Foto: Nova.rs, privatna arhiva

Šef kabineta Ane Brnabić, Miloš Popović dobio je opomenu od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti jer nije postupio po preporukama koje je dala u rešenju kojim ga je proglasila diskriminatorom. On je u ime kabineta predsednice Vlade odbio predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se imenuju tri nova člana tog tela, uz obrazloženje da kritikuju vlast.

Zbog činjenice da je diskriminisao nekoga samo zato što kritikuje vlast i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije Miloš Popović nije snosio nikakave posledice.

Jedina njegova obaveza bila je da o rešenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojim ga je proglasila i zvanično diskriminatorom,  između ostalog obavesti  Savet za borbu protiv korupcije i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

Popović čak ni to nije uradio.

Zbog te činjenice Poverenica za ravnopravnost je uputila šefu kabineta premijerke opomenu.

Opomena Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Milošu Popoviću Foto: Nova.rs

U rešenju o opomeni, između ostalog se navodi da je Popoviću izrečena preporuka kako bi se otklonila povreda prava.

Navodi se da mu je rešenje uručeno 18. juna 2021. godine i da su se, pošto nije postupio po preporuci u roku od 30 dana, „stekli uslovi za izricanje mere opomene“.

Na kraju rešenja se Popoviću daje dodatni rok od 30 dana da postupi po preporuci.

Odbijeni jer kritikuju vlast

Podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije, inače zamišljen kao savetodavno telo vlade,u januaru 2021. uputilo je kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Ana Brnabić i Miloš Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od pet kandidata, zeleno svetlo su dobila dva dok su trojica među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Radonjić praktično proglašeni nepodobnim. Kao razlog navedeno je to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Profesor Radonjić je uputio pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv kabineta premijerke zbog diskriminacije po, kako je naveo, osnovu verskog i političkog ubeđenja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković o pritužbi se izjasnila nakon dva meseca uz ocenu da je Popović diskriminator.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar