Škola - ilustracija; Foto: Profimedia.rs

Savez za Srbiju (SZS) traži i zahteva da Vlada i resorno Ministarstvo obrazovanja što hitnije razmotre uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, čime bi se omogućila pomoć svim porodicama nakon prestanka pandemije koja utiče na socijalni položaj roditelja dece koja se školuju.

Ovih dana, uprkos pandemiji virusa covida -19, u pojedinim školama su dostavljeni spiskovi izdavača udžbenika, a negde i podeljene uplatnice roditeljima za njihovu kupovinu.

SZS ovo smatra neprimerenim, jer se svi građani trenutno nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, kada se privreda urušava i kada roditelji koji imaju učenike gube radna mesta.

Pročitajte još:


Smatramo, što smo i više puta do sada ukazivali, da bez odgovornih mera države nema ni njene budućnosti, kao i da bez dobrog i kvalitetnog obrazovanja nema ekonomskog boljitka.

Zato je potrebno razmotriti i doneti odluku da udžbenici budu besplatni za sve učenike, jer bi i fiskalni uticaj ove mere bio bi neznatan na ukupan budžet Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram