Užice, vakcinacija, vakcina, koronavirus, Opšta bolnica
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle Beograda koji beleži nešto više od 40% vakcinisanog odraslog stanovništva, u Užicu ta brojka iznosi 39,14%. Sa druge strane, sa porastom broja vakcinisanih, Zavod za javno zdravlje Užice, poslednjih dana beleži pad novozaraženih koronavirusom a manji je i broj hospitalizovanih pacijenata u kovid bolnicama Zdravstvenog centra Užice.

Krajem novembru prošle godine, broj hospitalizovanih pacijenata u kovid bolnicama Zdravstvenog centra Užice, prelazio je broj 600. Danas je taj broj prepolovljen i situacija se sa sigurnošću može nazvati znatno povoljnijom. Nadležni u Zdravstvenom centru , pad broja pacijenata direktno povezuju sa konstantnim rastom broja vakcinisanih građana.

„U poslednjem piku broj hospitalizovanih pacijenata je bio 400-450 ali se sada taj broj smanjio i siguran sam da je na smanjenje direktno uticala vakcinacija. Prva vakcina, kod nas je data 8.januara, od tada do danas u Zlatiborskom okrugu je podeljeno oko 110.500 doza vakcine. Prema današnjim podacima e- portala, Užice je, posle Grada Beograda, drugi grad u Srbiji po broju vakcinisanih građana što je u procentima 39,14% odrasle populacije. Među prvim opštinama u Srbiji, po broju vakcinisanih nalazi se i
Priboj, koji pripada našem okrugu, sa 36,71% vakcinisanih“, rekao je za Nova.rs direktor Zdravstvenog centra Užice, dr Miloš Božović.

Božović ističe dobru koordinaciju Zdravstvenog centra sa lokalnom samoupravom i Crvenim krstom, zahvaljujući kojoj se sprovodi organizovana vakcinacija u svim većim seoskim mesnim zajednicama u kojima je do danas vakcinisano blizu 800 građana, uglavnom starijeg stanovništva.

„Uspostavljena je saradnja sa svim privrednim subjektima i već smo vakcinisali jedan broj radnika onih koji su nam se obratili. Prvo je to učinila Valjaonica bakra, jedan od naših najvećih kolektiva u privredi, zatim Ševarice, Atlas i drugi, stižu nam novi zahtevi. Mi šaljemo svoje timove i na raspolaganji smo svima koji na ovakav način žele da imunizuju zainteresovane u svojim kolektivima. Sve što je do nas činimo da što veći broj građana bude obuhvaćen vakcinaciom i to je jedini način da, kako kažu epidemiolozi, proteramo virus“, ističe dr Božović.

dr Miloš Božović Užice, vakcinacija, vakcina, koronavirus
Dr Miloš Božović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pored svog truda i dobrih rezultata, koje beleži Užice po broju vakcinisanih, i u ovom gradu se događa da se koronavirus javlja kod lica koja su već primila i drugu dozu vakcine, pa i da je od tada prošlo mesec ili dva. Među takvima, tvrdi Božović, nije bilo onih kod kojih se razvila teška klinička slika ali ih ima među hospitalizovanim pacijentima. Uspešnost Fajzer vakcine se procenjuje na 95%, Sputnjik 92% dok je kod kineske to znatno manji procenat. Svi koji su pored vakcinacije ipak pozitivni na kornavirus su uglavnom, kako kaže, sa lakšom su kliničkom slikom ili sa blažim oblikom upale pluća.

Ono na šta direktor Zdravstvenog centra Užice, inače prvi vakcinisani Užičanin, nije ponosan jeste broj vakcinisanih zdravstvenih radnika. Od oko 4.000 zaposlenih u ovoj ustanovi, vakcinisalo se tek nekoliko više od 1.500.

„Poslednjih nekoliko dana se javlja neki broj novih koji su zainteresovani ali i dalje to nije dovoljno. Imamo paradoks u odeljenjima gde su se vakcinisali svi doktori ali ne i sestre. Ima i onih koji su preležali virus pa sada nisu sigurni kada je pravo vreme za vakcinu. Radimo na tome da taj broj bude veći a i oni koji su u kovid odeljenjima imali priliku da vide kakve su kliničke slike moguće, ne verujem da će imati dilemu. Zdravstveni radnici trebada budu primer građanima u borbi za očuvanje zdravlja a nije u redu kada nekom savetujete vakcinaciju a da se niste vakcinisali“, kaže za naš portal dr Božović.

Užice, vakcinacija, vakcina, koronavirus
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Zlatiborskom okrugu do danas je vakcinisano 66.863 lica od čega je ravakcinisano 43.658 građana. Od tog broja u Užicu je vakcinisano 22.301 a revakcinisano 15.328 lica. Kada su ostale opštine Zlatiborskog okruga u pitanju na drugom mestu je Prijepolje sa 8.871 vakcinisanih i 5.632 revakcinisana lica. Zatim Priboj sa 7.419 (4.716 revakcinisanih), Požega 6.677 (4.533), Bajina Bašta 5.192 (3.424), Arilje 4.032 (2.103), Nova Varoš 3.648 (2.491), Sjenica 3.444 (1.824), Čajetina 3.426 (2.359), Kosjerić 1.853 (1.248).

Prema poslednim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, potvrđeno je 99 novih slučajeva zaražavanja koronavirusom a od početka epidemije zabeleženo je 26.636 pozitivnih pacijenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar