Utisak Nedelje 24.01.2021.
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Niko nije lišen zlostavljanja, nijedna profesija, nijedan čovek, ne postoji granica u godinama niti u obrazovanju i može da se dogodi svakome, rekla je večeras u "Utisku nedelje" psihoterapeut Vesna Brzev Ćurčić, napominjujući da treba imati hrabrosti i izaći u javnost s tim, jer deca rastu naučena da čute.

„Mi nismo kao društvo spremni da prihvatimo sopstvenu odgovornost, krivac je uvek van nas. Pa nije baš tako“, rekla je Brzev Ćurčić, komentarišući slučaj seksualnog zlostavljanja u poznatoj beogradskoj školi glume, a koje su prošle sedmice obelodanile glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić.

Prema njenim rečima, zlostavljanje se dešava u svim zemljama, ali i u nekim postoje regulative, prevencije i udžbenici kako da približe roditeljima i deci šta se dešava.

Utisak Nedelje 24.01.2021.
Vesna Brzev Ćurčić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ona je ukazala da na studijama psihologije ne postoji nijedan čas koji je posvećen tome šta je zlostavljanje, niti na specijalizaciji iz psihijatrije postoji jedan čas posvećen tome.

„Kako onda mislite da se probudimo? Kada ćemo da dreknemo? Ovo je bio trenutak da svi drugi zaćute i da čujemo žrtve“, ukazala je Brzev Čurčić.

Na komentare koji su se pojavili u javnosti zašto su devojke toliko dugo ćutale i kakvi su to roditelji koji ništa nisu primetili, ona je rekla da roditelji nisu krivi i da „nemojte misliti da je njima sada lako“.

„Taj ko je rešio da otvori dušu, zamislite koliko treba hrabrosti da izađeš u javnost i rizikuješ da stigmatizuješ sebe i porodice. Neke stvari ljudi ne čuju“, rekla je Brzev Ćurčić i navela istraživanje koje je pokazalo da je jedno od petoro dece do 18 godine preživelo neku formu seksualnog zlostavljanja (silovanje, priču, dodirivanje, primoravanje da se gledaju neki filmovi).

Neke stvari, kako kaže, ne možete da prepoznate, postoje neki znaci kod male dece koje možete da vidite, ali postoje neki drugi mnogo perfidniji načini, emocionalnog, psihičkog zlostavljanja.

„To kako se neko nekome obraća, to je jedna od pedagoških metoda i danas, koliko uvreda trpe ta deca u školi, na ulici, među vršnjacima. Kako se obraćamo maloj deci, rastu naučeni da čute – učimo ih da ćute“, ukazala je ona.

Novinarka Newsmax Adria Jelena Obućina rekla je da mi nemamo pravo da pitamo žrtve zašto su ćutale godinama nakon zločina.

„Mislila sam što smo mi ćutali, pa sad spočitavamo njima zašto su ćutale. Mislim da je uvodnik u ‘Pregled dana’ odjeknuo zbog te ćutnje, a i zbog podrške žrtvama, iako je dobrano obojen politikom. Ja mislim da sam imala pravo da stavim politiku jer je pravo autora da pronađe meru“, rekla je ona, dodajući da ne misli da je na bilo koji način povredila žrtve jer se dotakla politike.

Utisak Nedelje 24.01.2021.
Jelena Obućina Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Pitanje zašto nisi ranije rekla je uvredljivo i nerazumevanje šta se dogodilo ljudima“, rekla je Obućina u „Utisku nedelje“.

Ona je rekla da se boji da je ovo što se desilo jedna medijska, stihijska podrška koja kako se pojavila tako će i nestati.

„Dakle, ovde suštinski nikakvog saosećanja sa žrtvama nema, jer da ima onda se one ne bi ticale samo ovih žrtava koje su se sada javile, nego bi se ticale i dečaka u slučaju Pahomija, svih žrtava. Ovo je jedna stvar koja će trajaće tri dana i nikom ništa“, ukazala je ona.

Prema mišljenju karikaturiste Dušana Petričića „roditelji su amateri“.

„Svi mi roditelji smo amateri. Ovo što mi živimo je civilizacijsko pitanje, a ne politika. Poželim da se bavim dečijim temama i da radim sa decom, ali sam pokušao sebi da odgovorim šta se dogodilo da ja celog profesionalnog života guram dve linije: posebnu okrenutost deci, a s druge strane bavim se izuzetno dramatičnim i mračnim stvarima. Ja sam sebi objasnio da, s jedne strane, radeći a decom i za decu, donekle lažem tu decu. Mi ih lažemo, ne govorimo im punu istinu. Otkrivamo im lepe predele, a onda se redovno događa da dođu do punoletstva i udare glavom u život koji ih čeka“, rekao je on u „Utisku nedelje“.

Utisak Nedelje 24.01.2021.
Dušan Petričić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Zaključio sam da političkom karikaturom vraćam dug što sam tu decu lagao, rekao je on.

Pročitajte još:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar