Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/OGNJEN STEVANOVIC/EV

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejezus izjavio je da će SZO uputiti neophodnu pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, u skladu sa raspoloživim resursima.

On je u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem rekao da je svetu danas više nego ikada neophodna solidarnost jer se radi o problemu koji pogađa sve i moguće ga je prevazići samo zajedničkim delovanjem.

Dačić je pohvalio nastojanja  SZO da se pomogne svim državama koje su zahvaćene globalnom pandemijom virusa Covid 19, kao i na pomoći Srbiji, posebno u vidu testova za detekciju virusa, što će biti od velike važnosti za sprečavanje rasta broja obolelih u našoj zemlji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dačić je upoznao Gebrejesusa sa aktuelnom situacijom i aktivnostima koje Vlada Srbije preduzima u cilju zaštite svog stanovništva, izražavajući bojazan kao bi rast broja obolelih u narednom periodu mogao da dovede do nedostatka neophodne medicinske opreme, testova za detekciju virusa i deiznfekcionih sredstava.

Stoga je zamolio generalnog direktora da SZO Srbiji uputi neophodnu pomoć.

Generalni direktror Gebrejesus je obećao da će SZO pozitivno odgovoriti upućene zahteve i poslati neophodnu pomoć u skladu sa trenutno raspoloživim resursima. On je istakao da je svetu danas više nego ikada neophodna solidarnost jer se radi o problemu koji pogađa sve i moguće ga je prevazići samo zajedničkim delovanjem.

Nakon razgovora generalni direktor SZO se na svom Tviter nalogu zahvalio ministru Dačiću na pozivu i istakao da će SZO podržati Srbiju u borbi protiv korona virusa.

„Hvala vam na veoma kvalitetnom razgovoru i trudu da sprečite širenje koronavirusa u Srbiji. SZO je spreman da podrži vašu zemlju u borbi protiv koronavirusa“, napisao je na Tviteru prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram