Radovan Čekanac, epidemiolog iz Kraljeva u penziji, rekao je za Nova.rs da situacija u drugom talasu, liči na onu s početka epidemije. On kaže da je lokalna transmisija koronavirusa ponovo nastala nakon što je virus stigao u Kraljevo. 

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 66 testiranih osoba na koronavirus, 24 osobe su novozaražene. Samo u poslednja dva dana 51 osoba je inficirana, a od početka epidemije, ukupan broj registrovanih osoba na teritoriji Kraljeva, obolelih od Kovida 19, sada je 1.565. Poslednjih dana je evidentan i veći broj pregleda u kovid ambulanti, a dnevno ih ima blizu stotinak.

Epidemolog Radovan Čekanac kaže da se u ovom trenutku ispituju kontakti i mesta na kojima su se pozitivne osobe zarazile.

„Recimo, od 27 zaraženih u utorak, njih četvoro su Kraljevčani koji su došli iz Beograda, a troje su studenti. To smo imali i na početku epidemije. Naši sugrađani su prvo unosili virus na teritoriju Kraljeva. Takve slučajeve smo otkrivali, a njihove kontakte stavljali u izolaciju. Ali, nismo mogli da sprečimo lokalnu transmisiju koja je sada već evidentna na teritoriji grada“, kaže ovaj epidemiolog iz Kraljeva.

Čekanac naglašava da se grad ne može zatvoriti, ali je savetovao građanima, prateći epidemiološku situaciju u okruženju, da budu maksimalno oprezni i da se pridržavaju mera.

„Isto tako, ljutili smo se kada nam je EU stavila zabranu ulaska na teritorije svojih država. Ali, smatram da je time doprinela donekle povoljnoj situaciji u Srbiji. Recimo, najviše problema smo imali sa nesmetanim ulaskom u BiH i Crnu Goru. Kao primer ću vam navesti da je jedan muškarac koji se vratio iz Bosne, zarazio nekoliko svojih sugrađana u Vrnjačkoj Banji“, navodi Čekanac.

Prema njegovom mišljenju, očekuje se da će se broj zaraženih povećavati. Ali, kako smatra Čekanac, uvoditi policijski čas nakon povećanja obolelih, ne bi imalo smisla.

„Tada će virus toliko biti raširen zbog perioda inkubacije, a efekti uvođenja takve mere kao što je zabrana kretanja, mogli bi da se osete tek nakon 10 do 15 dana nakon toga. A ljudi su i onako na granici izdržljivosti, i mislim da ne bi bilo efekta“, objasnio je Radovan Čekanac.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar