Vlada Srbije: Prijava za prijemni ispit od 12. do 15. aprila

Društvo 17. mar. 202114:06
Podeli:
Foto: Shutterstock/bibiphoto

Roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će u periodu od 12. do 15. aprila 2021. godine na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, saop[tila je Vlada Srbije.

„Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja 2021. godine, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn. Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se, takođe prvi put, obavljati putem ovog portala, bez podnošenja ijednog papira. Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn), sada će jednim pristupom na portalu mojasrednjaskola.gov.rs moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu“, piše u saopštenju Vlade.

U ovaj jedinstven projekat, koji podrazumeva unapređenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola mojasrednjaskola.gov.rs koji  građanima omogućava niz elektronskih usluga za upis učenika u srednju školu, Vlada Republike Srbije je uz podršku Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada uložila više od 49 miliona dinara.

„Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Кalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 23. do 25. juna 2021. godine. Takođe, roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu mojasrednjaskola.gov.rs 27. juna 2021. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita. Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala mojasrednjaskola.gov.rs, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula 2021. godine. Oni koji ne iskoriste prednostelektronskog podnošenja liste želja listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Roditelji će, tako, 11. jula 2021. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem, koristeći navedeni portal. Povezivanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

„Vlada Republike Srbije je prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita, čime je ceo proces postao transparentniji, znatno je smanjen i broj nastavnika uključenih u proces pregledanja testova, a dešifrovanje testova se od prethodne godine radi elektronski. Broj nastavnika pregledača po testu je prepolovljen, u odnosu na prethodni period kada su se testovi pregledali u papiru, s obzirom na to da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Proces pripreme, štampanja i pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen“, zaključak je Vlade Srbije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar