vremenska prognoza
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nema opasnosti od "sarajevskog scenarija" kada je reč o padavinama i izlivanjima reka, umiruju nas stručnjaci iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Preduzete su sve potrebne mere kako bi se eventualna opasnost od poplava izbegla, a ni padavine neće biti većeg intenziteta, te nema razloga za strah, poručuju iz RHMZ.

Hidrolog Dejan Vladiković kazao je za portal „Nova.rs“ da će padavina biti do sutra ujutru, tako da će zapadni delovi dobiti oko petnaestak litara po metru kvadratnom, ali da nema opasnosti od povećanih vodostaja.

Dejan Vladiković, hidrolog
Dejan Vladiković Foto: N1

„Nema opasnosti. Onde gde su prethodnih dana bili porasti, sliv Jadra, Kolubare sa svim mogućim pritokama, tu će biti postepenog opadanja. Ponegde će biti kojeg kubika više, ali nikakve nove poplava, izlivanja neće biti, to ne. Što se tiče velikih reka, tu na Savi imamo propagaciju talasa, to što stiže iz Bosne i uzvodnih slivova, ali bez većih problema. Ona je bila jako niska, te će se značajno popuniti, ali ispod nivoa za proglašenje redovne odbrane“, objašnjava Vladiković.

Napominje da od sutra popodne padavine jenjavaju, tako da smo mirni do nedelje na ponedeljak, kada će biti novog talasa.

Hidrolog napominje da nema potrebe za strahom od ponavljanja scena iz Sarajeva, jer je RHMZ na vreme dao upozorenje, te su javna preduzeća preduzela mere odbrane.

„Ima par mesta gde su visoki vodostaji, to je Jadar, reke kod Krupnja, Loznice, u okolini Šapca, neki cerski obodni kanal, Tamnava, Ub, oni su potpuno pod kontrolom. Ništa novo i iznenađujuće, ali će nadležni ostati na terenu dok ne krene da se povlači. To će usporenije opadati, jer se stalno doliva, ali to nisu intenziteti kao što je bilo u petak, subotu, nedelju“, kaže Vladiković.

Za naredni period hidrolog je najavio suvo vreme od sutra, pa sve do 14-og uveče.

Bonus video: Poplave u Sarajevu – snimci iz drona

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar