Dete, maska, škola, troslojne maske
Foto: Shutterstock

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da bi đaci u školama trebalo da nose troslojne, a ne jednoslojne pamučne maske. Radi se o jednokratnim, hirurškim maskama koje i inače najčešće nosimo, a njihova cena se kreće od 16 dinara u veleprodaji, do oko 40 dinara na komad u maloprodaji.

Roditelji, đaci i nastavnici suočili su se sa brojnim dilemama oko toga koje zaštitne mere će se primenjivati u školama od jeseni, a dr Predrag Kon je na sve to dodao još jednu, pošto je izjavio da bi đaci u školama trebalo da nose „specijalne“ maske.

Pročitajte još.

„Maske su obavezne, i to ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus“, dodao je dr Kon.

Radi se zapravo o maskama koje svi najčešće kupujemo i nosimo, samo ih u svakodnevnom razgovoru ne zovemo „troslojne“ ili „specijalne“ već – „obične maske“, i to za jednokratnu upotrebu.

Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Njihova cena kreće se u maloprodaji od 20 pa do 40 dinara, u zavisnosti od toga da li se kupuju u pakovanjima ili na komad u apotekama ili drogerijama.

Troslojne maske namenjene su za jednokratnu upotrebu, a preporučuje se da se menjaju na svaka dva do tri sata, odnosno da se odmah promene ukoliko se pokvase ili ovlaže od kijanja ili kašljanja. To znači da roditelji treba da obezbede barem dve maske za svaki dan koji njegovo dete provede na nastavi u školi, odnosno oko 80 dinara dnevno za svakog đaka u porodici.

Preporuka za nošenje troslojnih maski u skladu je sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, u kojima se navodi da se efikasnim zaštitnim maskama smatraju one koje imaju svojevrsni „filter“ između unutrašnjeg i spoljnjeg sloja maske.

Cilj takve „slojevitosti“ je da pravi mehaničku prepreku širenju koronavirusa.

Ko kupuje maske za đake?

Roditelji, međutim, treba da imaju na umu da će zaštitne maske za decu koja idu na nastavu kupovati sami, pošto će škole nabavljati samo „rezervnu količinu koja valja da se ima“, kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević.

Foto: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Što se tiče nošenja maski kada počne nastava, smernice koje su sve škole dobile od Ministarstva prosvete i Kriznog štaba kažu da, za početak, masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

„Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Obavezna je i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili u toalet. Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu“, stoji u smernicama za škole u Srbiji.

U smernicama se takođe navodi da je tokom boravka u školi moguće da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali da ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare