Zrenjaninski aktivisti oko podneva su iz kruga fabrike "Linglong" u kojem su smešteni vijetnamski radnici uspeli da izvedu jednog od zaposlenih - uzbunjivača koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz. Uprkos žestokom otporu koje im je pružilo privatno obezbeđenje u krugu fabrike, radnici su pomogli kolegi i izgurali "gorile".

Reporter Nova.rs na licu mesta zabeležio je dramatične prizore sukoba privatnog obezbeđenja i radnika i aktivista.

U ovim trenucima, radnik-uzbunjivač pokušava da uz asistenciju policije odđe do svog pasoša kako bi se vratio u Vijetnam.  Podsećamo, turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Sinoć je, međutim, došlo do novog razvoja situacije, u kojoj je blokirana ekipša novinara i snimatelja N1 koja je završila snimanje ispred baraka u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama. Na izlasku iz industrijske zone Zrenjanin jugoistok, nepoznata osoba na nekoliko minuta automobilom je blokirala prolaz ekipi.

BONUS VIDEO: Linglong – ispod površine (dokumentarac N1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare