Arhitekta: Kriva i inspekcija, građevinarstvo počinje da ugrožava ljude

Društvo 21. jul. 202110:36
Podeli:
Zgrada u Vidovdanskoj ulici. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U utorak se ponovo urušio jedan deo zgrade u Vidovdanskoj ulici. Arhitekta Đorđe Bobić je izjavio da, na prvi pogled, izgleda da je zgradu moguće popraviti ali ističe da treba sačekati ekspertski izveštaj kako bi se videlo šta se desilo sa temeljima i da li ih je moguće obnoviti.

Građevinski inspektor podneo je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih zbog urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici.

„U oba slučaja to nije dobra vest za stanare zbog toga što će to da traje. Mora se uraditi projekat, pa proći proceduru… to traje nekoliko meseci da bi počelo da se radi – bilo da se zgrada ruši ili da se samo popravlja“, rekao je za N1 Bobić.

Prema njegovim rečima, cela situacija u vezi sa urušavanjem zgrade na Vračaru je zapravo „slika gradnje u Beogradu gde su pravila sklonjena na stranu, a investitor radi u svom interesu“.

„Posao koji sledi, a koji je veoma važan, jeste da eksperti koje Grad odredi ustanove šta se dešavalo sa projektom, da li je projekat u redu, posebno projekat obezbeđenja temeljne jame jer je to bio glavni problem i zbog toga je zgrada pala“, rekao je Bobić.

Ono što je problem, dodaje Bobić, jeste da posle nekoliko dana od urušavanja javnost ne zna mnogo.

„Sačekaćemo još neko vreme da saznamo o čemu se radi. Prvo, da znamo ko je investitor“, kaže on.

Bobić objašnjava da investitor može da menja projekat, ali da za to postoji zakonom propisana procedura.

„Ceo sistem je napravljen tako da je investitor taj koji je preuzeo, figurativno da kažem, vlast – on je taj koji diktira, on pravi urbanističke planove, on određuje pravila igre… A vlast iz nekakvih svojih interesa, lukrativnih ili bilo kakvih, počinje da ga prati, da mu odobrava ta njegova dela ili nedela“, objašnjava Bobić i ocenjuje da „građevinarstvo, uz časne izuzetke, počinje da ugrožava grad i građane“.

Prema rečima Bobića, investitor nije jedini odgovoran za ceo slučaj i da deo krivice snosi i građevinska inspekcija.

Bonus video – Trenutak rušenja u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim  mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar