LingLong, Ling Long, vijetnamci
Foto: Nova.rs

Uzbunjivač iz Linglonga, koga su zrenjaninski aktivisti uz incidente uspeli da izvedu iz kruga fabrike u kojoj je jutros dobio otkaz, jer je progovorio o katastrofalnim uslovima u kojima rade i žive, trenutno se nalazi van Zrenjanina, na sigurnom.

U konsultaciji sa advokatom, aktivisti vijetnamskom radniku pomažu da prijavi boravak u drugom gradu gde su mu obezbedili i privremeni smeštaj dok se njegov status ne reši. Njemu je, kao i svim drugim radnicima iz Vijetnama, pasoš i dalje zaplenjen od strane uprave Linglonga.

„Njegov smeštaj je privremeno rešen, a sada pokušavamo da kontaktiramo Ambasadu Vijetnama negde u okruženju, jer je u Srbiji nema“, rekla je za Nova.rs jedna od aktivistkinja iz Solidarne kuhinje Zrenjanin.

Aktivisti su danas oko podneva, sukobljavajući se sa obezbeđenjem, bukvalno fizički izveli vijetnamskog radnika koji je zajedno sa još oko 450 sunarodnika zaposlen na izgradnji kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Oni su smešteni u barakama u industrijskoj zoni nadomak gradilišta, bez vode, grejanja i minimalnih higijenskih uslova za život.

LingLong, Ling Long, vijetnamci
Foto: Nova.rs

Radnik kog su danas aktivisti odveli je jedan od uzbunjivača koji je dobio otkaz upravo jer je dao izjave za medije gde je otkrio javnosti u kakvim jezivim uslovima on i njegovi sunarodnici iz Vijetnama žive i rade. Njegove kolege su u međuvremenu stupile u kolektivni štrajk u znak podrške, ali i da se izbore za bolje uslove rada i boravka.

Jedan deo radnika, kako su rekli za Nova.rs želi da se vrati u Vijetnam, ali su im pasoši i dalje u rukama kineskih poslodavaca.

Bonus video – Pobuna u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare