Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pred održavanje Sabora na kojem će se birati novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, među episkopima se pojavila inicijativa da se izbor poglavara obavi u kripti Hrama Svetog Save, što bi bio prvi put da se ovakav događaj održava van Patrijaršije, saznaje Nova.rs.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve okupiće se 18. februara u Beogradu kako bi izabrali onog ko će u narednim godinama biti na čelu SPC. Međutim, uprkos praksi koja podrazumeva da se vladike okupljaju u Patrijaršiji, izvori Nova.rs navode da su prethodniih dana pojedini velikodostojnici iz Sinoda pokrenuli inicijativu da se skup organizuje na drugom mestu.

„Planiraju da izmeste čitav događaj odavde u kriptu Hrama Svetog Save. Tu ideju zastupa deo vladika pod izgovorom da je to zbog epidemioloških mera i kako bi se odala počast patrijarhu Irineju“, navodi izvor našeg portala iz Patrijaršije.

Prema njegovim rečima, u Patrijaršiji ima dovoljno prostora da se organizuje skup na kojem se očekuje prisustvo 46 episkopa, te da nema potrebe da se menja lokacija održavanja Sabora. Naš sagovornik napominje da se pomenuto izmeštanje predlaže iz potpuno drugih razloga.

„U pitanju je namera da se kontroliše čitav proces. Ta kripta je u potpunosti pokrivena kamerama i samim tim se ostavlja mogućnost da Sabor prati i onaj kome tu nije mesto. Sve se radi u dogovoru sa vlastima i ovaj predlog je rezultat pritiska koji režim vrši na pojedine vladike. Ukoliko bi se Sabor zaista tu održao, onda bi neko sa strane imao mogućnost da daje instrukcije pojedinim episkopima tokom samog događaja, odnosno da im se sugeriše kako da govore ili kako da glasaju. To bi značajno urušilo nezavisnost Crkve kao institucije, stoga se nadamo da će odustati od te sumanute ideje“, upozorava naš sagovornik i dodaje da je svaka vlast u prošlosti pokušavala da utiče na rad i funkcionisanje SPC, ali da je aktuelna pokazala „najviše interesovanja za unutrašnja pitanja Crkve“.

„Konstantno se organizuju sastanci. Svakodnevno zvone telefoni i pozivaju se episkopi na razgovore i konsultacije. Videli ste i da je predsednik Vučić uzeo aktivno učešće u razgovorima za izbor novog patrijarha. To pokazuje koliko je državi stalo da ima kooperativnog poglavara SPC. Mi očekujemo da će se u danima pred nama pritisci dodatno pojačati, ali se istovremeno nadamo da će naše vladike shvatiti da je izbor patrijarha interno pitanje koje moramo sami da rešimo“, podvlači izvor Nova.rs.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar