, bankarstva, odnosno mikro i makro ekonomije. Fakultet je godinama privlačio studente širom regiona zbog kredibiliteta koji nosi sa sobom, a takva situacija očekuje se i ove godine.

Za buduće brucoše biće rezervisano 1.300 mesta, od kojih će 610 biti budžetskih. Kada je reč o školarinama, one variraju u zavisnosti od mesta na listi. Tako će brucoši koju budu bili blizu 600. mesta platiti 92.022 dinara, dok će recimo oni ispod 700. mesta platiti 121.082 dinara.

Elektrotehnički fakultet

Elektrotehnički fakultet ima dva akreditovana studijska programa na osnovnim akademskim studijama: Elektrotehnika i računarstvo (540 mesta) i Softversko inženjerstvo (180 mesta).

Foto: N1

Na brucoše koji ne budu u mogućnosti da budu na budžetu, cena rate za smer Elektrotehniku i računarstvo će biti 108.000 dinara, a za softversko inženjerstvo 243.500 dinara.

Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije

Na ovom fakultetu, budući da je privatni, nisu omogućena budžetska mesta. Postoje dva smera, ekonomija, finansije i menadžment i informacione tehnologije, a rata iznosi 1.400 evra.

Iako nema budžetskih mesta, fakultet ima popust za decu palih boraca. Za njih rata iznosi 1.000 evra.

Novosadski univerzitet

Drugi po broju fakulteta u Srbiji, ovaj fakultet ima 14 fakulteta koji se bave širokim spektrom oblasti – od medinice i tehnologije, do novinarstva i sporta. Na sajtu univerziteta ne stoje podaci koliko je mesta na raspolaganju, tako da će studenti morati da se informišu pojedinačno na fakultetima.

Foto: Shutterstock/lmascaretti

Tehnološki fakultet

Brucoši na raspolaganju imaju 255 mesta, od kojih se 255 finansira iz budžeta Republike Srbije, a preostalih 30 putem samofinansiranja. Što se tiče cene školarine za fakultetsku 2021/22 godinu, ona će ostati nepromenjena u odnosu na prošlo, pa će cena za samofinansirajuće studente iznositi 65.000 dinara.

Pravni fakultet

Na osnovne akademske studije može se upisati ukupno 780 studenata, i to: 183 iz budžeta Republike Srbije, a 597 putem samofinansiranja.

Studentima su na raspolaganju dva smera: Prava-opšti smer i smer unutrašnji poslovi. Cena školarine je 86.000 dinara.

Univerzitet u Nišu

Sastoji se od 13 fakulteta, koji pokrivaju oblasti i iz humanističkih i prirodnih nauka.

Elektronski fakultet

Ove godine upisuje se 540 studenata, od kojih se 480 finansira iz budžeta Republike Srbije, a preostalih 60 samofinansiranjem. Školarina za samofinansirajuće studente iznosi 89.000 dinara.

Mašinski fakultet

Fakultet na osnovnim studijama ima dva smera: Mašinsko inženjerstvo i inženjerski menadžment. Za prvi smer rezervisano je 210 mesta za finansiranje iz budžeta, dok je za inženjerski menadžment predviđeno 60 mesta. Pored budžetskih, biće ostavljeno i 70 samofinansirajućih mesta.

Školarina za mašinsko inženjerstvo iznosi 45.000 dinara, a za inženjerski 60.000 dinara.

Univerzitet u Kragujevcu

Ovaj univerzitet broji 12 fakulteta, koji su smešteni u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Užicu, Jagodini i Vrnjačkoj banji. Studijski programi se realizuju u okviru jedne ili više obrazovno-naučnih i obrazovno-umetničkih oblasti: Prirodno-matematičke nauke, Društveno-humanističke nauke, Medicinske nauke, Tehničko-tehnološke nauke i Umetnost.

Što se tiče Ekonomskog fakulteta, cena školarine biće 88.000 dinara, a cena za samofinansirajuće studente na Fakultetu inženjerskih nauka 60.000 dinara.

Komentari

Vaš komentar