Goran Bojović Foto: E-Stock/Miloš Zunjić/Screenshot/Twitter necudatimojepare

U Srbiji je tokom prvih sedam meseci ove godine ubijeno 18 žena. Brutalno nasilje prema ženama, verbalno i fizičko dominira na televizijama s nacionalnom frekvencijom. Kad tako nešto može usred najgledanijij televizijskih termina, naočigled svih, pa i dece, gde je granica? Zastrašujuća je istina da granice ne postoje - žene u Srbiji danas nema ko da zaštiti, čak ni na radnom mestu, dok se nasilnici skrivaju pod okriljem najviših funkcija.

Da, Srbija je zemlja u kojoj su kamere ovekovečile Gorana Bojovića, direktora Zavoda za sport i medicinu sporta na Košutnjaku, kako uleće u jednu od kancelarija, a onda pred najmanje dva svedoka fizički napada saradnicu.

Snimak sigurnosnih kamera pokazuje Bojovića kako ulazi u kancelariju, a onda se odmah unosi u lice radnici. Pokazuje joj prstom ka vratima, a kad mu ona odgovara hvata je za vrat i gura u fotelju. Ona pada nakon što je leđima udarila u zid. Zatim se nasilnik nadvija se nad njom, a onda ona ustaje i nastavlja se polemika. Mučan smimak i slika Srbije od koje nam se prevrće želudac. Istovremeno, takve kadrove smo neretko viđali u rijaliti programima na TV Pink i Hepi. Zaraza se očigledno širi i guši Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovakva bahatost i nasilje ne smeju da ostanu bez kazne i reakcije države. Posle takvog gesta ne bi smelo da se čeka. Ovaj čovek momentalno mora da bude uhapšen i smenjen. Prašina se podigla sve do Tužilaštva.

Više javno tužilaštvo, naime, izdalo je nalog Drugom osnovnom javnom tužilaštvu za privođenje Gorana Bojovića, direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Košutnjaku, zbog napada na radnicu.

„Koordinator za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izdao je nalog da se odmah privede muško lice sa snimka koje nasrće na jednu od žena koja se nalazi u prostoriji. Po nalogu će postupati nadležno Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koje će sprovesti i sve druge neophodne radnje u ovom slučaju, u cilju utvrdjivanja da li se u radnjama učesnika događaja stiču elementi krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se u saopštenju.

Na brutalnost Bojovića nije ostala nema ni Zorana Mihajlović, koja je na čelu Koorodnacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„Naravno da je za svaku osudu ovakvo nasilno ponašanje direktora Zavoda za sport. Pitam se da li bi se tako ponašao da je preko puta njega muškarac i po kom osnovu misli da ima pravo da nasrće na bilo koga a posebno na ženu. Nadam se da će napadnuta žena prijaviti slučaj, a ako se to i ne desi, jer razumem da je istraumirana i u strahu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i javno tuzilastvo, mogu da odreaguju na ovaj snimak, imajući u vidu da je snimak dostupan javnosti i da se na njemu vidi fizički napad sa elementima krivičnog dela. Prema Zakonu o krivičnom postupku, ukoliko javni tužilac ima saznanja o izvršenom delu, a u ovom slučaju to je evidentno na snimku, dužan je da krene u prikupljanje informacija o tom delu. Svaki vid nasilja i zlostavljanja žena, uključujući i ovo koje se dogodilo na radnom mestu, treba da bude sankcionisano“, rekla je Mihajlović za Nova.rs.

Ne bi smelo da ostane na osudama i nalozima, Srbiji i njenim ženama potrebna je konkretna reakcija, potrebno je da nasilnik bude kažnjen – smenjen i uhapšen. Potrebno je da nasilje ne prođe tek tako, da žene u Srbiji budu sigurne u to da ih sistem štiti. Samo tako će se žrtve odvažiti da prijave nasilnika, samo tako će nasilnici znati da ih čeka zaslužena kazna, možda će se zauzdati. Srbijo, ne smeš da dozvoliš da ovakvi ljudi budu na čelu bilo kakvih institucija, poput Zavoda za sport, ova zemlja to ne zaslužuje.

Srbija ne bi smela ni da dozvoli da ovakve scene gledamo na nacionalnim TV frekvencijama. Ipak, baš te televizije na kojima smo nebrojano puta videli baš ovakve prizore nagrađene su time što su ponovo dobile frekvenciju – Srbijo, u velikom si problemu.

Bonus video: Čovek koji je dobio sredstva za borbu protiv nasilja – dva puta osuđivan za nasilje u porodici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare