Dorcol Solunska ulica protest stanara
Protest stanara u Solunskoj ulici u Beogradu Foto:N1

Protest stanara u Solunskoj ulici na Dorćolu zbog najava pretvaranja ulice u dvosmernu, seče dvadesetak stabala, u delu grada koji je stambeni blok, u čijem užem okruženju se nalaze škola i vrtić, a sve zbog, kako stanari kažu omogućavanja dolaska autobusa do hotela "Mona".

U Beogradu gotovo da više ne postoji deo grada u kome ne postoji neka neuralgična tačka, koju karakteriše konfrontacija stanara sa investitorima ili gradom. Ove pobune, po već nepisanom pravilu motivisane su neizostavnom pretnjom, devastacije zelenila, kao i donošenjem odluka bez prethodnih konsultacija sa samim građanima. Najskoriji primer je protest u bloku 37 na Novom Beogradu, prenosi N1.

U ovom slučaju radi se o ulici Solunska na Dorćolu, u kojoj se planira (bez prethodnih konsultacija sa stanarima) na osnovu konkursne dokumentacije o javnoj nabavci pod rednim brojem 45/20, izvođenju radova na izgradnji saobraćajnica u bloku između ulica Francuske, Cara Dušana, Tadeuša Košćuškog i pruge na Dorćolu.

Stanari smatraju da grad Beograd u korist novoizgrađenog hotela „Mona“ želi da Solunska ulica postane dvosmerna, kako bi autobusi iši direktno do samog hotela, što će podrazumevati novu seču stabala u inače zelenilom prilično oskudnom delu grada.

Zanimljivo je da ova planirana restauracija dolazi nakon sličnog poduhvata u ulici Dračka, koja je stanarima već oduzela nekih 20-ak parking mesta. Hotel Mona koji je izgrađen u ovoj ulici, zvanično je otvoren pre više od godinu ipo dana. Revolt stanara ove ulice, uobličen u pitanju zbog čega se ova ulica nije prokopavala kada je zidan hotel, utihnuo je pre odgovora nadležnih organa, koji doduše nikada nije stigao.

Dorcol Solunska ulica protest stanara
Protest stanara u Solunskoj ulici u Beogradu Foto:N1

Osim pedesetogodišnjih stabala, u ulici Solunska nestaće i brojna parking mesta, što će život u ovom delu grada činiti nesnošljivim.

Stanarka Ana Vojvodić rekla je da „mora da postoji saglasnost da bi se drveće seklo, i da ne može nasilno da se pravi dvosmerna ulica zarad nečijih interesa“.

„Mi godinu ipo dana trpimo šut i prašinu i nismo rekli reč. Za izmene arhitektonskih rešenja i javnih površina, prostora oko stana u normalnim društvima rasprave traju godinama. U Parizu ne može da se dobije više dozvola za gradnju ukoliko 40% površini nije zeleno. Na Donji Dorćol će se uključujući i naselje „K Distrikt“ doseliti deset hiljada ljudi, da li iko razmišlja kako ćemo živeti“, upitala se ona.

Stanari su najavili dalje proteste ukoliko nadležni ostanu pri svojim namerama.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare