Uzice dobrovoljna vatrogasna drustva
Predsednik DVD Užice Radosav Bošković, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Dva užička dobrovoljna vatrogasna društva od slovenačkih kolega su dobila kao donaciju četiri vatrogasna vozila koja već tri godine ne mogu da registruju. Registraciju, kako kažu, ne dozvoljava Agencija za bezbednost saobraćaja, iako su sva vozila prošla sve kontrolne preglede. Vozila su u izuzetno dobrom stanju, znatno boljem nego što je veliki broj vozila Sektora za vandredne situacije...

U godini koju su obeležili požari, pogotovo u Zlatiborskom okrugu, vozila koja stoje parkirana i čekaju birokratske procedure, mogla su biti od velike pomoći vatrogasno spasilačkim jedinicama.

Tri vatrogasna vozila dobilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice 2018.godine od bratskog grada Ljutomera i od Maribora. Vozila koja su dobila od kolega iz Slovenije ne mogu da registruju jer im to važeće procedure ne dozvoljavaju. Predsednik DVD Užice Radosav Bošković, ne može da razume tu zabranu, jer kako kaže, da pravila važe za sve, 70 % vatrogasnih vozila u Srbiji ne bi bilo u upotrebi.

“Od ta tri vozila dve cisterne su i za pijaću vodu dok je treća za tehničku. Pored gašenja požara mogli smo biti od koristi za dopremanje vode koja se na sve strane u okrugu građanima razvozi u cisternama. Požari su bili u neočekivano velikom broju, falilo je vozila, angažovane su cisterne javnih preduzeća a naša vatrogasna vozila stoje. Agencija za bezbednost saobraćaja, koja očigledno izmišlja pravila, predložila je Vladi Srbije da zabrani uvoz i registraciju vozila koja nemaju euro3 motor i ABS kočenje i to je pre tri godine uredbom stupilo na snagu, par meseci pre nego smo dobili vozila. Takvih vatrogasnih vozila je 70% u Srbiji, koja nemaju ni euro3 ni ABS ali se redovno registruju”, kaže za Nova.rs Bošković.

Uzice dobrovoljna vatrogasna drustva
Vatrogasci Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Jedno takvo vozilo stiglo je i u DVD Kadinjača, koje je ove godine učestvovalo u gašenju jedanaest požara. Za prevoz ljudi i opreme su koristili privatna vozila, dok je kompletno opremljeno i ispravno vozilo stajalo parkirano. Ne razumeju kako vozila koja se koriste u Sloveniji, članici Evropske unije, gde su prošla sve kontrole, u Srbiji nisu dovoljno dobra.

“Mi smo DVD Kadinjača osnovali 2014.godine, brojimo više od 80 članova. Do sada nismo imali nikakvu pomoć od strane naše države ali smo sve vreme imali ogromnu podršku od strane vatrogasaca iz Ljutomera. Od njih smo i dobili ovo vozilo ali naši propisi ne dozvoljavaju njegovo korišćenje jer ne spade u spaecijalna vozila već se tretiraju kao putnička. Sva vozila su u dosta dobrom stanju, nisu raubovana, neka su prešla samo 17.000 km, naše je prešlo 23.000. Na svaku intervenciju na koju idemo, sa nečim treba da se prevezemo a umesto vatrogasnog vozila, koje je potpuno opremljeno, koristimo privatna i samo deo opreme, što nas znatno usporava. Naše DVD je jedno od najvrednijih u Srbiji, ove godine smo učestvovali u gašenju jedanaest požara a samostalno smo gasili četiri. Nekada smo na terenu ostajali i po nekoliko dana, svima bi bilo lakše i efikasnije da možemo da koristimo ta vozila”, kaže predsednik DVD Kadinjača Slavoljub Vasić.

Uzice dobrovoljna vatrogasna drustva
Predsednik DVD Kadinjača Slavoljub Vasić, Foto:Slavica Panić/Nova.rs

U Auto moto savezu, centru za motorna vozila u Užicu, koji vrši pregled vozila koja se uvoze kao upotrebljivana, odnosno polovna, potražili smo pojašnjenje ovog slučaja u skladu sa pravilima koja sprovode.

“To su stara vozila i mogu se registrovati samo zaključkom Vlade, kao što se registruju i ostala vatrogasna vozila koja ne ispunjavaju važeće propise . Na osnovu zaključka koji se izdaje od strane Vlade Srbije, registuju se takva ili slična vatrogasna vozila koja koristi Sektor za vandredne situacije. Takav zaključak, odnosno izuzeće, je potrebno i za ta četiri vatrogasna vozila koja su DVD stigla kao donacija”, rekao je za naš portal iz AMS centra za motorna vozila Miroslav Rakić.

U DVD dodaju da su se za razumevanje i pomoć obraćali Vatrogasnom savezu Srbije već dva puta a da su se obratili i Sektoru za vandredne situacije Srbije. Veruju da će biti sluha i realne procene da se vozila registruju i stave u upotrebu, zarad opšteg interes.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar