Zgrada u Vidovdanskoj može ponovo da se uruši

Emisije 21. jul. 202108:36
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

Kad smo mislili da muka stanara u Vidovdanskoj ulici ne može da bude veća desilo se urušavanje još jednog dela zgrade. Izvođač radova i odgovorna osoba, Milovan Radojević, odbacio je odgovornost za urušavanje zgrade, tvrdeći da nema ništa sa radovima.

Ekipa televizija Nova S jutros je bila u Vidovdanskoj ulici, u blizini zgrade koja se već dva puta urušavala, gde je razgovarala sa profesorom Arhitektonskog fakulteta u penziji, Mihajlom Samardžićem.

Na pitanje da li je jedino rešenje da se izgradi nova zgrada, a da se ostaci postojeće sruše, Samardžić je rekao da je to jedno od, ali da postoje i druga rešenja.

Pročitajte još...

“Moguće je da se adaptira, sanira i rekonstruiše zgrada. Znači, postoji zdrav deo objekta, a deo koji je pao mora da se sruši. Naravno, neophodno je uraditi potpuno nove temelje. To jedino rešenje. Naravno, najbolje je da sruši i sagradi nova zgrada, ali to zahteva mnogo više sredstava”, napominje on.

Sagovornik Nova S ističe da je čitav konstruktivni sistem poremećen, te da je moguć nastavak lančane reakcije, odnosno novo urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici.

“Što se matematike tiče, ovaj objekat je krajnje ugrožen. Sada bi trebalo pristupiti izradi projektu sanacije i rekonstrukcije i ukloniti ono što je sklono padu”, smatra on.

Samardžić se osvrnuo i na reakciju izvođača radova, koji je negirao svoju odgovornost, navodeći da verovatno postoji razlog zbog čega je to izjavio.

“Da li je dokumentacija dobra i da li je on izvodio radove na osnovu nje, to tek treba ustanoviti. Stručna komisija će pogledati projekte i videti da li je izvođač odgovoran. Po zakonu, izvođač je dužan da upozori projektanta ukoliko projekat ne valja. Tu je nekako vezana odgovornost izvođača”, objašnjava profesor Samardžić.

BONUS VIDEO: Rušenje zgrade u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar