Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Na portalu e-Uprave građani Srbije će od petka ujutru moći da preuzmu digitalne zelene (kovid) sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Ova usluga biće dostupna od petka i poslaćemo tada saopštenje sa koracima kako građani mogu da dođu do novog sertifikata, potvrdili su u e-Upravi za portal Nova.rs.

Kako nam navode u e-Upravi treba da prođe 48 sati da bi se prilagodili sa evropskim tehničkim sistemom.

Novi kovid sertifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled,  a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Očekuje se da od sledeće nedelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.

Iako će u ovom dokumentu biti uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ranije je rekla da će sa novim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je ranije danas za RTS da građani Srbije sa novim sertifikatom mogu da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

On je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice EU, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

„Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika“, naglasio je Jovanović.

Bonus video – Sertifikati za „internu“ upotrebu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare