LingLong, Ling Long, vijetnamci
Foto: Nova.rs

Organizacije A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i ASTRA uputile su zvaničan dopis i prijavu zbog potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije, kao i molbu za reakciju nadležnih organa povodom dešavanja u vezi sa radnicima iz Vijetnama, angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Dve organizacije su prijave, dopise i molbe uputile na adresu sedam institucija, uključujući i Republičko javno tužilaštvo, Kancelariju za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima zrenjaninske policije, Inspekciji rada i Zaštitniku građana.

Ukazuju da su 14. novembra predstavnici dva udruženja posetili radnike iz Vijetnama i da su se uverili da su im, ne samo ozbiljno narušena radna prava, već i zdravlje, a kako navode, imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

„Veliki broj utvrđenih činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije“, ukazuju u dopisima koje su poslali institucijama Srbije.

Navode i da su radnici iz Vijetnama, kojih prema njihovim informacijama trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju dolazili tokom marta, aprila i maja ove godine.

„Radnici su angažovani na osnovu ugovora sa firmom China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, ogranak, Beograd“, navode u saopštenju, uz napomenu da je tu firmu, prema dobijenim informacijama, angažovala kineska kompanija Linglong Internašenel Jurop Zrenjanin na svom gradilištu fabrike automobilskih guma.

„Nikome od radnika koji su potpisali ugovor nije naznačen datum započinjanja rada, a na osnovu njihovih izjava saznajemo da im je novac isplaćivan na ruke, da se rad odvija u smenama od devet sati, sa jednom pauzom za ručak, i da su radnici u obavezi da rade 26 dana mesečno, a ako izostanu i jedan dan, neće biti isplaćeni za ceo mesec“, navodi se u dopisu koji su dve organizacije uputile domaćim institucijama.

Bonus video – Pobuna u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar