Deca sa zastitnim maskama idu u skolu
Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Zbog epidemiloške situacije u zemlji i svetu, đaci će od 1. septembra krenuti u školu koja će biti organizovana po posebnim pravilima, uz poštovanje zaštitnih mera, od kojih je najavžnija nošenje maski. Predstavaljamo vam poznate smernice o tome kako bi to trebalo pravilno da se nose maske i koje maske odabrati.

Ministarstva prosvete je u sredu školama poslalo upustvo o tome kako bi trebalo organizovati nastavu od jeseni. Međutim, u dopisu Ministarstva koji je stigao školama – nisu precizno navedene instrukcije o sprovođenju epidemioloških mera.

Povezane vesti:

Navedeno je samo da je u saradnji predstavnika Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, predstavnika Unicefa u Srbiji i Ministarstva pripremljeno uputstvo koje sadrži konkretne smernice o zaštiti zdravlja učenika, koje će naknadno biti dostavljeno školama.

S obzirom da uputstvo još uvek nije dostavljeno, o tome kako će se sprovoditi najznačajnija epidemiološka mera – nošenje zaštitnih maski za sada znamo samo na osnovu izjava epidemiologa.

Kad se moraju nositi maske 

„Kada dete dođe do škole, mora odmah da stavi masku. Smatramo da je najpametnije da se neprekidno nosi maska, ali da može da je odloži dok je u svojoj klupi i prati nastavu“, rekao je dr Predrag Kon prošlog utorka na konferenciji za medije Kriznog štaba, na kojoj je najviše vremena posvećeno zaštitnim merama u novoj školskoj godini.

Kon je juče napomenuo da decu treba naučiti da moraju da nose masku.

„Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi, jer će biti na distanci sa drugom decom. Masku će ponovo morati da stave kada odlaze do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge. Ako skidaju maske, mora da se drži distanca, a to je teško obezbediti“, pojasnio je gostujući na TV Hepi.

Maske se moraju nositi:

  • kad se odlazi do toaleta
  • na velikom odmoru
  • u školskom dvorištu ako su učenici blizi jedni drugih

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov rekao je za Nova.rs da bi procedura oko nošenja maski trebalo da bude jasnija i da ako su one zaista neophodne, ne bi trebalo da se skidaju.

“Očigledno ne znaju kako izgleda tok časa, da je čas dinamičan proces koji podrazumeva kontinuiranu interakciju između nastavnika i učenika. Zamislite gde učenik svako malo skida i stavlja masku, to će se završiti tako što će svako da skine masku i neće je više stavljati”, rekao je Markov.

Maske se mogu skinuti:

  • dok se sedi u školskoj klupi
  • napolju, kad je moguće obezbediti distancu

 

Kakve maske su dozvoljene

Sve maske su dozvoljene, zadovoljavajuće su i pamučne maske, bitno je da se pravilno nose, rekala je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji Kriznog štaba od prošle nedelje.

Maske mogu da budu:

  • troslojne (preporuka)
  • obične hiruške
  • platnene

Kon je u ponedeljak stvorio zabunu izjavom da će „đaci u treba obavezno da nose maske, i to ne jednoslojne platnene, već troslojne maske“.

Kasnije je, međutim, pojasnio da je u pitanju samo preporuka, i njegovo mišljenje da tako treba da se postupa, ali ne i obaveza.

„To mogu biti i hirurške, platnene i druge maske“, pojasnio je Kon narednog dana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare