Foto: Promo

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas da na slobodu budu pušteni građani koji su, kako se navodi, "protivzakonito osuđeni na zatvorske kazne zbog tobožnjeg kršenja nepostojećeg inspekcijskog rešenja o karantinu".

Predsednik Odbora Nebojša Novaković ocenio je da se kroz slučaj studentkinje i muzičarke iz Кikinde Jovane Popović, koja je uhapšena zbog navodnog kršenja karantina, „jasno vidi da su pravni sistem i demokratija u Srbiji ukinuti“.

„Jovana Popović je politički zatvorenik i sada je u Zabeli zbog svojih političkih stavova i aktivnosti. Vlast u zatvor šalje samo one koje je sama označila kao neprijatelje države: političke protivnike i gastarbajtere“, naveo je Novaković a prenela Demokratska stranka.

On je podsetio da je Jovana Popović, autorka antirežimske pesme „Bagra“, kratko bila u Crnoj Gori i u Srbiju se vratila 14. marta, kada odluke o vanrednom stanju i obaveznom karantinu za one koje dolaze iz inostranstva nisu ni bile donete.

Naveo je da je pred sudom u Novom Sadu zatvorska kazna izrečena i povratniku iz Nemačke koji nije uvažio „apele predsednika Srbije“, kako se navodi u jednom delu presude.

„Demokratski poredak i pravo nisu smetnja u borbi za zaštitu zdravlja, već jedini okvir u kojem se ta borba može efikasno i efektivno voditi. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se suspenduju zbog lažne brige vlasti za ljudske život“, ocenio je Novaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram