Pratite sva dešavanja u vezi sa epidemijom u Srbiji iz časa u čas, na portalu Nova.rs

        • U 17 sati je počeo policijski čas koji će trajati u toku uskršnjih praznika – zabrana kretanja važi do utorka u 05 sati
        • U poslednja 24 časa korona je odnela još 7 žrtava, ukupno je preminulo 110 obolelih
        • Od juče u 15 časova do sada otkriveno je 372 novozaraženih
        • Do sada je testirano ukupno 32 566 uzoraka, ukupno je 5.690 zaraženih
        • Građani stariji od 65 godina, odnosno 70 u seoskim sredinama, jutros od 4 do 7 sati obavili su kupovinu u više od 4.400 maloprodajnih objekata i radnji širom Srbije.
        • Danas i u ponedeljak neće biti nastave na daljinu na programima RTS-a zbog predstojećih uskršnjih praznika, tako da će osnovci i srednjoškolci, spojeno sa vikendom, imati pauzu od četiri dana. Emitivanje časova nastavlja se u utorak, 21. aprila.

23.36 – Bulatović: Iz hale Čair danas otpušten 21 pacijent

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je danas iz privremene bolnice u hali Čair otpušten 21 pacijent, dvoje u toku dana, a večeras još njih 19.

22.43 – Na Kosovu i Metohiji 480 zaraženih koronavirusom

Na Kosovu i Metohiji registrovan je 31 novi slučaj zaraze koronavirisom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini, čime se broj ukupno inficiranih popeo na 480.

22.00 – Nedeljnik “Vreme” prestaje da šalje pitanja na konferencije

Nedeljnik „Vreme“ više neće slati pitanja na konferencije za novinare koje se povodom epidemije koronavirsa svakodnevno organizuju u Vladi Srbije. Kao razlog za to, navedena je nemoćnost da se novinarski posao obavlja u javnom interesu.

21.05 – U Srbiji šest mesta odoleva koroni

U Bujanovcu i Preševu nema registrovanih slučajeva oboljevanja od korona virusa, receno je danas na konferenciji za novinare o najnovijim podacima o koronavirusu, a zaraženih nema ni u Kniću, Bečeju, Tutinu i Kosjerić

20.50 – Janković: Postoje nagoveštaji slabljenja epidemije

Imunolog Srđa Janković ocenio je večeras da je epidemija u punom jeku i da je možda prelomni trenutak kada stvari mogu da krenu ka dobrom jer takvi nagoveštaji postoje, ali da sve što je dobro uradjeno može da se poništi ako se ne sprovode protivepidemijske mere.

20.02 – U srpskim sredinama još 3 pozitivnih, ukupno 71

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas su zabeležene još tri pozitivne osobe na korona virusa, a ukupno je obolela 71 osoba.

Do danas su izlečene četiri osobe, a dve su preminule, naveo je direktro Kancelarije za KiM Marko Ðurić na Instagramu.

19.42 – U Šapcu dvoje novoobolelih, ukupno 58

U Šapcu je u četvrtak zabeleženo dvoje pozitivnih na korona virus, a ukupno ih ima 58. Pre dva dana bilo je troje pozitivnih.

Dvadeset tri pacijenta su smeštena u privremenu bolnicu na sajmu u Beogradu, desetoro u Banji Koviljaci, preostali sa težim simtomima su u beogradskim bolnicama, prenosi RTS.

18.39 – U Boru zaražene 73 osobe

Na području Timočke krajine, u Zaječarskom i Borskom okrugu potvrđen je 181 slučaj zaraženih koronavirusom.

Najviše ih je u Boru, gde su potvrđena 73 slučaja zaraze.

18.10 – Radojičić: U Beogradu danas i juče nešto bolja situacija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da je danas i juče nešto bolja situacija u vezi sa brojem zaraženih od koronavirusa.

„Brojke se moraju sagledavati u kontekstu svih ostalih brojki. Oko 40 odsto ukupnog broja zaraženih je u Beogradu, a oko 20 odsto je pozitivno od ukupno svih testiranih“, rekao je Radojičić gostujući u Beogradskoj hronici.

17.50 – U Novom Pazaru još dvoje pozitivno, ukupno 46

U Novom Pazaru ima dve novozaražene osobe koronavirusom što je ukupno 46 pozitivnih, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

17.41 – U Pomoravskom okrugu 321 osoba pozitivna na koronavirus

U šest opština Pomoravskog okruga do sada je 321 osoba pozitivna na koronavirus, najviše 164 u Ćupriji, a prate je Paraćin sa 81 osobom i Jagodina sa 60 osoba.

17.33 – Šabac čeka odgovor Ministarstva o dolasku infektologa

Poslednja tri dana optimističniji podaci iz Šapca. Pre dva dana troje, a od juče dvoje novozaraženih, ukupno 58. Dvadeset tri pacijenta su smeštena u privremenu bolnicu na sajmu u Beogradu, desetoro u Banji Koviljači, preostali sa težim simtomima su u beogradskim bolnicama.

Grad je pronašao infektologa koji bi radio u Šapcu. Čekaju da se na njihov predlog oglasi nadležno ministarstvo.

17.25 – Niš: Do informacija o obolelim od kovida posredstvom Informativnog centra

Grad Niš formirao je danas Informativni centar kako bi porodicama čiji su najbliži oboleli od korona virusa pomogao da dobiju informaciju o njihovom zdravstvenom stanju.

17.07 – Rasinski okrug: Ukupno 190 zaraženih,u Kruševcu najviše-152

Na teritoriji Rasinskog okruga do danas je zvanično potvrđeno prisustvo virusa korona kod 190 osoba, od kojih je najveći broj u Kruševcu – 152.

17.04 – U KC Niš 568 pacijenata, 18 na respiratoru

U Kliničkom centru Niš, danas do 16.00 časova hospitalizovano je 568 pacijenata sa potvrđenim prisustvom virusa korona, od kojih je u starom delu KC Niš 220 pacijenata, a u novoj zgradi 348.

17.00 – U Srbiji počeo do sada najduži policijski čas

U 17 časova je u Srbiji počeo do sada najduži policijski čas, koji podrazumeva zabranu kretanja koja će trajati sve do utorka, 25. aprila do 5 sati ujutru.
Tako će najduža zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije koronavirusa, trajati tokom vaskršnjih praznika, u subotu, nedelju na sam dan Vaskrsa, i drugog dana, u ponedeljak.

16.11 – dr Kon: O vraćanju u škole razgovaraćemo tek sredinom maja

Na pitanje da li je u Srbiji primenjiv „švedski model“ puštanja koronavirusa u populaciju kako bi se stekao kolektivni imunitet, dr Kon je odgovorio podsećanjem da se struka zalagala da škole nastave da rade, pa se desio jak otpor građana.

15.55 – dr Kon: Prvo da Covid nestane u Srbiji pa onda proglašavamo kraj epidemije

Povodom planova drugih zemalja da popuštaju mere zaštite očekujući kraj pandemije, i pitanja šta na tom planu radi Srbija, dr Kon je naglasio da će se epidemija u Srbiji „odjaviti“ kada bolesti Covid-19 više ne bude u našoj zemlji.

15.40 – dr Kon: U domu u Kulini 64 zaraženih, kod svih blagi oblik

U domu za smeštaj odraslih lica u Kulini pozitivne na koronavirus su 64 osobe, od čega su većinom štićenici tog doma, rekao je epidemiolog Predrag Kon i naveo da niko od zareženih nema tešku kliničku sliku i nema potrebe za njihovom posebnom hospitalizacijom.

Pratite uživo konferenciju za medije zdravstvenog Kriznog štaba:

14.47 – Jugoimport poklonio 4.900 kombinezona i sredstva za dezinfekciju 

Javno preduzeće Jugoimport – SDPR doniralo je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 4.900 komada perivih kombinezona i dezinfekciona sredstva za ustanove socijalne zaštite, saopštilo je danas Ministarstvo.

14.40 – Šarčević: Ove godine nema povratka u školske klupe

Ove godine neće biti vraćanja u školske klupe za proces redovne nastave, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Foto: Zoran Lončarević

Kako je objasnio, raspust praktično počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, koja je ovog puta tokom vanrednog stanja bila onlajn.

14.23 – Avion Er Srbije iz Berlina i Frankfurta sleteo na aerodrom „Nikola Tesla“

Avion sa 144 građana Srbije sleteo je oko 14 časova na beogradski aerodrom.

14.00 – Nova Varoš: Izlečen jedan pacijent

U Novoj Varoši izlečen je pacijent zaražen virusom korona i juče se iz Beograda, gde je bio smešten u privremenoj bolnici na Sajmu, vratio kući gde u izolaciji morati da provede još 14 dana.

13.40 – Leskovac: U bolnici 48 pacijenata pozitivno na koronavirus

Na lečenju u Opštoj bolnici Leskovac ukupno je 98 pacijenata, od kojih je 48 pozitivno na virus korona. Za preostali broj pacijenata čekaju se rezultati testova, potvrđeno je u toj zdravstvenoj ustanovi. Od juče je u bolnicu primljeno 12 novih pavijenata koji imaju simptome virusa i kojima je uzet uzorak brisa, a jedan pacijent je otpušten.

13.05 – Čačak: U Opštoj bolnici 21 osoba, jedna na respiratoru

Tokom prethodna 24 časa u Opštu bolnicu u Čačku primljena su tri pacijenta, a trenutno je u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovana 21 osoba, od čega je jedna na respiratoru i u teškom je stanju, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa korona na teritoriji grada Čačka.

12.45 – Prokuplje: 11 novih slučajeva koronavirusa

U Prokuplju je u poslednja dva dana registrovano novih 11 slučajeva zaraženih virusom korona.Sa novozaraženim osobama, broj obolelih se u Prokuplju, povećao na 63, navedeno je na zvaničnom sajtu grada.

12.10 – Gračanica: Nema obolelih od koronavirusa

U srpskim sredinama na području Gračanice epidemiološka situacija je stabilna i trenutno nema obolelih, iako je vrhunac epidemije koronavirusa, izjavio jedirektor Kliničkog centra Bratislav Lazić.

11.40 – Vučić: Počela proizvodnja hlorokina u Srbiji

Proizvodnja leka hlorokin, koji se koristi u lečenju korona virusa, počela je u Srbiji, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. On je to objavio na zvaničnom instagram profilu „BudućnostSrbije“, uz fotografije iz Galenike.

11. 10 – Kosovo: U srpskim sredinama tri nova slučaja, ukupno 72  zaraženih

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata zabeležena su tri nova slučaja zaraze korona virusom, pa je sada ukupan broj zaraženih 72, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

10.58 – U Ljigu prvi slučaj zaraze

U Ljigu je zabeležen prvi slučaj novog korona virusa, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Valjevu.Muškarac koji je došao iz inostranstva, koji je nulti pacijent u opštini Ljig, hospitalizovan je u bolnici u Valjevu.

10.45: Sindikat Sloga: Zabraniti rad Juri

Foto: N1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da bi južnokorejskoj kompaniji „Jura“ trebalo zabraniti rad i „proterati“ iz Srbije, jer namerava da njenih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu počne da radi 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije i preporukama epidemiologa Vladinog kriznog štaba.

10.14 – Kon: Važne odluke posle 1. maja 

Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih – on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu, rekao je za N1 doktor Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu. Prema njegovoj oceni, situacija će biti značajnije bolja u naredne dve nedelje, a posle 1. maja mogu se očekivati i neke „krucijalne odluke“.

9.45- Dosta trudnica pozitivnih na koronavirus

Foto: N1

Dosta je trudnica pozitivnih na koronavirus, ali većina njih ima lakšu kliničku sliku, izjavila je direktorka klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ Slađana Mihajlović. Opisala je kako je juče uspešno izvedena intervencija kod trudnice zaražene koronavirusom, kojom je spasen život jedne bebe.

09.30 – COVID bolnica u Novom Pazaru

Stara zgrada infektivnog odeljenja u Novom Pazaru opremljena je da može da primi COVID pacijente lakšeg i srednje teškog stanja, rekao načelnik Infektivnog odeljenja bolnice u Novom Pazaru Husein Bušat.

09.05 -Nova stranka: Otvoriti zelene pijace u Srbiji

Nova stranka pozvala je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da odmah posle Uskrsa donese odluku o ponovnom otvaranju zelenih pijaca u Srbiji kako bi se „izbegle gužve u supermarketima ali i spasili poljoprivrednici.“

08.43 – Ljajić: Registrovana 44 slučaja nepoštovanja odredbe o cenama

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, u Srbiji izvršeno više od 1.000 inspekcijskih kontrola, a da je u 44 slučaja utvrđeno odskakanje ili nepoštovanje Vladine odredbe o visini cena osnovnih namirnica.

08.28 – U Smederevu šest novih slučajeva zaraze koronavirusom

Smederevu je u prethodna 24 časa potvrdjeno još šest slučajeva infekcije koronavirusom, čime je broj obolelih u tom gradu porastao na 60, saopštio je gradski Zavod za javno zdravlje.

08.27 – Od danas u 17 časova najduža zabrana kretanja od uvođenja vanrednog stanja

Podestimo, policijski čas biće produžen tokom uskršnjih praznika – zabrana kretanja važi od petka u 17 časova do utorka u 05 sati.

07.45 – Hitnu pomoć zvalo mnogo pacijenata sa sumnjom na Kovid-19

Hitnoj pomoći u Beogradu javljao se noćas veliki broj pacijenata sa sumnjom na Kovid-19, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

07.43- Danas i u ponedeljak bez nastave na daljinu

Danas i u ponedeljak neće biti nastave na daljinu na programima RTS-a zbog predstojećih uskršnjih praznika, tako da će osnovci i srednjoškolci, spojeno sa vikendom, imati pauzu od četiri dana. Emitivanje časova nastavlja se u utorak, 21. aprila.

07.38 – Najstariji građani jutros u kopovini

Građani stariji od 65 godina, odnosno 70 u seoskim sredinama, jutros od 4 do 7 sati obavili su kupovinu u više od 4.400 maloprodajnih objekata i radnji širom Srbije.

07.24 Ministarstvo:Gerontološki u Kruševcu sprovodi sve preporuke

Gerontološki centar Kruševac od momenta proglašenja vanrednog stanja primenjuje i sprovodi sve preporuke Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, Zavoda za javno zdravlje Kruševac i drugih nadležnih organa i mere zaštite kako korisnika, tako i zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad.

07.23 – Supstanca za proizvodnju hlorokina stigla u Srbiju

Supstanca za proizvodnju hlorokina je stigla u Srbiju, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, dodajući da će „Galenika“ proizvoditi taj lek.

07.21 – U KCV 138 pacijenata, virus u domu u Molu

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV), trenutno se leči 138, a u Opštoj bolnici u Pančevu 167 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa kovid-19, saopštila je u četvrtak uveče vojvođanska vlada.

07.18 – Evropska komisija: Vlast mora da ima instrumente da zaštiti zdravlje naroda

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kaže da u vanrednim trenucima nacionalne vlasti moraju da raspolažu načinima za delovanje u cilju zaštite zdravlja građana.

„Ovo je vreme bez presedana i nacionalne vlasti moraju imati instrumente za brzo i efikasno delovanje, kako bi zaštitile javno zdravlje svog stanovništva“, kaže Pisonero za Tanjug.

Portaprolka Evropske komisije potvrdila je da je komesar za proširenje Oliver Varheji dobio pismo nekoliko evropskih poslanika u kome se izražava zabrinutost zbog vanrednih mera uvedenih u Srbiji.

07.13 – Kisić Tepavčević: Nadam se padu broja obolelih

Članica Republičkog kriznog štaba i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kazala je da procenat pozitivnih na virus korona u odnosu na ukupan broj testiranih poslednjih dana ukazuje da je Srbija na stabilnom nivou kada je epidemiološka situacija u pitanju.