Foto:printscreen/ Tanjug; promo upz.ru

Novootvorena kovid bolnica u Batajnici, sudeći po snimku agencije Tanjug, opremljena je između ostalog i zabranjenim ventilatorima ruske firme JSC "Ural instrument – making plant",  Aventa – m. Isti model ventilatora je 12. maja uzrokovao požar u kovid bolnici u Sankt Petersburgu, usmrtivši petoro pacijenata. Svih petoro je bilo priključeno na respirator. Tri dana ranije, ventilator Aventa - m izazvao je i kratak spoj u Gradskoj kliničkoj bolnici br. 50 u Moskvi, usmrtivši još jednu osobu. 

Odmah sutradan nakon sanktpetersburškog požara, ruska Služba za nadzor u oblasti zdravstvene zaštite (Roszravnadzor) zabranila je upotrebu ovih aparata za ventilaciju, jer je, prema pisanju ruskih agencija, utvrđeno da je požar izazvao „kratki spoj u ventilatoru“. Požar je izbio na novom aparatu, s obzirom na to da je JSC „Ural“ sa proizvodnjom ovog ventilatora Aventa – m, prema navodima agencija, počeo 1. aprila, dakle svega 12. dana pre tragedije.

Foto:printscreen/Tanjug/Nova.rs

Nakon ovog incindenta i američka Savezna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) bacila je 45 ventilatora Aventa – m, dobijenih kao donaciju Vlade iz Moskve Sjedinjenim Državama, dopremljenih u sanducima sa natpisom „Iz Rusije s ljubavlju“. Uprkos svemu tome, ovi ventilatori su se očigledno pojavili na srpskom tržištu, odnosno, u srpskim bolnicama.

Na snimku novinske agencije Tanjug objavljenom 4. decembra sa otvaranja bolnice u Batajnici vide se ventilatori, još uvek pod zaštitnom folijom, spremni da budu priključeni. Na uvećanom snimku jasno se vidi svetlo plavi logo u donjem levom uglu, identičan onome na „Uralovom“ zabranjenom ventilatoru Aventa – m.

respirator Aventa M Foto:promo upz.ru

Takođe, i drugi detalji sa ekrana ventilatora snimljenih u batajničkoj bolnici se poklapaju sa fotografijom ovog modela ventilatora preuzete sa zvaničnog sajta firme JSC „Ural instrument making plant“. Da se ovaj model ventilatora koristi u Srbiji dokazuje i snimak jednog od naših lekara koji demonstrira njegovu upotrebu, a na kom se vidi i da u Srbiji već postoji i ovlašćeni serviser za Avent – m.

S obzirom na to da je Vlada Srbije sve javne nabavke tokom epidemije proglasila tajnim, za sada nije moguće saznati na koji način i pod kojim uslovima su nabavljeni ruski ventilatori.

Takođe, pretragom sajta državne Agencije za lekove i medicinska sredstva se ne može utvrditi da je ovaj model registrovan u Srbiji, što je preduslov za njegovu upotrebu.

Koliko ruskih ventilatora, po kojoj proceduri i pod kojim uslovima je uvezeno u Srbiju, Nova.rs nije mogla da sazna ni u Ministarstvu zdravlja ni u Kliničkom centru Srbije, u okviru koga funkcioniše kovid bolnica u Batajnici, jer do objavljivanja ovog teksta, nije odgovoreno na naše upite o ovoj temi poslate pomenutim institucijama.

Prema natpisima ruskih medija i Radija Slobodne Evrope, uralska kompanija sa proizvodnjom ventilator „Avent – m“ počela je 1. aprila 2020. godine, kada je epidemija koronavirusa već zavladala svetom.

Na zvaničnom sajtu kompanije navodi se da je JSC „Ural“ jedno od „jedinstvenih i vodećih preduzeća u Rusiji za proizvodnju i popravku najsofisticiranijih žiroskopskih instrumenata i vazduhoplovne opreme koja se koristi u navigacionim i letačkim sistemima, kao i opreme za kontrolu i kalibraciju, razvoj i serijsku proizvodnju medicinske opreme“.

Prema pisanju „The Moscow times“, proizvodnja u UPZ je drastično ubrzana nakon izbijanja pandemije, pa je petnaestog aprila fabrika potpisala ugovor u vrednosti od 100 miliona dolara s ruskom vladom za proizvodnju više od 6.700 respiratora, uglavnom tipa Aventa-m. Zajedno sa regionalnim ugovorima, ove godine trebalo je da proizvedu više od 10.000 ovih respiratora, dok su 2019. proizveli svega 278.

Bolnica u Rusiji u kojoj je izbio požar zbog spornog respiratora Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Požar u bolnici u Sankt Petersburgu izbio je na odeljenju intezivne nege gde su ležali pacijenti oboleli od kovid 19. Pet pacijenata koji su bili priključeni na respiratore su preminuli, a još tri osobe su povređene. Brzom intervencijom iz bolnice je evakuisano oko 150 ljudi, a požar je ubrzo ugašen.

Brojni ruski mediji, preneli su tada izjave lekara i izvora iz Odeljenja za vanredne situacije koji su se poklapali u tvrdnjama da je požar prouzrokovao kratak spoj na jednom od ovih ventilatora. Portal NTV preneo je izjave lekara koji navode da je kratak spoj nastao kada je respirator „bukvalno eksplodirao“ zbog koncentracije kiseonika, pa se odeljenje ispunilo dimom koji je ugušio pacijente.

„Ventilatori rade do svojih granica. Preliminarne naznake govore da je jedan bio preopterećen i zapalio se, a to je bio uzrok“, rekao je izvor novinskoj agenciji Interfax u odseku za hitne slučajeve Sankt Peterburga. U kompaniji „Ural“ su, međutim, za tragediju optužili „loše instalacije u bolnici“, ali je njihov proizvod ipak munjevito povučen iz upotrebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare