Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Vlada Srbije danas će na posebnoj sednici razmatrati nove pooštrene preventivne merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu koronavirusa. Osim privremene zabrane dolaska ljudi iz određenih zemalja, jedna od mera mogla bi da bude i da svi naši državljani koji dolaze iz tih zemalja budu u kućnoj izolaciji 14 dana, prenosi Tanjug.

Pomoćnik ministra zdravlja i potpredsednik Radne grupe za kontrolu koronavirusa Goran Stamenković, u izjavi za Radio-televiziju Srbije, izjavio je da je ta grupa juče donela zaključke i predloge uputila ministru zdravlja.

„Jedan od zaključaka jeste da se Kovid-19 stavi na listu zaraznih bolesti kao nova zarazna bolest, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To znači da se u odnosu na to obavezuju svi učesnici, koji su predviđeni Zakonom o zaraznim bolestima, da sprovode preventivne mere, postupke, dijagnostike lečenja, zbrinjavanje svih koji će doći u kontakt sa ovim virusom“, rekao je dr Stamenković.

Jedan od predloga je da se privremena zabrana dolaska stranih državljana iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

„Moramo to da uvedemo da bismo zaštitili svoje građane“, rekao je dr Stamenković.

Kada je reč o našim državljanima koji se vraćaju iz tih područja, za njih je obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana, kako bi zaštitili ljude u svom okruženju.

Naveo je da su granični sanitarni inspektori i sanitarni inspektori pregledima obuhvatili preko 65.000 putnika i 2.200 prevoznih sredstava, među kojima su i avioni i autobusi.

„Organizovali smo akciju pojačanog nadzora nas zdravstvenim ustanovama u celoj Srbiji, a po završetku akcije daćemo podatke u kakvim su uslovima zatečene ustanove, da li poštuju mere i da li je higijena podignuta na viši nivo“, rekao je Stamenković.

Preporuke na radnom mestu

Zasad nema otkazivanja događaja, ali se savetuje građanima da što manje borave u zatvorenom prostoru, da se kontakti ograniče i da se poštuju mere lične higijene.

Preporuka je i da se održava udaljenost od namanje jednog metra od osoba koje imaju simptome respiratorne infekcije poput kašljanja, kijanja, ili znake povišene temperature.

Stamenković kaže da su u svim javnim ustanovama poznate ovakve situacije, kada dolazi do porasta respiratornih infekcija.

„To su preventivne mere poput provetravanja, dezinfekcije površina, pojačne higijene – pranje ruku“, naveo je dr Stamenković.

Strane kompanije koje su zainteresovane, preporuke mogu da pronađu na sajtu Ministarstva zdravlja.

Raste broj zaraženih

U Srbiji su potvrđena još dva slučaja zaraženih koronavirusom, u pitanju su dve devojke koje su smeštene na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Naime, devojke su, kako piše Tanjug, zaražene koronavirusom nakon što su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu. Odmah su smeštene na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Inače, u Srbiji su trenutno potvrđena ukupno četiri slučaja zaraženih koronavirusom.