Foto:TANJUG/ IRFAN LIČINA/ bs

Koliko su građani Srbije dali novca za medicinsku opremu koja je kupljena od marta, znaće se kada se završi borba sa koronavirusom, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić. Za sada se dokumenta o nabavci opreme čuvaju pod oznakom tajnosti, podseća N1.

„Uspeli smo da platimo 4.000 respiratora. Naravno zbog situacije u celom svetu, zbog roka dostavljanja, mi ćemo dobiti još 1.500 respiratora do kraja to će biti okvirna slika. Razliku do 4000 respiratora – dobićemo novac nazad“, rekla je 27. aprila poslanica SNS Marija Obradović.

Pojedinim poslanicima odavno je bilo poznato više detalja o tome kako se troši novac građana Srbije i šta se od medicinske opreme kupuje, ali građanima i dalje nije…

N1: Kada će građani Srbije saznati koliko novca je potrošeno za nabavku medicinske opreme, zbog čega se ti podaci čuvaju kao tajna i ko treba da ih saopšti?

„Znaćemo čim završimo borbu sa koronavirusom, zato što mislim da je važno da završimo čitavu borbu i onda da se posvetimo tome, damo sve izveštaje i budemo u potpunosti transparentni kao što jesmo i kao što ćemo uvek biti… Nema tu ništa što mi krijemo“, odgovorila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Ne vidim nikakav razlog zbog kojeg bi se povezivalo objavljivanje podataka o javnim nabavkama sa borbom protiv zarazne bolesti. Zakon o javnim nabavkama predviđa da čak i kada se sprovode neke posebne procedure, vanredne, da i tada mora da se obezbedi primena načela transparetnosti u meri u kojoj je to moguće“, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Baš zbog toga što je poruka predsednika Srbije bila – „ne pitajte me kako smo nešto nabavili i koliko platili“ narušeno je poverenje i uvedena nepotrebna tajnovitost ocenjuju u Transparentnosti.

„Umesto da dobijamo na kašičicu samo ono što predstavnici državnih organa žele da kažu, neophodno je i ovde kao i u svim drugim prilikama da se objave dokumenti“, ističe Nenadić.

„U ovom trenutku ne mogu da kažem kada ćemo zavriti sa koronavirusom ja se nadam što pre vidite i vi da polako praznimo sve bolnice, da ih vraćamo u normalu, pa ćemo zatvoriti celu tu priču time što ćemo završiti i novi kadrovski plan i time što ćemo dati izveštaj o svemu što smo radili – ne samo tokom vanrednog stanja, nego tokom čitave borbe od marta kada smo krenuli da testiramo, praktično od 6. marta kada smo imali prvi slučaj, zaključno sa krajem vanrednog stanja i krajem epidemije“, kaže Brnabić.

A kada će se epidemija završiti – epidemiolozi nisu spremni da tvrde.

„Mi i dalje imamo epidemiju svaka proglašena epidemija je vanredna situacija, bez obzira na to što se sve relaksira, mi i dalje to imamo ne treba to da zaboravimo i veliko je pitanje da li ćemo dočekati da imamo svih 28 dana nule pa da možemo da je odjavimo“, rekao je pre nekoliko dana epidemiolog Predrag Kon.

Dok se čeka kraj epidemije da bi se objavilo koliko je novca Srbija potrošila za epidemiju, iz Saveta za borbu protiv korupcije takođe kažu da su od Vlade tražili dokumenta ali da Vlada za to ima vremena i do 40 dana.

I nevladine organizacije, poput, Transparentnost Srbija. zataržile su da se iznesu podaci o nabavci medicinske opreme za vreme koronavirusa. O netransparentnosti u tim postupcima pisao je i na to pažnju skretao je i naš portal.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare