Batajnica, Kovid bolnica, pare, evri, euri,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Država daje oko tri i po miliona evra da bi se rešili imovinsko-pravni odnosi zemljišta na kom je u Batajnici sagrađena kovid bolnica, što bi moglo da bude uvod u ponovno stavljanje u funkciju tog objekta koji je godinu dana pod ključem. Još od prošlog juna kada je ispratila poslednjeg kovid bolesnika razmatra se njena prenamena, a od brojnih ideja najviše su se pominjale dve mogućnosti.

Vlada Srbije je, kako se vidi u odluci objavljenoj u Službenom glasniku, na sednici prošlog četvrtka odlučila da izdvoji sredstva da bi se regulisali imovinski odnosi nad zemljištem na kom se nalazi zgrada nekadašnje kovid bolnice u Batajnici.

Izdvojeno je 420.826.000 dinara, što je oko tri i po miliona evra, koja su, kako se navodi, raspoređena Republičkoj direkciji za imovinu, “radi obezbeđivanja sredstava za pribavljanje građevinskog zemljišta u svojinu Republike Srbije”.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

A sve je to kako se dodaje, u cilju realizacije izgradnje bolnice sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama u okviru vojnog kompleksa „Zemun ekonomija”.

Bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić više puta je upozoravala da su nerešeni imovinsko-pravni odnosi nad zemljištem na kom se nalazi bolnica kočili prenamenu tog objekata otvorenog u vreme pandemije kovida. Tako je u februaru ove godine izjavila da jedan deo zemljišta pripada vojsci, a drugi privatnicima. Grujičićeva je tada verovala da bi to moglo da se reši za nedelju dana, ali posle nikada nije saopšteno zašto se to nije desilo u predviđenom roku.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kovid bolnica u Batajnici je početkom juna 2023. godine otpustila poslednjeg pacijenta i od tada ovaj objekat u koji je uloženo 42 miliona evra stoji zaključen.

Bolnica sa gotovo 1.000 kreveta, kompletnom i najsavremenijom medicinskom opremom na prostoru od 14.000 kvadrata, koja obuhvata čak tri objekta, sa parkingom od 700 mesta, otvorena je 4. decembra 2020. godine. Za dve godine i sedam meseci, u vreme dok je bila namenjena lečenju teško obolelih od kovida, u njoj je zbrinuto 24.000 pacijenata.

Međutim, poslednjih godinu dana aparati i postelje skupljaju prašinu, dok nadležni pregovaraju o sudbini ove ustanove. Prenamena objekta, iako je najavljivana do novembra 2023. godine, nije završena ni u prvoj polovini 2024. godine.

U tom periodu više puta je najavljivano šta bi mogla da bude njena nova funkcija. Na stolu su bile razne ideje – od studentskog doma do porodilišta – za šta bi mogao da bude iskorišćen taj prostor. Na kraju su se u javnosti kao najizglednije ostale dve opcije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sredinom avgusta prošle godine godine, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da će u bolnici u Batajnici biti otvoren centar za palijativno zbrinjavanje i dijalizu, što je prethodno urađeno u novosadskoj kovid bolnici. On je tada naglasio da će to biti realizovano za najdalje dva do tri meseca, ali je objekat u Batajnici i 2024. godinu dočekao pod ključem.

Međutim, kako je Nova.rs već pisala, povratkom Zlatibora Lončara u Ministarstvo zdravlja počelo je da se razmišlja o drugim načinima da se iskoristi ovaj objekat.

Zlatibor Lončar Foto:A.K./ATAImages

I dok je bivša ministarka Danica Grujičić zagovarala otvaranje palijetivnog centra, Lončar je izgleda bliži opciji da se u Batajnicu preseli Klinika za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Naime, kako su u maju ove godine za Nova.rs ispričali pojedini zaposleni u Infektivnoj klinici njima je već najavljeno da se sele u Batajnicu, ali nije određen tačan datum.

“Ta zgrada je nova, opremljena, uređena, ima dosta prostora, ali je daleko, pa kolegama smeta što će morati da putuju. Ipak, bolnice ovog tipa svuda u svetu su izolovane od centra, pa ova odluka ne čudi”, ispričao je tada za Nova.rs jedan od lekara zaposlen na Infektivnoj klinici, koji je zamolio da ostane anoniman.

Prijemno-trijažna ambulanta Infektivne klinike, prema tim najavama, trebalo bi da bude premeštena u novu zgradu UKC Srbije.

Bonus video 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare