Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji razgovarao je putem video-konferencije sa premijerima sa Zapadnog Balkana na temu pandemije koronavirusa.

„Naglasio sam spremnost EU da podrži region u suočavanju sa COVID 19“, napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.

Tokom video-konferencije koju je organizovao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, komesar Varheji je premijerima sa Zapadnog Balkna poručio da Evropska komisija razmatra kako da poveže region sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju korna virusa.

„Razmatramo kao da najbolje pružimo podršku regionu u ublažavanjem društveno-ekonomskog uticaja pandemije, uključujući i sagledavanje mogućnosti preusmeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći“, naveo je komesar.

On je naglasio da je saradnja u regionu i sa EU od ključne važnosti u ovom trenutku.

Komesar za proširenje ocenio je i da je u ovako „kritičnim okolnostima“ od velikog značaja da EU donese pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Savet EU i lideri EU bi sledeće nedelje trebalo da usvoje zaključke o predlogu nove metodologije procesa proširenja, ali i odluče o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.