Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Srbiji je drugi dan vanrednog stanja koje je, zbog koronavirusa, u nedelju uveče proglasio predsednik Aleksandar Vučić. Uprkos redovima u supermarketima i apotekama, predstavnici Srbije uveravaju da ima dovoljno zaliha svih namirnica i lekova, a građanima, posebno starijim od 65 godina, je preporučeno da se manje kreću i da bez velike potrebe ne napuštaju svoje domove. Vlada Srbije je pooštrila mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja.

  • Vlada Srbije je pooštrila mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru
  • Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je trenutno 72 osobe zaraženo koronavirusom
  • 34 pacijenta su na bolničkom lečenju, od čega četvoro na respiratorima
  • Tokom utorka testirano je 39 osoba od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je proglasio vanredno stanje u zeloj zemlji
  • Nadležni večeras donose odluku o policijskim času
  • Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, istakao je da če kriza zbog koronavirusa trajati bar do leta i dodao da širenje zaraze u SAD nije pod kontrolom
  • Aleksandar Vučić zatražio je od predsednika Kine Si Đipinga pomoć u borbi protiv koronavirusa.
  • Ambasadorka Kine Čen Bo najavila je da kineski stručnjaci stižu u Srbiju do kraja nedelje

 

18.39 – Skraćeno radno vreme Pošta zbog vanrednog stanja

18.37 – Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio da je policijskoj upravi tog grada dostavljen spisak od 173 osobe koje su došle iz inostranstva i koje su upućene na kućnu izolaciju u borbi protiv širenja koronavirusa

18.34 – Otvoreno je još deset dežurnih telefonskih linija za informacije o koronavirusu, koje građani mogu dobiti pozivanjem broja telefona 011/2684566

18.07 -Ukupno 72 potvrđena slučaja koronavirusa u Srbiji, sedam novih

Do 18 časova 17. marta u Srbiji je registrovano  ukupno 72 potvrđena slučaja COVID 19. Tokom dana testirani su uzorci 39 osoba, od kojih je sedam pozitivnih i 32 negativna na novi koronavirus. U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije. Do danas je, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak na koronavirus testirano ukuno 374 osobe.

18.06 – Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ danas je, u skladu sa merama u vanrednom stanju, zatvorilo svoje šalter službe korisničkog servisa u Direkciji za snabdevanje toplotnom energijom u Ulici cara Dušana 141 u Zemunu

17.55- Obezbeđena dezinfekciona sredstva za javni prevoz i taksi

Grad Beograd obezbedio je dezinfekciona sredstva – hlorne granulate, za vozila javnog prevoza i taksi vozila koja saobraćaju na teritoriji grada, a nabavljena količina je dovoljna za korišćenje u naredna dva meseca, objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

16.31-Usrula fon der Lajen: Vakcina moguća pre jeseni

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU svakodnevno radi na svim poljima u cilju zaustavljnja pandemije COVID 19 uključujući i podršku istraživanju i prozvodnji vakcine.

16.21-U Velikoj Britaniji danas 407 novih slučajeva

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije potvrdilo je da je broj registrovanih slučajeva skočio na 1950, što je 407 više obolelih od koronavirusa u odnosu na juče.

16.18-Galenika proizvodi 50.000 maski dnevno

Galenika farmacija radi 24 sata bez prestanka od kako se pojavio koronavirus, proizvodi 50.000 hirurških maski dnevno i velike količine dezinfekcionih sredstava, rekla je direktorka te kompanije Ljiljana Topić.

16.16-Određena dela za hitna postupanja tužilaštva zbog epidemije

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac naložila je svim javnim tužilaštvima u Srbiji da hitno postupaju prema okrivljenima za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, imajući u vidu odluke o kućnoj izolaciji nadležnih organa Ministarstva zdravlja zbog pandemije korona virusa.

16.08-U Mostaru potvrđen novi slučaj zaraze COVID-om

U Mostaru je potvrđen novi slučaj zaraze korona virusom, a čekaju se rezultati još jedne osobe, sina obolelog muškarca. Broj zaraženih je ovim povećan na 27 u BiH – 20 u Republici Srpskoj i sedam u Federaciji BiH.

16.06-Uhapšen zbog izazivanja panike neistinitim informacijama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su D. J. (54) iz okoline Malog Crnića, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo izazivanje panike i nereda.

15.50-Belgija dobila „vanrednu vladu“ zbog epidemije

Dosadašnja prelazna premijerka Belgije Sofi Vilmes imenovana je za predsednicu privremene Federalne vlade formirane u cilju upravljnja državom tokom borbe za zaustavljanje koronavirusa. Vilmes i njen kabinet dobili su puna ovlašćenja na period od 6 meseci kako bi mogli da preduzmu sve hitne i drastične mere u cilju suzbijanja pandemije i to bez odobrenja Parlamenta.

15.34- Narodna banka Srbije uvela moratorijum na otplatu kredita građanima i privredi od 90 dana

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

15.26- MUP otvorio posebnu telefonsku liniju u vezi sa pandemijom koronavirusa

Pitanja iz nadležnosti MUP-a građani mogu poslati na imejl infokoronavi[email protected] ili se informisati na broj telefona 011/2741-580.

15.21- Fond za inovacionu delatnost finansira projekte za suzbijanje koronavirusa

Fond za inovacionu delatnost nudi do 6 miliona dinara za sufinansiranje inovativnih projekata namenjenih rešavanju problema izazvanim pandemijom koronavirusa. Mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu postati dostupni za primenu u kratkom vremenskom periodu.

15.10 – Otkazana je današnja konferencija za novinare povodom koronavirusa, koja je trebalo da se održi u 18 sati zgradi Vlade Srbije.

15.05-Švajcarska: Oko 2.650 zaraženih, 19 osoba preminulo

Švajcarski zdravstveni zvaničnici procenjuju da je oko 2.650 osoba zaraženo korona virusom u toj zemlji, dok je 19 osoba preminulo.

15.01-EU ograničila izvoz medicinske opreme

EU je ograničila izvoz medicinske opreme u treće zemlje kako bi obezbedila dovoljne količine za zdravstvene sisteme svojih članica.

14.50-Izrael uveo dodatna ograničenja kretanja

Ministarstvo zdrvalja Izraela objavilo je nove mere ograničavanja kretanja, u kojima se od građana zahteva da ne napuštaju kuće, osim ako im nije neophodno da odu po hranu ili lekove, potraže medicinsku pomoć ili urade nešto što je od esencijalnog značaja.

14.45 – Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

14.43 Hrvatska: Zaraženi lekari prećutali skijanje u Austriji

Troje hrvatskih lekara zaraženih korona virusom, uprkos jasnim uputstvima, prećutalo je da je vikend provelo u Austriji i zbog toga će biti sankcionisani, izjavio je danas prvi čovek klinike Rebro, Ante Chorušić.

14.40- Cucić: Ograničavanje kretanja migranata dobra mera

Odluka Vlade Srbije da ograniči kretanje tražiocima azila i iregularnim migrantima je dobra jer daje mogućnost da na drugačiji način postupimo i prema onima koji sada nisu ali će biti sabrani i upućeni u neki od centara, rekao je u izjavi za Tanjug komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

14.35Sumnja na prvi slučaj obolelog u Kraljevu

Direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan, nakon sastanka Štaba za vanredne situacije, rekao je da se juče posle podne prijavila pacijentkinja koja je došla iz Italije, ali sa boravištem u Nemačkoj, koja je potencijalno zaražena koronavirusom.

14.14 – Uhapšen jer nije poštovao rešenje o samoizolaciji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su M. J. (60) iz Žablja, pod sumnjom da, po povratku iz inostranstva, nije poštovao rešenje o samoizolaciji, koje mu je na graničnom prelazu uručila sanitarna inspekcija, saopštio je danas MUP.

14.10 – Danas odluka o dodatnom zapošljavanju u gerontocentrima

Ne postoji nijedan slučaj koronavirusa u gerontološkim centrima, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i navodi da se danas očekuje donošenje odluke o dozvoli za dodatno zapošljavanje u tim ustanovama socijalne zaštite.

14.07 – Nove mere vlade u borbi protiv virusa COVID-19

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19. Zaključkom vlade određeno je nekoliko objekata na teritoriji Republike Srbije koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj. Pooštrene su mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

14.05 – Zatvoreni i bioskopi Sinepleks

Bioskopi Sinepleks biće zatvoreni na neko vreme u skladu sa merama koje je donela Vlade Srbije, a zbog suzbijanja širenja koronavirusa Kovid 19.

14.01 – Novo upozorenje SZO

Svetska zdravstvena orgaizacija izdala je upozorenje da su pacijenti oboleli od koronavirusa zarazni do čak dve nedelje nakon što se simptomi povuku. Dirketor SZO Tedros Adhanom je upozorio da bi karantin trebalo da se produži.

13.59 – U Užicu nema zaraženih korona virusom

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković saopštio je danas da u tom gradu nema zaraženih novim korona virusom Kovid-19, ali da zabrinjava činjenica što veliki broj starijih lica iz tog grada ne poštuje preporuke da je neophodno ostati u svojim domovima.

13.59 – Automatsko produženje bolovanja

Osiguranicima koji se nalaze na bolovanju, koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za produženje bolovanja, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez izlaska na lekarsku komisiju, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

13.56 – Marko Đurić pozvao Srbe sa Kosova da se pridržavaju mera Vlade

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić pozvao je Srbe sa Kosova da se striktno pridržavaju mera koje je propisala Vlada Srbije. On je posebnu zahvalnost izrazio lekarima koji se u ovim danima upućuju iz centralne Srbije na KiM kako bi pripremili naše institucije za ono što može da nas sačeka u danima i nedeljama koje su pred nama.

13.49 – Ograničeno kretanje migranata

Tražiocima azila i iregularnim migrantima koji su smešteni u centre za azil i prihvatne centra privremeno se ograničava kretanje, navodi se u odluci Vlade Srbije koja je danas objavljena u Službenom glasniku.

13.47 Ruski poslanici u karantinu

Nekoliko poslanika donjeg doma ruskog parlamenta nalazi se u karantinu zbog sumnje na korona virus, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

13.45 – Kina odobrila kliničku probu vakcine protiv korone

Kina je odobrila kliničku probu prve vakcine razvijene protiv korona virusa, saopštio je list „People“s Daily“ vladajuće Komunističke partije Kine.

13.42 – 150 studenata na skijanju usred vanrednog stanja

Uprkos Uredbi Vlade Republike Srbije o vanrednom stanju Univerzitetski sportski savez Novog Sada organizovao je odlazak 135 studenata sportista na Kopaonik u okviru „zimskih edukativnih i rekreativnih aktivnosti“.

13.40 – Svih 67 miliona Francuza u karantinu
Na celoj teritoriji Francuske danas u podne je počeo karantin stanovništva po nalogu vlade u cilju sprečavanja širenje novog korona virusa, a takva mera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj, javila je agencija Frans pres.

13.38 – Kol centri u svakoj beogradskoj opštini

U svim beogradskim opštinama od danas sa radom počinju kol centri za pomoć najstarijim sugrađanima, koji zbog mera Vlade Srbije treba da ostanu u svojim domovima, saopštila je Gradska uprava. Radno vreme kol-centara je svakog dana od 8 do 17 sati.  Beogradski kol-centar se može dobiti na broj 0800-110-011 (besplatan broj za pozive iz fiksne mreže Telekoma), kao i na 3090-007 (za pozive iz ostalih mreža fiksne i mobilne telefonije koji se tarifiraju prema važećem cenovniku operatera).

13.36 – Odloženo Evropsko prvenstvo

Evropska fudbalska unija donela je odluku da se Evropsko prvenstvo definitivno odloži za leto 2021. godine. Stigla je i zvanična potvrda koju prenosi Fudbalski savez Norveške.

13.36 – Hapšenja u Crnoj Gori
U Podgorici i Mojkovcu uhapšene su četiri osobe koje su prekrišle zabranu i obavljale ugostiteljske usluge u tri objekta

13.34 – Đorđević: Za rad od kuće puna plata

Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Ðorđević.

13.33 – Dezinfekcija Sremske Mitrovice, oformljen kol centar

U Sremskoj Mitrovici danas je izvrsena dezinfekcija grada i gradskih uprava, a formiran je i kol centar za sugrađane iznad 65 godina, od kojih poseban prioritet imaju osobe koje žive same i one koji su slabije pokrenuti, a koji su najugroženiji virusom korona. Čine obučeni i mladi volonteri koji će biti dostupni 24 časa, a koje mogu dobiti na brojeve telefon 028/618276, 064/8086688 i 064/8086689.

13.28 – U BiH proglašeno vanredno stanje

U Bosni i Hercegovini je proglašeno vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusom, odlučeno je na današnjoj sednici Saveta ministara.

13.27 -Ceo region Alberg stavljen pod karantin

Austrijske vlasti stavile su danas od podneva ceo region Arlberg u pokrajini Forarlberg pod karantin. Opštine Leh, Klesterle, Vart i Šreken od podneva su pod merama strogog karantina, saopštio je predsednik pokrajina Forarlberg Markus Valner.

13.20 – Krivične projave protiv pet osoba zbog kršenja samoizolacije

Kruševačka policija će po nalogu tužilaštva, podneti krivične prijave protiv pet osoba, zbog postojanja osnovne sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

13.08 – Trampova administracija traži 850 milijardi dolara

Trampova administracija traži od Kongresa da odobri ogroman paket ekonomskih stimulacija od oko 850 milijardi dolara kako bi se zaustavio ekonomski pad uzrokovan koronavirusom, rekla su za Vašington post četvorica američkih zvaničnika.

12.55 – Vučić prvi put na sednici Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sednici Vlade Srbije koja bi trebalo da bude održana u 18.30, saznaje agencija „Beta“.

Ovo je prvi put da je Vučić pozvan na sednicu Vlade Srbije. Članovi Vlade i predsednik Srbije razmatraće situaciju nastalu zbog pandemije korona virusa.

14.48 – Varheji poručio premijerima Zapadnog Balkana: EU je spremna da vas podrži

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji razgovarao je putem video-konferencije sa premijerima sa Zapadnog Balkana na temu pandemije koronavirusa.

„Naglasio sam spremnost EU da podrži region u suočavanju sa COVID 19“ napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.

12.45 – Zatvaranje mađarske granice izazvalo probleme

Odluka mađarskih vlasti o zatvaranju svojih granica za putnički saobraćaj izazvao je danas ogromne probleme na austrijskoj strani. Prema podacima policija u jutarnjim satima kolona kamiona ka prelazu Nikelsdorf/Heđešalom dostigla je dužinu od 17 kilometara, a putničkih automobila pet kilometara.

Na prelazu čeka veliki broj bugarskih i rumunskih državljana koji se vraćaju iz Nemačke. Njima nije dopušten ulazak u Mađarsku.

12.42 – U Albaniji 55 zaraženih, osmoro medicinsko osoblje

Broj zaraženih korona virusom u Albaniji porastao je danas na 55, među kojima su osmoro medicinsko osoblje, saopštio je Institut za javno zdravlje te zemlje.

12.41 – U jednom danu 16.000 novih nezaposlenih

Koronavirus kriza u Austriji prouzrokovala je značajan rast nezaposlenosti. Servisu za zapošljavanje (AMS) prijavljeno je u ponedeljak 16. 000 novih nezaposlenih.

Direktor AMS Johanes Kopf je radiju „Oe1“ kazao da polazi od toga da će ova nedelja biti veoma teška za trzište rada.

12.37 – Besplatni digitalni užbenici

Kreativni centar omogućio je svim zainteresovanim učenicima besplatno korišćenje digitalnih udžbenika za lekcije koje su po planu i programu tokom dela marta i aprila. Digitalni udžbenici prate nastavni plan i program koji se primenjuje u školskoj 2019/2020. i zasnovani su na udžbenicima Kreativnog centra.

Udžbenici se mogu koristiti na sajtu www.ekcskola.rs u delu Demo knjige .

12.35 – Međunarodni drumski transport funkcioniše

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da međunarodni drumski transport u i kroz Srbiju funkcioniše.

„Transport funkcioniše u ovom trenutku otežano, ali funkcioniše. To je od vitalnog značaja kako bi do naših građana, ali i građana okolnih zemalja, stigla roba koja se prevozi kamionima.

12.31 –  Apel: Ne otpuštajte radnike

Predstavnici Unije poslodavaca i najvećih sindikata su, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, zatražili da se tokom vanrednog stanja radnici ne otpuštaju i da im se ne smanjuju plate.

12.30 – U Španiji zaraženo 11 hiljada ljudi

U Španiji je zabeleženo 11.178 osoba zaraženih koronavirusom, što je gotovo 2.000 više nego dan ranije, objavila je vlada ove zemlje. Broj umrlih na dnevnom nivou porastao je za 182 osobe te je ukupno registrovano 491 umrli.

12.24 – Zahtevi za penzije mejlom ili poštom

PIO fond omogućio je građanima elektronski prijem zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava iz PIO, navodi se u saopštenju.

Zahtevi se mogu dostaviti na mejl adresu [email protected]. Osim elektronski, zahtevi se mogu dostavljati i preko pošte, a kao datum prijema zahteva računaće se datum slanja mejla, odnosno poštanske pošiljke.

12.18 – Jutranji: U Hrvatskoj zaraženi lekari

Među novozaraženih devet osoba korona virusom u Hrvatskoj je troje lekara, objavljeno je na portalu zagrebačkog Jutarnjeg ista. Reč je o dvoje zaraženih na KBC-u Zagreb, a treća je doktorka iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

12.10 – Ne širiti neproverene informacije o koroni na mrežama

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na korisnike društvenih mreža da ne šire neproverene informacije koje se odnose na prirodu virusa korona i posledice koje mogu izazvati po zdravlje građana u Srbiji.

12.00 Kineski stručnjaci stižu do kraja nedelje

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da očekuje da kineski stručnjaci za borbu protiv koronavirusa stignu u Srbiju do kraja nedelje, a predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je na velikoj pomoći i podršci koju Kina pruža Srbiji i svim našim građanima.

11.56 – KK Partizan obustavio sve aktivnosti

Košarkaški klub Partizan objavio je pismo u kojem navodi da se shodno proglašenju vanrednog stanja obustavalju sve aktivnosti uključujući i treninge i utakmice.

11.51 – Vlada pozvala kompanije da pomognu

Vlada Republike Srbije pozvala je sve kompanije i druge organizacije koje su spremne da građanima, privredi i državi stave na raspolaganje upotrebu njihovih digitalnih platformi i rešenja bez naknade tokom trajanja krize sa korona virusom, da nam se jave i to učine što pre.

„Vlada će, sa svoje strane, sve koji se jave i iskažu spremnost da učestvuju u ovom zajedničkom poduhvatu, javno promovisati kako bi ih građani što više koristili. Sve ove aktivnosti koordiniraće Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, a kontakt na koji možete da pišete je [email protected]“, navodi se u saopštenju .

11.49 – Večeras obraćanje Vučića i Brnabić

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratiće se javnosti večeras u 20 časova, povodom novih mera za suzbijanje širenja virusa korona.

11.45 – Besplatan streaming predstava u Narodnom pozorištu

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu odlučila je da obraduje sve svoje posetioce, kojima je zbog mera suzbijanja epidemije virusa COVID-19 uskraćena prilika da prisustvuju predstavama ove ustanove. Kako su naveli na mrežama svi zainteresovani će tokom predstojećih nedelja moći da prate predstave putem interneta, i to potpuno besplatno.

11.44 – Rebić:U samoizolaciji oko 8.000 građana

Sanitarni inspektori do sada su uručili oko 8.000 rešenja o samoizolaciji ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, sedam osoba tu meru nije poštovalo i oni će biti procesuirani pred nadležnim sudom, kaže direktor policije Vladimir Rebić.

11.43 -Nacionalna služba za zapošljavanje obustavlja rad sa stranka

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da od danas obustavlja neposredni rad sa strankama zbog uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

11.39 Odlažu se sva suđenja, osim hitnih

Rad od kuće po predmetima za sudije Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog, Prekršajnog apelacionog, apelacionih sudova, prisustvo samo neophodnih tužilaca i sudija, odlaganje suđenja koja nisu hitna… deo je preporuka upućenih jutros pravosudnim organima od strane ministarke pravde Nele Kuburović koje se tiču rada u vreme vanrednog stanja.

11.34 – Dužnici da odahnu, krediti se odlažu za 90 dana

Ministar finansija Siniša Mali najavio je niz novih ekonomskih mera, među kojima je jedna od najvažnijih odlaganje otplate kredita, a to su, kako je objasnio, mere koje priprema Narodna banka Srbije.

11.27 – Nema obolelih u ustanovama socijalne zastite

„U Gerontološkim centrima i ustanovama za smeštaj korisnika socijalne zaštite na teritoriji cele Srbije, koje su u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nema obolelih od  virusa SARS – CoV-2“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

11.22 – Dodatni brojevi za pomoć u Zrenjaninu

Kol-centar u Zrenjaninu za pružanje pomoći penzionerima i ugroženom stanovništvu, zbog velikog broja poziva, od danas se uvode dodatni brojevi telefona.

Uz brojeve koji su u funkciji – 066-866-0592 i 066-866-0594, novi brojevi su: 066-866-0591, 066-866-0593 i 066-866-0595, navedeno je na sajtu grada.

11.08 – Vučić se zahvalio lekarima i medicinskim sestrama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas lekarima, medicinskim sestrama i svim zdravstvenim radnicima što požrtvovano pomažu građanima u borbi protiv korona virusa.

„Veliko hvala našim lekarima, medicinskim sestrama, svim zdravstvenim radnicima što požrtvovano pomažu svom narodu. Pozivam sve građane da pokažu solidarnost, ozbiljnost i ljubav prema Srbiji, da i mi pomognemo našim lekarima – da imaju što manje posla“, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

11.01 – Lončar: Ima dovoljno testova, ako se izolujemo može da traje 6 nedelja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19, da je juče iz Kine stiglo 1.000 testova i da je od Svetske zdravstvene organizacije stiglo još toliko. On je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

10.52 SZO: Testirajte svaki sumnjivi slučaj

„Testirajte, testirajte, testirajte“ poruka je Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čiji generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus naglašava da svaki sumnjivi slučaj mora biti testiran.

10.51 – EU danas zatvara granice

Evropska unija zatvara svoje granice da bi suzbila širenje korona virusa – „globalnu zdravstvenu krizu našeg doba“ po oceni Svetske zdravstvene organizacije.

10.49 – Istraživanje pokazalo da su najugroženiji ljudi sa A krvnom grupom

Ljudi sa krvnom grupom A (II) najviše su podložni zarazi korona virusom, dok su oni sa nultom krvnom grupom najotporniji, rezultat je istraživanja grupe kineskih naučnika koje je objavljeno na sajtu „medRxiv“.

10.41 – Posebni uslovi rada u Narodnoj banci Srbije

Zbog rizika od širenja zaraze COVID-19 i vanrednog stanja Narodna banka Srbije organizovala je rad u posebnim uslovima kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje i kontinuitet svih ključnih funkcija, saopšteno je danas. NBS navodi da to uključuje nesmetano obavljanje platnog prometa, sprovođenje monetarnih i deviznih operacija, kao i sve druge aktivnosti kojima se omogućava nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema i obavljanje poslova koji se tiču ostvarivanja ciljeva i funkcija.

10.34 – Hapšenje zbog šverca maski

Danilo V. (28) uhapšen je jer je u Zemunu kod njega pronađeno 6.000 zaštitnih maski. Pretpostavlja se da je muškarac hteo da proda maske na crnom tržištu i tako zaradi veliku sumu novca.

10.28 – Na bolničkom lečenju 34 pacijenta

Od 65 potvrđenih slučajeva novog korona virusa 34 pacijenta su na bolničkom lečenju, 31 pacijent je na kućnom lečenju, dok su četiri osobe na respiratorima, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. Od ta četiri pacijenta, tri su u KC Vojvodina i jedan je na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu.

10.15 – Odlaže se prijemni za fakultete, mala matura ostaje

Učenici u Srbiji od danas su nastavu počeli da prate na daljinu putem kanala Radio-televizije Srbije. Novi model nastave neće uticati na održavanje male mature, a prijemni ispiti za fakultete, kao i ispitni rokovi biće pomereni, rekao je za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević.

„Mala matura će biti u nekom obliku, videćemo u kom. Zavisi od trajanja situacije. Ako kažemo da male mature neće biti, svi će prestati da uče. Mala matura nije sama sebi svrha, ona je presek znanja onoga što smo radili“, objasnio je ministar.

10.14 – Institut za transfuziju krvi apeluje na građane da daju krv

Institut za transfuziju krvi Srbije još jednom je apelovao na sve zdrave, punoletne, savesne i odgovorne građane da u narednom periodu daju krv u Institutu ili u nekoj od ekipa na terenu. Od planiranih 300, tokom jučerašnjeg dana je prikupljeno svega 150 jedinica krvi.

10.11 – U Pančevu otvorene nove linije za pomoć penzionerima

Gradski štab za vanredne situacije grada Pančeva otvorio je tri nove telefonske linije za pomoć najstarijim sugrađanima na koje se mogu javiti ukoliko im je potrebna pomoć u vidu nabavke namirnica, lekova i slično. Telefoni će od utorka, 17. marta biti dostupni 24 sata dnevno. Telefonske linije za pomoć najstarijim građanima su 013/308-950; 013/308-960 i 013/308-736.

10.04 – NALED predložio smanjenje poreza i doprinosa tokom pandemije

Organizacija NALED predložila je 10 mera za podršku privredi tokom pandemije, uključujući smanjenje i odlaganje naplate poreza i doprinosa i jednokratnu pomoć za ugrožene radnike i kompanije.

10.00 – Registracija vozila na tehničkim pregledima

Građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, saopštio je MUP i dodao da ukoliko imaju potrebu za izdavanjem novih dokumenata ministarstvu treba da se jave elektronskim putem na imejl-adresu [email protected] i sačekaju dalje instrukcije.

9.50 – Niš: Četvoro na lečenju, dvoje pacijenata otpušteno

Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš trenutno se leči četvoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19.

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

9.39 – Infostan odlaže plaćanje računa i prinudnu naplatu 

„Infostan“ je omogućio penzionerima da svoje račune za februar, mart i april 2020. godine plate naknadno, po završetku vanrednog stanja, i to bez obračunavanja kamate, a tokom trajanja vanrednog stanja neće se pokretati novi postupci prinudne naplate, pri čemu će se zastati sa sprovođenjem postupaka izvršenja u periodu od 90 dana.

9.36 – U Rusiji se broj obolelih od korona virusa koji su se oporavili povećao na pet, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Moskvi.

9.33 – Mali: Jedan roditelj da ostane kod kuće

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u narednih nekoliko dana biti doneta odluka o preduzećima u kojima „jedan roditelj treba da ostane kod kuće sa decom“, kao i da će se na današnjoj sednici razmotriti niz mera o rešavanju te i sličnih situacija.

9.32 – U Srpskoj pod nadzorom dve hiljade ljudi

Zdravstveno stanje svih zaraženih korona virusom u Republici Srpskoj je dobro, izjavio je ministar zdravlja Alen Šeranić. On je dodao da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 2.026 osoba, ali da se taj broj stalno menja, te da će sutra biti saopšteni novi podaci.

9.26 – SZO najavio pomoć

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejezus izjavio je da će SZO uputiti neophodnu pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, u skladu sa raspoloživim resursima.

9.22Premijerka Ana Brnabić ne isključuje mogućnost da država večeras uvede drastičnije, „najteže“, mere za sprečavanje širenja korona virusa. Ona je ponovila da veliki broj građana juče nije ozbiljno shvatio preporuke i mere vlade i dodala da deluje da je situacija danas bolja, ali da to nije ni približno dovoljno dobro.

 

9.04Devet novih slučajeva u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđeno još devet slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupno zaraženo 65 osoba, saopštio je jutros hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

8.48 – U Austriji raste broj obolelih

U Austriji se nastavio rast obolelih od koronavirusa i broj žrtava zaraze, a do sada su u toj zemlji od posledica novog virusa preminule četiri osobe. Poslednja žrtva je 48-ogodišnja žena koja je preminula u kućnom karantinu.

8.34 – Tramp uveo nove mere

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, uveo je nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa među kojima su: izbegavanje skupova na kojima je više od 10 osoba, kao i izbegavanje odlazaka u restorane, barove i tržne centre.

8.13 – Novi slučaj koronavirusa na Kosovu

Novi slučaj koronavirusa potvrđen je jutros na Kosovu, čime je broj zaraženih povećan na 16.

8.11 – Registrovano osam novih slučajeva koronavirusa u Srbiji

U Srbiji je do danas registrovano još osam novih slučajeva koronavirusa, tako da je ukupno zaraženo 65 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

8.01 – Žaklin Nastić, poslanica Bundestaga: Nema evropske solidarnosti

Poslanica „Levice“ (die Linke) u nemačkom Bundestagu, Žaklin Nastić, kritikovala je nepostojanje evropske solidarnosti na primeru Srbije u vreme epidemije koronavirusa, a u svojoj objavi na društvenim mrežama, između ostalog je napisala: „U teškoj situaciji usled epidemije korona virusa, gde EU ne može ostvariti profit, Srbija se ostavlja na cedilu. U kriznim vremenima se brzo uči ko su pravi partneri“.

7.55 Šalteri Uprave za upravne poslove od danas su zatvoreni.

Ministar Stefanović je saopštio da će do ponovnog uspostavljanja rada Uprave dokumenta koja su istekla biti važeća. Građane kojima je novi dokument neophodan mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova obrate eletronskim putem na adresu [email protected].

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram