teži oblik kovida
Foto: EPA-EFE/Karoly Arvai/kormany.hu

Pratite najnovije vesti o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

– U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo je još osam osoba, dok su od početka epidemije zabeležene 551 žrtve.

– U poslednja 24 sata testirano je 9.817 ljudi, od čega je 379 bilo pozitivno

– Na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 156 pacijenta –

23.56 – Za građane regiona ulazak na Kosovo uz negativan PCR test

Vlada Kosova je večeras usvojila nove mere za sprečavanje širenja epidemije Kovid-19, među kojima, po principu reciprociteta, da svi građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji uđu na Kosovo moraju testom RT-PCR dokazati da nisu zaraženi. Izuzetak su putnici koji pri dolasku na prištinski Međunarodni aerodrom “Adem Jašari” ne treba da imaju sertifikat o negativnom testu RT-PCR, ako su to strani državljani u tranzitu prreko Kosova i pod uslovom da na ulazu potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

22.21 – Epidemiološka situacija u Bujanovcu sve ozbiljnija

Na ulicama Bujanovca uprkos povećanju zaraženih koronavirusom malo ko poštuje mere nošenja maski i distance, izjavila je direktorka Doma zdravlja u ovoj opštini dr Lela Jovanović, za portal Danas. „Očekujem dalju procenu situacije i nadam se da ćemo u skladu sa epidemiološkom situacijom pojačati rad naše Kovid ambulante koja za sada radi još uvek u dve smene“, navodi dr Jovanović. Lekari Doma zdravlja u Bujanovcu danas su pregledali 122 pacijenta, od kojih je u 81 slučaju registrovani simptomi koronavirusa.

22.17 – Srpski studenti sa Kembridža uz lekare: Osuđujemo pritiske

Bivši i sadašnji studenti Univerziteta u Kembridžu pružili su podršku potpisnicima peticije „Ujedinjeni protiv kovida“ i osudili „pritiske i napade kojima su oni izloženi“. Otvoreno pismo koje je potpisalo 37 studenata objavili su na društvenom mreži Fejsbuk.

21.47 – U Boru još jedna žrvta

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, na teritoriji Bora u poslednja 24 časa zabeležen je jedan novi slučaj, dok je jedna osoba preminula usled posledica virusa korona

21.15 – Kon ne deli Vučićev optimizam

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da ne očekuje vakcinu protiv koronavirusa ove godine. Na taj način Kon je, praktično demantovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pre dve nedelje izjavio „da smo u razgovorima sa jednom zemljom koja je završila vakcinu, završili su sa testiranjem i nadamo se da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu“.

21.03 – Lekare podržavaju i socijalni radnici

Nakon umetnika, prosvetnih radnika i advokata, inicijativu lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ podržali su i socijalni radnici, a na spisku ih je više od 200.

18.00 – Polovina testiranih u Kraljevu pozitivna na koronavirus

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva, od 44 uzorka testirana u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Batajnica, Beograd, registrovane su 22 osobe pozitivne na koronavirus.

17.33 – U Čačku 13 obolelih u teškom stanju

U formiranom respiratornom centru u Čačku, gde su smešteni oboleli sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalazi 13 osoba od kojih je jedanaest priključeno na mehaničku ventilaciju.

16.00 – Kisić bez reči o otkazu doktorke Ljuštine

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nije upoznata sa slučajem lekarke Saše Ljuštine, koja je rekla kako je bila prinuđena da da otkaz na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, zbog pritisaka koje je trpela nakon potpisivanje peticije Ujedinjeni protiv kovida.

15.45 – Brisevi se uzmaju u roku od najviše tri dana

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Broj testiranih koji se saopštava tokom jednog dana odnosi na broj rezultata koji je stigao u poslednjih 24 sata, dok su brisevi pacijenata uzeti pre najviše tri dana, objasnila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

15. 30 – Osam privatnih laboratorija još čeka dozvole da rade PCR

Brojevi poslednjih dana pokazuju da se građani itekako pridržavaju preventivnih mera, i nadam se da uvođenje inspekcijskih nadzora neće biti neophodno, rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba zamenica direktora Instituta „Batuta“ Darija Kisić Tepavčević. Ona je napomenula i da su privatne laboratorije već dobile dozvole da rade serološke testove, dok njih osam čeka na izdavanje dozvola za obradu PCR testova.

15.20 – Zlatiborski okrug: Još 65 pozitivnih i još dvoje preminulih

U Zlatiborskom okrugu je potvrđeno još 65 novih slučajeva na kovid-19, od čega 28 u Arilju, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje. Užice ima 14 novoobolelih, Kosjerić osam, Priboj šest, Nova Varoš i Požega po troje, a Prijepolje, Sjenica i Bajina Bašta po jednog. Prema izveštajima dobijenih iz zdravstvenih ustanova, preminulo je još dvoje pacijenata sa područja Zlatiborskog okruga, pa je tako od posledica infekcije preminulo njih 57, navodi se u saopštenju.

15.00 – Još osam žrtava korone

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.817 osoba, njih 379 bilo je pozitivno, a preminulo je osam osoba. Poslednji podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da se na respiratorima u bolnicama u Srbiji nalazi 156 pacijenata.

14.15 – U Boru još jedan smrtni slučaj od koronavirusa

Muškarac star 59 godina sedma je osoba iz Bora koja je preminula od posledica zaraze koronavirusom od izbijanja epidemije, saopšteno je danas.

„Reč je o pacijentu koji je imao više hroničnih bolesti, bio je bubrežni bolesnik i na dijalizi, i njemu se stanje naglo pogoršalo. Klinička slika se kod pojedinih osoba promeni za nekoliko minuta“, rekao je direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović na konferenciji za novinare.

14:00 – U Moravičkom okrugu još 12 zaraženih koronavirusom

U Moravičkom okrugu koronavirus potvrđen je kod još 12 lica, rečeno je danas novinarima u čačanskom Zavodu za javno zdravlje.

13.52 – U Braničevskom okrugu 9 novoobolelih, u Podunavskom 49

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Braničevskom okrugu potvrđeno je još devet novih slučajeva kovid-19, dok je u Podunavskom broj obolelih veći za 49.

Direktorka ŽJZ Požarevac Ana Jovanović saopštila je danas da su u Požarevcu potvrđena tri nova slučaja, u Velikom Gradištu jedan novi, u Kučevu pet, a u Smederevu 46 novoobolelih, u Smederevskoj Palanci dva nova slučaja, a u Velikoj Plani jedan.

13.45 – Još četiri osobe u Gornjem Milanovcu zaražene koronavirusom

Još četiri osobe u Gornjem Milanovcu zaražene su korona virusom, prema rezultatima testova koji su pristigli iz beogradskih laboratorija, rekao je danas novinarima direktor Doma zdravlja u toj opštini Aleksandar Čivović.

13.17 – Ćuprija: Epidemiološka situacija odlaže otvaranje atletskog stadiona

Epidemiološka situacija trenutno ne dozvoljava da Atletski stadion u Ćupriji bude svečano otvoren, ali će verovatno u avgustu zvanično biti otvoren nekim sportskim mitingom, izjavio je član Opštinskog veća zadužen za sport, kulturu i turizam Vladimir Vasiljević.

13.15 – Otvorena kovid bolnica u Užicu

U Užicu je počela da radi kovid bolnica u kojoj su trenutno smeštena 22 pacijenta, dok je trenutni kapacitet 84 mesta za lečenje pacijenta iz Zlatiborskog okruga.

Foto:EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIĆ

12.50 – Prokuplje: U Opštoj bolnici 23 kovid pozitivna pacijenta, zabranjene posete svim bolesnicima

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju trenutno je hospitalizovano 49 pacijenata od kojih je kod njih 23 potvrđena infekcija korona virusom. Iz te zdravstvene ustanove su naveli da pacijenti imaju srednje tešku upalu pluća kao i da je zbog problema sa disanjem sedam pacijenata priključeno na kiseonik.

12. 20 – Niš: Umrla porodilja na respiratoru, beba stabilno

U Kliničkom centru u Nišu umrla je porodilja, za koju se sumnjalo da je zaražena koronavirusom. Kako piše Blic, ona je sinoć rodila dete koje je u stabilnom stanju. Lekari Kliničkog centra u Nišu su, kako navodi ovaj list, porodili sinoć trudnicu, koja je bila priključena na respirator.

11.30  – Ponovo protest u Novom Pazaru

Građani Novog Pazara će danas u 17 časova po četvrti put protestvovati povodom trenutne situacije izazvane koronavirusom u ovom gradu. Poslednji put građani Novog Pazara okupili su se u subotu, ispred Opšte bolnice Novi Pazar i tom prilikom tražili od kordinatora te ustanove dr Mirsada Đerleka da pokaže spisak donacija, da prestane da, kako oni tvrde obmanjuje javnost podacima o preminulim i stanjem u bolnici.

10:55 – U Požegi prepolovljen broj pregleda u kovid ambulanti

U kovid ambulanti u okviru Doma zdravlja u Požegi pregledi su gotovo prepolovljeni i epidemiološka situacija ide u boljem pravcu, izjavio je danas predsednik opštine Požega Ðorđe Nikitović.

10.40 – Veterinarski institut iz Kraljeva prestao da analizira briseve

Kraljevo, Novi Pazar i Kosovska Mitrovica PCR testove ponovo šalju u beogradske laboratorije. Tako je posle tri nedelje obrađivanja oko 200 uzoraka na dnevnom nivou, Veterinarski institut u Kraljevu, ođednom i bez objašnjenja javnosti u Srbiji, prestala da utvrđuje broj zaraženih koronavirusom.

Foto:Nova.rs

10:35 – U Vranju na bolničkom lečenju 147 kovid pacijenata

U četiri kovid bolnice u Vranju trenutno je hospitalizovano 147 pacijenata, od kojih je kod 77 laboratorijski potvrđen virus korona, navedeno je na internet stranici tog Grada.

09:38 – U Čačku 13 pacijenata u teškom stanju

U respiratornom centru čačanske bolnice, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom smešteno je 13 obolelih, od kojih je 12 priključeno na mehaničku ventilaciju, saopšteno je iz Radnog tima za pračenje epidemije u Čačku.

09.05 – Gazeta Ekspres: Na Kosovo od 30. jula samo uz negativan test

Vlada u Prištini najavila da će preispitati postojeće mere za suzbijanje pandemije korona virusa, a među odlukama bi trebalo da bude i ponovno uvođenje obaveze kućne izolacije od sedam dana ukoliko se na Kosovo ulazi iz centralne Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Kako navodi Gazeta Ekspres, očekuje se da će ministarstvo zdravlja predložiti nova ograničenja koja će stupiti na snagu 30. jula.

09.10 – “Vatreno oko” ima testove i reagense, rezultati za 24h

Jelena Begović iz laboratorije „Vatreno oko“ rekla je za RTS da je uspostavljena kontinuirana nabavka. Laboratorija “Vatreno oko” u Beogradu ima dovoljno testova i reagenasa i uzorci na prisustvo virusa korona obrađuju se za 24 sata.

Foto: N1

09.05 – Janković: Još nije ispunjen pun potencijal infekcije

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da se u kontekstu brojeva može govoriti o zaravnjenju epidemiološke krive u Srbiji ali je upozorio da još postoji potencijal da se situacija poboljša ili pogorša ukoliko se ne nastavi rigorozno sprovođenje mera. Janković je za televiziju Pink rekao da još nije ispunjen „pun potencijal“ infekcije.

„On postoji tako da stvari mogu da krenu na bolje, čemu se svi nadamo, ali i na gore. Ako budemo dosledni i solidarni u sprovođenju mera i ako budemo svi zajedno mislili da što pre dovedemo do jenjavanja epidemije, postoje uslovi da se situacija poboljša“, kazao je Janković.

09.00 – Dr Radovanović: 16 ključnih pitanja o koroni u Srbiji

Epidemiolog Zoran Radovanović objavio je niz pitanja na koje bi trebalo da imamo odgovore da bismo mogli da razmatramo šta da se uradi u daljoj borbi protiv koronavirusa. “Od kada je izgubljeno poverenje u Krizni štab, sve češće iz različitih gradova Srbije stižu pitanja šta da se radi. Svi budu razočarani kad čuju da odgovor ne može da se da dok se detaljno ne razmotre okolnosti, ali je to činjenica. Evo elemenata koje je, pre bilo kakvog predloga, potrebno uzeti u obzir (svako je slobodan da ih menja i dopunjuje)” napisao je Radovanović na svom Fejsbuk profilu i zatim postavio niz pitanja na koja bi trebalo da dobijemo odgovor od nadležnih.

Posted by Rade Panic on Понедељак, 27. јул 2020.

 

08.30 – “Brojke lažu, u balkanskim zemljama zaraženo 50 odsto ljudi”

Franc Alerberger, direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane Austrije (AGES) upozorio je da su službene brojke o broju zaraženih koronavirusom na Balkanu u stvarnosti do deset puta veće od prikazanih. Alerberger, kako javlja autrijski Heute, ne veruje službenim podacima o epidemiološkom stanju na Balkanu, tvrdeći da su brojke mnogo veće, prenosi Klix.ba. Rekao je da u zemljama kao što su Bugarska i Kosovo stopa infekcije doseže 50 posto. “Stanovništvo Vuhana ili Išgla imalo je ovu vrednost”, izjavio je direktor AGES-a za agenciju APA.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar