Na blogu Nova.rs saznajte najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji, iz minuta u minut.

  • U prethodna 24 sata u Srbiji je od koronavirusa preminulo još šest osoba.
  • Zaraženo je još 250 ljudi.
  • Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 80, a zaraženih 3630.
  • U svetu je 1.780.909 zaraženih koronavirusom, a 108.852 preminulih.

21.55 Lončar: Zaposlili smo 2.500 zdravstvenih radnika zbog korone, 423 zaraženo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u protekle dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i medicinskih sestara, koji su prethodno bili na specijalizaciji ili koji su imali ugovore na određeno vreme.

20.57 Na Infektivnoj klinici KBC Kosova 44 osobe sa koronom

Na Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosova trenutno je zbrinuto 44 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih su troje u teškom stanju, a sedmoro na terapiji kiseonikom, saopštila je ta klinika.

19.48 – Novi slučaj zaraženog koronom u srpskim sredinama na KiM

Na teritoriji KiM u većinski srpskim sredinama za poslednja 24 sata zabeležen je jedan novi slučaj koronavirusa, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Ðurić. Novi slučaj koronavirusa registrovan je u Zubinom Potoku. Od izbijanja pandemije koronavirusa u većinski srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 45 obolelih od koronavirusa, dok su dve osobe preminule.

19.31 – Kovid bolnica u Pančevu puna, razmišlja se o javnim objektima

Kapaciteti kovid bolnice u Pančevu trenutno su popunjeni, a razmišlja se i o pripremi nekih javnih objekata, koji bi u slučaju potrebe mogli da posluže u zdravstvene svrhe, rekao je danas u izjavi za Tanjug komandant kriznog štaba Pančeva Saša Pavlov. Od polovine prošle nedelje delovi Opšte bolnice, Internistički blok, infektivno i ORL odeljenje su kovid bolnica, a kapacitet od 150 pacijenata je popunjen.

19.17 – Turska: Zaraženo 4.789, preminulo 97

U Turskoj je danas potvrđeno još 4.789 novih slučajeva korona virusa i 97 preminulih od posledica bolesti. Ukupan broj žrtava time se popeo na 1.198, saopštio je ministar zdravlja Fahretin Koča. Oporavilo se do sada 3.446 osoba. Za 24 sata testirano je preko 35.000 ljudi. Korona virusom zaraženo je ukupno 56.956, prenosi Rojters.

18.28 – Smanjio se broj preminulih u Italiji

U poslednjih 24 sata u Italiji od Covida-19 umrla je 431 osoba, ukupan broj preminulih je 19.889. Predhodnog dana preminulo je 570. osoba, dok je danas broj stradalih znatno manji. Broj novoobolelih je 4.092, što je nešto manje nego juče kada ih je bilo 3.951. Ukupan zaraženih od početka pandemije je 156.363, dok je do sada izlečeno 34.211.

18.20 – “Pandemija je greška Svetske zdravstvene organizacije”

„Preliminarna istraga koju su sprovele kineske vlasti nije pronašla nikakve jasne dokaze prenosa novog koronavirusa (2019-nCoV) identifikovanog u Vuhanu, u Kini, s čoveka na čoveka“, glasila je objava Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na Twitteru 14. januara. U trenutku kad se ceo svet bori s pandemijom konstatacija SZO zvuči naivno i neodgovorno, budući da je objavljena samo devet dana pre nego što je Kina priznala da je epidemija u Vuhanu eskalirala i uvela karantin. S druge strane, u momentu kad je objavljena, bilo je potvrđeno manje od 50 slučajeva u Kini, a samo dva izvan nje – u Japanu i Tajlandu, podseća Index.

18.06 – Novi Pazar: Nema novih obolelih

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da su od novih 28 ispitanih uzoraka, svi negativni na koronavirus.U Novom Pazaru su do sada registrovane 34 osobe zaražene ovim virusom.

17.59 – Iskorišćene rukavice i masku treba odložiti na pravi način

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović objasnio je danas kako da građani pravilno odlažu iskorišćeni par rukavica i masku.  Kako je rekao, nakon korišćenja rukavica, potrebno ih je okrenuti tako da unutrašnja strana bude spolja, a zajedno sa tim, u unutrašnjosti rukavica, spakovati i masku. Dodaje da se to zajedno odlaže u drugu najlonsku kesu koja se vezuje i to onda može da bude bačeno u standardni komunalni otpad.

17.34 – U Bugarskoj novih šest slučajeva koronavirusa, ukupno 675

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Bugarskoj porastao je na 675 nakon što je danas prijavljeno šest novih slučajeva. Četiri slučaja prijavljena su u Sofijskoj oblasti i dva u oblasti Stara Zagora, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje, navodeći najnovije podatke nacionalne operativne grupe za borbu protiv koronavirus.

17.30 – Dve starice iz Doma za stare u Smederevu preminule od posledica koronavirusa

Dve starice iz Doma za stare u Smederevu preminule su tokom protekle noći usled koronavirusaKako je potvrđeno iz Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Smedereva, prema podacima istog Zavoda u Podunavskom okrugu, u Smederevu, Požarevcu i Smederevskoj Palanci, evidentirani su novi slučajevi i ukupan broj potvrđenih slučajeva je 36 lica. Naveli su da je u Smederevskoj Palanci potvrđeno 23 slučaja, u Smederevu 11 i dva u Velikoj Plani.

17.25 – Broj preminulih u Britaniji premašio 10.000

Broj preminulih od koronavirusa u bolnicama u Velikoj Britaniji porastao je na 10.612 pošto je danas umrlo 737 osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Ove cifre ne uključuju one koji su preminuli u domovima za stare ili u kućama, prenosi BBC. Takođe, danas je registrovano još 5.288 novih slučajeva tako da je ukupan broj zaraženih premašio 84.000.

17.13 – Advokat Mila Đukanovića umro od koronavirusa

Italijanski advokat Enriko Tućilo, koji je u Italiji branio crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, umro je danas u 78 godini od posledica novog koronavirusa. Tućilo je bio advokat odbrane u slučaju o švercu cigareta u Bariju, prenosi podgorički portal Vijesti. Kako se navodi, Tućilo je bio i ambasador Suverenog Malteškog reda u Crnoj Gori.

16.57 – Joanikije o hapšenju Amfilohija

Episkop Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije osudio je današnje, kako kaže, „sramno i zlonamerno“ postupanje podgoričke policije zbog privođenja mitropolita Amfilohija i sveštenika pod izgovorom koronavirusa i ocenio da je to „novi udar“ na Crkvu i pravoslavnu veru.

16.55 – Beograd: Neki bi strože mere, neki krše postojeće

Slike praznih ulica sve češće asociraju na prestonicu Srbije. Zabrana kretanja uslovila je da većina Beograđana sunčane aprilske dane provodi u svojim domovima.

16.48 – Pacijenti na Sajmu najavljuju štrajk glađu

Građani Srbije, njih, kako navode, 65 među smeštenima u Sajmu, koji su od 24. marta u toj privremenoj bolnici, za N1 kažu da će stupiti u štrajk glađu, jer još uvek ne dobijaju rezultate prvog testiranja, koje im je, kako tvrde, urađeno pre više od dve nedelje. Navode da ukoliko ne dobiju informacije do večeras, sutra stupaju u štrajk glađu.

16.46 – Džonson: Stvari su mogle da krenu drugim putem

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas, nakon što je otpušten iz bolnice, da duguje neizmernu zahvalnost lekarima koji su ga lečili od koronavirusa i dodao da su „stvari mogle da krenu drugim putem“.

16.40 – SAD: Moguće ublažavanje mera 1. maja

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa vidi 1. maj kao datum kada bi mere karantina, uvedene širom Sjedinjenih Američkih Država u cilju obuzdavanja širenja korona virusa, trebalo da budu ublažene.

16.36 – Stevanović: Pacijenti na respiratoru četiri do šest nedelja

Prosečno vreme pacijenata zaraženih koronavirusom na veštačkoj ventilaciji pluća je oko četiri ili šest nedelja, ali ima i slučajeva koji su bili na respiratoru i osam nedelja, izjavio je danas direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović.

16.31 – Kina: Broj uvezenih slučajeva korone dostigao maksimum

Kineski gradovi koji se graniče sa Rusijom saopštili su danas da će pojačati granične kontrole i mere karantina za sve koji dođu iz inostranstva, nakon što je broj uvezenih slučajeva virusa Covid-19 dostigao maksimum.

16.29 – U Crnoj Gori 806 osoba prekršilo mere

Policija je od početka primene privremenih mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti o sprečavanju širenja kovida-19, krivično procesuirala 806 osoba koje su kršile mere, saopšteno je iz Uprave policije.

16.25 – U BiH hiljadu zaraženih koronom

U BiH je potvrđeno tačno hiljadu ljudi zaraženih koronavirusom, saopšteno je danas iz Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara BiH.

Od posledica virusa u BiH je umrlo 38 obolelih, 23 u Federaciji BiH, 14 u Republici Srpskoj i jedan u Brčko distriktu.

16.19 – Irinej Bački: Vernicima da se omogući liturgija na Vaskrs

Episkop bački Irinej pozvao je danas nadležne da za najveći hrišćanski praznik Uskrs, vernicima omoguće „direktan“ način prisustva liturgiji, a ne samo putem televizijskih i radio prenosa, pa makar, kako je naveo, za prvi dan Vaskrsa.

16.13 – U Hrvatskoj 66 novozaraženih

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata novih 66 osoba zaraženo korona virusom, a od početka epidemije ukupno 1.600 osoba, rečeno je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba Civilne zaštite.

16.11 – U svetu zaraženo skoro 1,8 miliona

Broj zaraženih od korona virusa u svetu približio se danas cifri od 1,8 miliona ljudi, a preminulo je više od 110.000 osoba.

16.09 – Privredni pad Zapada 30 odsto

Rejting agencija Fič je ažurirala svoju martovsku prognozu Globalnih ekonomskih izgleda i u novom izveštaju predviđa znatno lošiji scenario uz privredni pad SAD-a i Evrope do čak 30 procenata u drugom kvartalu.

16.08 – Danska ublažava mere

Od srede 15. aprila u Danskoj će biti ublažene pojedine mere borbe protiv epidemije korona virusa, tako da će učenici stari 11 godina i mlađi da se vrate u škole i vrtiće.

16.07 – Zašto je Njujork tako teško pogođen?

Sa 181.026 slučajeva korona virusa zabeleženih zaključno sa jučerašnjim danom, američka savezna država Njujork ima veći broj zaraženih nego bilo koja zemlja sveta, izuzimajući, naravno, Sjedinjene Američke Države.

16.05- Pušteni Amfilohije i sveštenici

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i više sveštenika pušteni su danas nakon informativnog razgovora iz Uprave policije.

16.01 – U Engleskoj danas preminulo 658 osoba

Broj umrlih od koronavirusa u bolnicama u Engleskoj porastao je za 657 na 9.594, saopštili su zvaničnici u Engleskoj.

15.58 – Boris Džonson pušten iz bolnice

Premijer Velike Britanije Boris Džonson napustio je danas bolnicu nakon što se lečio od koronavirusa, ali neće se odmah vratiti na posao, navedeno je u saopštenju „Downing Streeta“, a prenosi BBC.

15.52 – Stevanović: Maske pravilno odlagati

„Maske uglavnom koriste naši građani koji su zdravi jer su bolesni u bolnicama. Ipak, važno je znati da rukavice i maske nakon korišćenja treba pravilno odložiti, staviti u najlon-kesu i baciti. One iz bolnica tretiraju se kao medicinski otpad i tako se i odlažu“, kazao je doktor Stevanović.

15.45 – Kisić: Čitava zemlja je žarište

Doktorka Kisić kazala je da je koronavirus prisutan u skoro svim gradovima u Srbiji, tako da se više i ne može koristiti termin žarište.

Na pitanje novinara elektronskom poštom da li su nova žarišta Kovin i Pančevo, ona je rekla da gotovo nijedan region nije pošteđen i da je virus prisutan u skoro svim gradovima.

Ona je dodala i da se nije povećao broj zaraženih na Torlaku.

15.43 – Kisić: Predložićemo da se omogući šetnja deci sa autizmom

Doktorka Kisić kazala je danas da će Kriznom štabu predložiti izuzetak od mera zabrane kretanja za roditelje dece obolele od autizma kako bi mogli da ih izovdu u šetnju.

15.41 – Kisić: Znaćemo da je virus oslabio kad više ljudi bude na Sajmu

Smanjenje brioja pacijenata na respiratorima i veći broj pacijenata namestima kao što je Sajam biće objektivan pokazatelj da se bližimo kraju i da je virus oslabio. Moramo sve postepeno da ne bismo urušili sve što smo postigli.. A za koletivni imunitet treba da nas 60-70 odsto bude imuno na njega

15.40 – Stevanović: Izlečenih u Srbiji oko 400

Dr Goran Stevanović je rekao da su izlečene osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma i dvostruki negativni test, a takvih je u Srbiji nešto više od 400.
„Imamo i pacijente koji su potpuno klinički izlečeni, ali i dalje imaju pozitivan test, što može da traje nekoliko nedelja, oni se ne mogu po definiciji smatrati izlečenima, ali oni jesu izlečeni“, rekao je Stevanović.

15.33 – Kisić: Deca postepeno u škole

„Nije popularno da deca preko leta idu u školu, mada bi to bilo najbolje, jer preko leta virus slabi. Treba paziti jer mališani mogu da prenose zarazu, psebno bakama i dekama. Mi i dalje namamo kolektivni imunitet. Ta odluka o vraćanju u škole biće naknadno doneta, najbolje moguće i to treba da bude postepeno“, kazala je dr Kisić.

15.31 – U privremenim bolnicama oko 1.000 ljudi

Kisić je kazala da se u privremenim bolnicama kao što je beogradski sajam nalazi nešto manje od 1.000 ljudi. Oni su svi lakši slučajevi i nakon što dobiju drugi negativan test moći će kući.

15.25 – Kisić: Kome je istekla 28-dnevna izolacija, može da se vrati normalnom životu

„Građani koji su doputovali iz inostanstva, a istekala im je izolacija od 28 dana, ako nisu u međuvremenu imali simptome, a ističe im vreme za samoizolaciju, mogu da se vrate životnim aktivnostima, ali treba da budu vrlo obazrivi, a to je i apel za sve“, kazala je dr Kisić.

15.20 – Kisić o merama za Uskrs

„Neće nam mnogo poremetiti svakodnevicu bilo kakve mere ako se budemo ovih dosadašnjih i dalje pridržavali, ako budemo smanjili kontakte“, kazala je r Kisić na današnjoj konferenciji i dodala da o merama odlučuje Krizni štab.

15.17 – Kisić: U staračkim domovima nažalost ipak ima infekcije

„To je najosetljivija populacija, i u mnogim drugim zemljama se pokazalo da je smrtnost velika ako se tu proširi infekcija. Iako smo se trudili da to sprečimo, ipak ima infekcije u najstarijoj populaciji. Zaista su sprovedene mere za sprečavane širenja. Ukupno je u izolaciji 319 korisnika i 150 zaposlenih“, kazala je doktorka Kisić Tepavčević.

15.13 U Srbiji preminulo još šest osoba od korone

U našoj zemlji je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo još šest osoba, dok je još 250 osoba zaraženo. Na respiratorima je ukupno 146 osoba.U protkela 24 sata testirano je 1.913 ljudi, a do sada je ukupno hospitalizovano 2.684 ljudi.  Ukupno je do sada zaraženo 3.630 osoba.

14.55 – Kako raste korona-kriva po zemljama

Ovih dana često se pominje kriva zaraženosti koronavirusom. Ova kriva predstavlja broj osoba zaraženih virusom u zavisnosti od broja dana trajanja epidemije.

14.50 – Kina zataškala otkriće svoje naučnice

Kineska naučinca Ši Žengli, jedna od vodećih svestskih stručnjaka za koronaviruse, ostala je uskraćena da svetu objavi genetski sastav novog koronavirusa, nakon što su je vlasti te zemlje ućutkale, piše Dejli mejl. Ona je sekvencirala RNK virusa još dok je izbijala epidemija u Vuhanu, što je ključno za razvoj dijagnostičkih testova i vakcina za koronavirus.

14.10 – U Nemačkoj po prvi put više izlečenih nego obolelih

Prvi put od izbijanja epidemije korona virusa, krajem februara, u Nemačkoj je zabeleženo više izlečenih osoba od obolelih.

14.05 – DS: Osloboditi građane koij su protivzakonito pritvoreni

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas da na slobodu budu pušteni građani koji su, kako se navodi, „protivzakonito osuđeni na zatvorske kazne zbog tobožnjeg kršenja nepostojećeg inspekcijskog rešenja o karantinu“.

13.50 – U beogradskom domu za stare pozitivno pet osoba

Za privatni dom za stare „Nana“ u Beograd stiglo je 38 rezultata od oko 80 testova, koji su pokazali da su pozitivna dva korisnika doma i troje zaposlenih, koji su potpuno bez simptoma, objavio je portal B92.

13.45 – Crna Gora: Još jedna osoba preminula od korone

Muškarac (74) koji je bio zaražen korona virusom preminuo je danas u Jedinici intenzivne nege Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), saopšteno je iz tog centra.

Kako se navodi, pacijent je, osim novog virusa korone, imao druge pridružene bolesti.

13.33 – Papa pozvao na ukidanje sankcija

Papa Franja pozvao je danas na solidarnost u svetu u borbi protiv pandemije korona virusa i njenih ekonomskih posledica, apelujući na ublažavanje međunarodnih sankcija, otpis dugova siromašnim državama i prekid vatre u svim konfliktima.

13.25 – Šest novozaraženih u Prokuplju, ukupno 30

Pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod šest slučajeva u Prokuplju, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 30.

13.19 – Sleteo avion iz Dubaija sa oko 100 građana Srbije

Avion Er Srbije iz Dubaija sleteo je u Beograd sa oko 100 građana Srbije. Avion je sleteo oko 12.50, objavio je beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

13.11 – Varufakis prekršio karantin,odbio kontrolu

Bivši grčki ministar finansija i lider stranke „Mera25“ Janis Varufakis odbio je da se zaustavi radi policijske kontrole na ostrvu Egina, gde ima letnjikovac.

13.03 – Žena koja je Asanžu rodila decu traži njegovo oslobađanje

Advokat odbrane osnivača vikiliksa Džulijana Asanža Stela Moris, koja je otkrila da mu je rodila dva sina dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, podnela je zahtev za njegovo puštanje iz zatvora ističući da je njegov život u opasnosti zbog pandemije korona virusa.

13.01 – U Kongu novi smrtni slučaj od ebole, preti i korona

U Demokratskoj Republici Kongo zabeležena je druga žrtva ebole, posle više od šest nedelja bez novih slučajeva, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacjia.

12.35 – U Španiji ponovo raste broj preminulih

U Španiji je od korona virusa preminulo još 619 osoba, čime je prekinut trodnevni trend pada broja preminulih.

12.23 – Preminuo biznismen Dragoslav Kosmajac

Biznismen Dragoslav Kosmajac (67), koji je krajem marta hospitalizovan zbog koronavirusa, jutros je preminuo, javljaju beogradski mediji.

Ta vest još nije zvanično potvrđena.

12.20 – Vučić: Migranti prave incidente, ali manje nego Srbi

Odgovarajući na pitanja građana koja su slali na mejl TV Prva vezano za migrante, Vučić je rekao da u našoj zemlji ima oko 8.000 migranata, da Srbija prema njima ima korektan odnos i da će naši državni organi reagovati ukoliko budu pravili incidente. Kazao je i da oni prave incidente, ali manje nego Srbi.

12.11 – Šarčević: Ne bi trebalo pomerati upis, biće prijemnih

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da će se nastojati da se upis na fakultetima ne pomera i dodao da će prijemnih ispita za buduće studente biti i ove godine.

12.02 – Crnogorska policija privela Amfilohija

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, priveden je danas u Centar bezbednosti Podgorica

12.01 – Split: Došli na misu, napali novinarke

U splitskom kvartu Sirobuja danas se, uprkos zabrani svih većih okupljanja u Hrvatskoj, na uskršnjoj misi okupila nekoliko vernika, koji su fizički napali nuvinarku koja ih je snimala.

11.49 – SzS: Vlada da razmotri uvođenje besplatnih udžbenika

Savez za Srbiju (SZS) traži i zahteva da Vlada i resorno Ministarstvo obrazovanja što hitnije razmotre uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, čime bi se omogućila pomoć svim porodicama nakon prestanka pandemije koja utiče na socijalni položaj roditelja dece koja se školuju.

11.41 – Vučić: Vaskrs ćemo slaviti uglavnom u domovima

Vaskrs ćemo ove godine proslaviti u svojim srcima, uglavnom u svojim domovima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da nije realno očekivati da ne bude zabrane kretanja za vaskršnje praznike.

11.31 – Slovenija: 53 smrtna slučaja, 1.205 zaraženih

Broj umrlih od korona virusa u Sloveniji dostigao je 53, jer su u subotu preminula još tri pacijenta sa COVID-19.

Najnoviji podaci vlade pokazuju da je broj potvrđenih infekcija porastao za 17, na 1.205, prenosi agencija STA.

11.25 – U Hrvatskoj počinju razgovori o smanjenju plata

Vlada Hrvatske za sledeću sedmicu planira još jednu sednicu Privredno-socijalnog veća, u kojem su predstavnici sindikata, poslodavaca i vlade, kako bi otvorila pitanje smanjenja plata u državnom i javnom sektoru.

11.09 – Vučić:100 evra odmah posle prekida vanrednog stanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će 100 evra građanima biti isplaćeno odmah pošto se ukine vanredno stanje.

On je za tv Prva rekao da očekuje ukidanje varnednog stanja u roku od mesec dana, pa da će se zatim i ova pomoć isplatiti.

10.55 – U Zlatiborskom okrugu još dvoje umrlo

Od početka epidemije do danas u Zlatiborskom okrugu je registrovano 46 slučajeva infekcije kovid 19, četiri osobe su preminule, a dva pacijenta su izlečena, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Od poslednjeg izveštaja do danas testirane su još 22 osobe od kojih su dve pozitivne na korona virus, jedna u Bajinoj Bašti i jedna u Užicu, a još dve osobe su preminule

10.45 – Sve države u SAD u stanju katastrofe

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je zbog pandemije koronavirusa stanje velike katastrofe u Vajomingu, pa je sada svih 50 saveznih američkih država u tom statusu.

10.31 – Vučić: Imamo nova žarišta

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u zemlji, prema poslednjim podacima, imamo neka nova žarišta, kada je reč o obolelima od Kovida 19.

On je rekao da je najranije moguće da se vanredno stanje ukine krajem aprila ili početkom maja i da to zavisi od procene stručnjaka.

10.19 – Razvodi se bivša ministarka na čijoj svadbi je bio i Putin

Razvodi se bivša ministarka spoljnjih poslova Austrije na čijoj svadbi je bio i Vladimir Putin.

10.15 – U Rusiji broj zaraženih raste

U Rusiji je broj zaraženih koronavirusom premašio 15.700.

10.09 – Radojičić: Ima smisla da policijski čas duže traje

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da ima smisla očekivati da policijski čas sledećeg vikenda počne ranije, odnosno da traje duže.

10.01 – Hočevar služi misu bez vernika

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služiće danas misu u Crkvi Krista Kralja, ali bez prisustva verenika, zbog epidemije koronavirusa.

“Vernika nema manje”, poručuje Hočevar za Nova.rs, odgovarajući na pitanje koliko će biti teško slaviti praznik bez prisustva vernika.

9.51 – Dačić: Vraćamo ljude iz Bratislave, Praga, Stokholma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će od sutra do kraja sedmice biti vraćeni državljani Srbije sa aerodroma na Malti, Bratislavi, Pragu, Stokholmu, Oslu, Parizu, Berlinu i Frankfurtu.

9.49 – U državnim domovima za stare nema obolelih

U četiri državna doma za stare u Beogradu, koji imaju 1.800 korisnika, nema zaraženih virusom korona, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i dodaje da je u dva privatna doma zaraženo 25 korisnika.

9.48 – U Republici Srpskoj zabrana kretanja van mesta prebivališta do 18 h
Večeras do 18 sati u R Srpskoj na snazi je zabrana kretanja van mesta prebivališta, na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije. Ova odluka primenjuje se vikendom – subotom od 12 sati do nedelje u 18 sati, sve do 13. aprila.

9.45 – Severna Koreja namerava da pojača mere protiv korona virusa
Politički biro vladajuće severnokorejske Radničke partije usvojio je danas na sastanku kojim je predsedavao severnokorejski lider Kim Džong Un rezoluciju kojom se poziva na „jače državne mere“ kako bi se zaštitili životi i bezbednost ljudi tokom pandemije koronavirusa, prenela je državna agencija KCNA.

Na fotografijama sa sastanka vidi se da niko od učesnika, uključujući Kima, nije nosio masku, niti su prisutni sedeli na neuobičajenoj razdaljini.

9.40 – U Saudijskoj Arabiji produžen policijski čas

Kralj Saudijske Arabije Salman odobrio je produženje policijskog časa zbog brzine kojom se korona virus širi. Policijski čas uveden je 23. marta od sedam uveče do šest sati sutra ujutro, u clju sprečavanja širenja korona virusa.

9.30 – Hrvatska poziva građane da se ne druže za Uskrs

Vodeći ljudi Nacionalnog štaba civilne zaštite u Hrvatskoj već nekoliko dana upozoravaju da je zemlja u kritičnoj fazi borbe protiv epidemije korona virusa.

9.23 – U Beogradu je izlečen trogodišnji dečak koji je imao teže simptome izazvane koronavirusom

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ u ovom se trenutku leči 28 mališana starosti od 15 dana do 17 godina. Među njima su četiri bebe.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

9.04 – Kina prijavila još 99 slučajeva koronavirusa

Od tog broja, 97 je u provinciji Heilongđijang na granici s Rusijom.

8.57 – U Severnoj Makedoniji 760 zaraženih, umrle 34 osobe

Registrovano je novih 49 slučajeva.

8.49 – Štajnmajer: Svet neće biti isti, pandemija ispit čovečnosti

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na solidarnost, uz poruku da je pandemija koronavirusa ispit naše čovečnosti i dodao da svet posle ove krize više neće biti isti.

8.46 – U Ćupriji su 102 osobe zaražene koronavirusom

U ovaj broj uračunati su i medicinski radnici u Opštoj bolnici.  U Pomoravskom okrugu, Paraćin beleži 54 obolela, a Jagodina 46.

8.35 – SAD država sa najvećim brojem žrtava, Italija druga
Sjedinjene Američke Države od danas su država sa najvećim brojem preminulih od koronavirusa, sa više od 20.000 smrtnih slučajeva, Italija je sada na drugom mestu sa 19.468.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

8.33 –  Dom za stare u Smederevu biće zatvoren

U skladu sa uredbom Vlade doneta je odluka da se zatvori u potpunosti Dom za stare u Smederevu, odnosno da se svi stave u karantin, rekao je Ðorđević

8.19 – Kontaktirajte lekara ako vam je terapija pri kraju, da produži važenje recepta

Hronični bolesnici treba telefonom ili mejlom da kontaktiraju lekara kada im je terapija pri kraju, objavilo je Udruženje novinara Srbije zbog brojnih upita građana.

8.09 – U Grčkoj  ukupno 2.081 obolelih od Covid-19

U Grčkoj su još tri osobe preminule od koronavirusa, a potvrđena su 72 nova slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj obolelih je 2.081, preminulo je skoro 100 ljudi, a među njima je većina starija od 70 godina.

 

8.05- Na KiM još 33 nova slučaja, ukupno 238 zaraženih

Na teritoriji KiM za 24h registrovana su 33 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od posledica bolesti preminulo je ukupno 7 ljudi, a 238 je zaraženo, objavio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

 

8.00U Srbiji na snazi najduži policijski čas do sada

Zabrana kretanja od petka u 17h do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter